Allsköns funderingar om politik

Liten tuva

Nooshi Dadgostar, V, accepterar inte Jökboets ’kompromiss’ att låta de s k parterna förhandla om hyressättningen i nyproduktion fram till 1 sept. Om parterna inte lyckas, kommer punkt 44 i januariavtalet att träda i kraft; en gisslansituation enl Dadgostar. Om inte punkt 44 stryks, kommer hon att använda misstroendevapnet mot regeringen. Det är aldrig fel att rösta bort en misslyckad regering. Dock har en statsminister aldrig tidigare fällts i en misstroendeomröstning.

Som vanligt är Löfven snabb att lägga ansvaret för en /regerings/kris utanför sig själv och regeringen. Änglamakerskan Lööf likaså. De skuldbelägger nu Dadgostar och V för att orsaka en regeringskris ”mitt i pandemin”, som nu är på tillbakagång och hanteras av regioner och myndigheter, inte av enstaka partier. Hur kan Lööf f ö hävda att V har det fulla ansvaret för en regeringskris? Lööf har skriftligen i Jöken utestängt V från politiskt inflytande.

Är det någon som har ansvar för denna regeringskris är det Annie Lööf genom att plötsligt vända allianspartierna ryggen och liera sig med L, S och Mp. Löfven var efter valet villig att göra avkall på sitt eget partis politik och det resulterade i januariavtalet; 73 punkter som måste genomföras för att regeringen ska kunna regera. För att tillfredsställa änglamakerskan Lööf och få behålla makten har den rödgröna regeringen tvingats ta ett ordentligt steg till höger och driva en politik som många av Löfvens väljare inte känner igen eller ställer upp på och som är ett hot mot demokratin.

Vidare har de fyras gäng utestängt både SD och V från politiskt inflytande under denna mandatperiod. Jökboets övergripande mål denna mandatperiod har varit att se till att V och SD inte ska ha något politiskt inflytande, trots att dessa partier tillsammans fick en fjärdedel av alla röster 2018. Både decemberöverenskommelsen (2014) och januariöverenskommelsen (2019) är det konkreta beviset på att politikerna bakom dessa sätter makten före folkets bästa. De utestänger därmed en fjärdedel av folket från politiskt inflytande. Varför röstar man på så odemokratiska partier?

Stefan Löfven må ha stora problem inför morgondagens misstroendeomröstning, men det inser han. Han har helt enkelt lovat en sak till Centern och Liberalerna och en helt annan (?) till Vänstern. Han har dessutom i flera år förödmjukat Vänstern genom att utnyttja deras stöd samtidigt som han uppfyller Centerns och Liberalernas krav på att utestänga Vänstern fr politiskt inflytande. Fullständigt oacceptabelt! Märkligt att Vänstern inte satt ner foten tidigare, men Sjöstedt vågade inte göra det den nytillträdda Dadgostar nu vågar. Heder åt Dadgostar, som vägrar att fortsätta som JÖKboets dörrmatta! Hon kommer garanterat heller inte att nöja sig med en socialdemokratisk statsminister med en politik som på viktiga punkter dikteras av Centern och som rundar både partier och väljare.

Lööf har också stora problem, men det inser hon inte/låtsas hon inte om. Hyresregleringen är tillsammans med LAS den skalp som rättfärdigar Centerns övergång till det rödgröna blocket. Den kan hon inte backa ifrån. Hon har dessutom bundit upp sig för frågan om att utestänga ytterkantspartierna. Hennes förhandlingsutrymme krymper dag för dag och hon kan inte vika en millimeter utan att riskera det maktkapital hon byggt upp sen 2018. Hon står så hårt surrad vid JÖKens mast att hon riskerar följa med den ner i det nyliberala djupet. Centerns relation till Vänstern har blivit kärnan i svensk politik och är helt och hållet en konsekvens av de val och beslut som Annie Lööf och hennes parti gjort och JÖKboet godkänt. Hon hånar nu V för att de ”krokar arm med SD”. Snart kan kanske Lööf hånas för att ”C krokar arm med V”.

Lööf och C vill inför nästa riksdagsval profilera sig som ”det tydligaste mittenpartiet” och målar upp en bild av framtiden där ”mitten” är det enda legitima regeringsalternativet är C, som råkar utgöra just denna mittpunkt. Vad innebär detta? Vilken politik ska hon driva där? Mycket tyder nu på att C blir ganska ensamma i mitten, eftersom vi antagligen får ett ’vänsterblock’ med S, V och Mp och ett ’högerblock’ med M, SD, KD och L. Lööf tvingas då välja mellan pest och kolera, d v s V och SD. Blir en röst på C en röst som ger V ett avgörande politiskt inflytande eller en röst som ger SD ett avgörande politiskt inflytande? Eftersom hon säger en sak före ett val och gör tvärtom efter valet är det nog säkrast att inte rösta på C.

Lennart Daléus, en av hennes företrädare som partiledare för C, gick förresten till val med affischer om Mittens rike? Han försvann innan han nådde dit. En politisk mittenposition är knappast någon valvinnare ens för Lööf. Hennes bäst-före-datum kan i själva verket redan ha passerat liksom hennes politiska dragningskraft. Då kan hon ägna ännu mer tid åt att testa semlor, visa sina klädkombinationer och med sina fladdrande händer ”ge kraft åt varje människa” på sin videokanal.

Jag avslutar med en ypperlig passage ur P J Anders Linders krönika Misstroende för Förtroende  (Axess 17/6):

Alliansregeringen 2006–2010 hade en politik och drev den. Alliansregeringen 2010–2014 varken hade eller drev någon politik. S-MP-regeringen 2014–2018 hade en sorts politik men kunde inte kunde driva den, och sedan januari 2019 har vi en regering som Alliansregeringen 2006–2010 hade en politik och drev den. Alliansregeringen 2010–2014 varken hade eller drev någon politik. S-MP-regeringen 2014–2018 hade en sorts politik men kunde inte kunde driva den, och sedan januari 2019 har vi en regering som som ska driva politik den inte har. Däremot har den stödpartier som gärna vill ha inflytande men helst inget ansvar.

 

 

12 kommentarer

 1. Jonsson

  Ja, och nu är rätta tillfället för Stefan Löfven att avgå och lämna politiken. Något nytt S-avtal med Lööf är inte heller önskvärt för demokratin.
  Det var rakryggat agerat av Dadgostar.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, det är ngt av en bedrift att bli den förste statsministern i Sverige som fälls av riksdagen. Han saknar det mesta som en statsminister ska ha, men de lär få svårt att skaka fram en bra efterträdare. Anderssonskan sägs var ointresserad och Damberg är alldeles för intresserad.
   Lööf kommer att fresta Löfven igen. Om hon lyckas kommer hon dessutom tvingas samtala med V. Fast Lööf kanske blir drottning i Mittens rike.

 2. Brorson

  Jaja, drottningen av Mittens rike, framstår nu som en blek skugga i strålglansen från Vänsterdrottningen, Detta är en stor dag för det svenska före detta kommunistpartiet, som äntligen – drygt trettio år efter sovjetkommunismens fall – har klippt av marionettbanden med Moskva och agerar självständigt. Ni minns väl orderna från kamraterna i Moskva att det svenska kommunistpartiet aldrig fick fälla en ”arbetarregering”? Nu har det skett, fastän det var förstås ingen arbetarregering som föll. Det är tjocka lager av mossa, som har vuxit på det före detta Arbetarepartiet Socialdemokraterna,

  – som har litat blint på att V av idag är samma kommunistiska parti som under början av 1960-talet.

  – som har trott att C av idag är samma folkrörelseparti som när medlemmarna utgjordes av bönder, som förstod värdet av starka organisationer för gemensamt försvar för sina intressen mot starka motparter.

  – som har trott att L av idag är samma slags vänsterborgare som för över hundra år sedan kämpade för allmän rösträtt tillsammans med arbetarrörelsen.

  – som tror att det egna partiet har lyckats med konststycket att vara ett arbetarparti utan arbetare.

  Nostalgipartiet Socialdemokraterna.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det gäller att hänga med sin tid samtidigt som man hedrar sin ideologi.
   Både V och SD har nog fått en hel del besvikna såssar i sina partier eftersom den rödgröna regeringen drivit mer borgerlig politik än Alliansen gjorde.

 3. Jonsson

  Jag är inte helt säker på att Löfven förstått innebörden av misstroendet och avsättandet. Han tänker fortsätta axla ansvaret och låter Lööf få nyckelrollen i nya förhandlingar. Lööf som vägrar släppa Jöken och punkt 44.
  Annie ger sig nog inte förrän (S) blivit Centerpartister hela bunten?
  Kommer Dadgostar att acceptera punktlistan och däribland nr 44 nu?
  Göran Persson och Reinfeldt avgick när de saknade förtroende, och utan att det fanns tydliga efterträdare. Löfven forever?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det är nog mycket som Löfven inte förstått innebörden av. Han hävdar att han nu tänker på landets bästa men agerar utifrån sitt partis bästa. Betr tydliga efterträdare är många mer än villiga att efterträda honom, men få äro kallade och ännu färre lämpliga.
   Lööf har inga tankar på att stryka punkt 44 och Dadgostar kommer inte att backa. Endast väljarna kan rucka på detta genom att rösta rätt ist för rött.
   F ö förstår jag inte varför båda sidorna krusar Lööf. Hon erbjuder ju numera mest problem och intriger.

 4. Kjell Bäckman

  Hej. Att kalla en annan människa för ”Änglamakerska” är i mina ögon mycket grovt. En Änglamakerska var en person som aktivt på ett eller annat sätt såg till att oönskade barn dog.
  Vill du på allvar vara en seriös bloggare borde du klara av att ägna dig åt att kommentera andra människors politik och ställningstaganden. Men inte ge andra människor öknamn som antyder grov kriminalitet.
  Eller har du helt enkelt inte greppat vad en änglamakerska var för något?
  Är Vänsterpartist, vill gärna se demokratiskt anständiga bloggar.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ordet änglamakerska används här i bildlig betydelse just för att Lööf ”på ett aktivt sätt” ser till att nästan 30 % av folkets röster inte ska räknas.

 5. Kbh Games

  Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info.

 6. ggkids 3

  You can definitely see your expertise in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.