Allsköns funderingar om politik

Lööf i mittens dike

Målet som Annie Lööf satte på Centerns partistämma 2011 var att få 20% i valet 2022 och att bli Sveriges största borgerliga parti. Nu håller hon på att göra C till Sveriges minsta sosseparti. Hennes ’mittens rike’ håller på att bli ett mittens dike, där utflödet är större än inflödet. I diket kamperar hon nu med sin partikamrat Martin Ådahl, som agiterar vilt och talar både på in- och utandning. Möjligen kommer Lööfs f d parhäst Federley, som befinner sig i ett annat dike, att komma in i värmen så småningom. I början av juni sa han i Svt:

”Magdalena Andersson. Hon är nog den skickligaste politiker vi har i Sverige i dag.”

’Flattery will get you anywhere ’. Försöker han i likhet med sin kompis Lööf att göra sig gångbar för S efter valet i höst?

Hela denna mandatperiod har Lööf fabulerat och orerat om den ”Breda mitten”. I valet 1998 gick C:s dåvarande partiledare, Lennart Daléus, till val på affischer som lockade med ”Mittens rike”. Det blev som bekant ingen succé och Daléus försvann innan han nådde detta rike. Det håller nu också på att hända Lööf, vars bäst-före-datum och politiska attraktion har passerat. Det kommer att ge henne gott om tid att ägna ännu mer tid och utrymme åt att testa semlor, visa upp klädkombinationer och fladdra med sina händer och armar för att ”ge kraft åt varje människa” på sin videokanal. Hennes motto ”Framåt” (president Macrons ”En marche”) borde idag vara ”Nedåt/Bakåt”, men Lööfs verklighetsuppfattning lämnar mycket övrigt att önska.

C har tappat var tredje väljare sen valet 2018. Inget annat parti har tappat lika mycket sedan 2018. Det är priset C betalar för att liera sig med vänsterpartier som saknar landsbygdspolitik. En färsk partisympatiundersökningen visar ett klart flöde från C till S, ett tecken på att väljare hellre väljer originalet S än S-kopian C. Borgerlig politik kan man dessutom få genom att rösta på oppositionspartierna. Så behövs C egentligen idag?

Lööf och partiet har på senare tid fått intern kritik både för toppstyrning och för dålig arbetsmiljö och flera av deras främsta företrädare har valt att lämna partiet. Lööf kritiseras vidare för att hon fokuserar mer på att kritisera andra partiers politik än att föra fram den egna politiken. Att kritisera och skambelägga SD i syfte att utestänga dem från politiskt inflytande får idag mer utrymme än hennes sakpolitiska överväganden och har inte belönats av väljaropinionen; SD (17,4%) är mer än 3 ggr så stora som C (5,4%) enl Novus senaste partisympatiundersökning (juni -22). Att upprepa samma sak och få samma dåliga, eller t o m sämre resultat, är klart osmart och definitivt ingen väg ”framåt”.

Den självgoda Lööf fantiserar fortfarande om att hon med sina krympande väljarsympatier ska få bestämma vilka som ska tillåtas bilda regering med henne efter höstens val. Om S vinner valet men inte får egen riksdagsmajoritet, väljer de kanske att bilda regering eller samarbeta t ex med V och Mp (om Mp lyckas ta sig över 4%-spärren). C kan då inte ingå där, eftersom de vägrar att samarbeta med V. Högeroppositionen kan C heller inte samarbeta med, då SD finns med där. Lööf med sina 5,4% har därmed stängt ute sig själv och har ingenstans att gå och inget att erbjuda. Högmod går före fall.

I en partiledarintervju i Svt, 30 minuter med Anders Holmberg (feb -22), slog den högmodiga Lööf fast följande:

Centerpartiet kommer att ta ställning till vilka vi slutligen väljer att släppa fram, eller att sitta i regering tillsammans med, när vi har ett valresultat.”

Lööf pratar ständigt om vikten att samarbeta inom politiken, men hon lever sannerligen inte som hon lär, då hon själv vägrar att samarbeta med V och SD. Hon underkänner m a o väljarnas val, vilket begränsar och underminerar demokratin. Sverige förtjänar definitivt bättre politiker än så. Det är dags för henne att stiga ner från sina höga hästar och ägna sig åt annat än att ständigt skapa kaos i svensk politik.

I en gammal tweet tar hon upp 3 saker hon ogillar: socialism, arrogans och män som inte förstår ett nej (och tillägger att hon säger nej till S). Hon stöttar nu sossarna, är i mitt tycke den arrogantaste partiledare vi idag har och möts allt oftare av ett nej, som hon inte accepterar och försöker runda.

I Expressen (22/6) fanns denna träffande visa av Barth-Kron (melodi Vintern rasat ut):

Annie rasat

Centern rasat ut i opinionen

Breda mitten smälta ned och dö

Jimmie ler i ytterpositionen

Nooshis trupper står i Maramö

Snart är valet här med nya plågor

Sossarna har stulit allt vårt stöd

Alla våra svar ger nya frågor

Allt är svart och framtiden är röd

14 kommentarer

  1. Jonsson

    Lööf trivs nog i sitt mittenrike. Därifrån kan hon bli vågmästarinna. I brist på högre maktpositioner.
    Lööfs ointresse för demokrati och Sveriges framtid, tyder på att hon inte ändrat riktning. Nattväktarsamhället är fortfarande målet.
    Senast anslöt hon till ickefrågan om abort i Sverige. Vilket visar renons på initiativförmåga och alternativ. Bäst att vara försiktig med såna som förgullar sig (och vill verka folkliga medelst semlor m.m.).
    Neoliberala Lööf bidar sin tid, så efter valet blir det nog ljud i skällan igen. Då ska ytterkanterna tuktas.
    Svensk politik är lika intetsägande och stillastående som Public service’s utbud: trista repriser som vevas i oändlighet. Det förra kan vi nog tacka småpartierna som C, L och Mp för.
    Liberalernas problem är att få personer verkligen tillhör medelklassen, de flesta måste arbeta för brödfödan. Och, kan inte som Wibble gjorde; ståta med en årslön som buffert. Viktigt att komma ihåg vid operation dörrknackning och annan L-propaganda. Min gissning är att C och L, ansluter till rött lag. Deras framtid är röd, som i strofen ovan. Med kärnkraft dessutom, rött är det nya gröna?

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Svårt för C att sitta med i en ev S-regering då V nu deklarerat att det inte kan bli nån S-regering utan V. Som det ser ut nu blir V mkt större än C, som får fortsätta i diket. L lär få det kämpigt för KD vill inte släppa in dem i en ev regering. Inte heller SD kan räkna med att bli en del av en borgerlig regering, då de saknar ”regeringserfarenhet”. Vad händer om SD blir minst lika stora som M i valet??

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Hon regerar numera ensam i mittens rike/dike. Hon håller på att göra C till ett parti vars politik övr partier driver. Varken hon el partiet behövs längre. Håller helt med dig om hur intetsägande och stillastående dagens politik är. Hur många repriser ska vi inte utsättas för under Almedalsveckan, som börjar imorgon?

  2. brorson

    Trevligt att du är tillbaka. Nu har mittenkorridoren blivit så trång, så att Lööf tvingas sitta utanför. Kanske enklast för henne om korridoren är ett dike, för i så fall kan hon ju stå gränsle över diket, med en fot på vardera sidan.

    Sossarna är i färd med att avskaffa asylrätten för flyktingar, som uppfyller FN;s flyktingkonvention. Detta efter att ha givit uppehållstillstånd till hundratusentals, som saknat asylskäl. Om de, som Erdogan begär ska utlämnas, saknade asylskäl när de kom till Sverige,. så har de det nu. Hade inte skadat med kvalitet i stället för kvantitet i flyktingmottagningen. Asyl borde vara asyl och inte något som man kan förhandla bort för att behaga en auktoritär semi-diktator, som har invaderat ett grannland och begär tvångsförflyttning av dem, som bor där för att de utgör ett ’”säkerhetshot” mot semi-diktatorns regim. Med detta höga föredöme för ögon, är det kanske också dags att lämna ut asylsökande ryska regimkritiker till Ryssland?

    Försvarsminister Peter Hultqvist, som var så samvetsöm så att han begärde vapenfri tjänst efter två månader i lumpen, har nu beslutat skänka svenska kulsprutor till Ukraina. Vet han inte vad kulsprutor används till? De kan i varje fall inte användas till att skjuta ner obemannade flygfarkoster som närmar sig stora städer. De används för att skjuta ihjäl människor med, som troligen är utrustade med egna kulsprutor, som de skjuter tillbaka med. Det gäller bara att vara först med fingret på avtryckaren.

    Och det kommer troligen inte de ukrainska soldater att vara, som kommer att utrustas med de svenska kulsprutorna. Eftersom Ukraina har förlorat så många elitsoldater i strid, så att man har börjat tvångsrekrytera dåligt utbildade och dåligt motiverade soldater från centrala och västra Ukraina för strid i östra Ukraina, som de inte torde uppfatta som sin hembygd.

    Den svenska regeringen har också lovat förändra de svenska vapen-exportreglerna, så att Erdogan kan köpa svenska JAS-plan. Inte för att han vill ha sådana, utan för att använda möjligheten att köpa svenska plan som påtryckningsmedel mot USA för att få köpa amerikanska stridsflygplan av typen F35, som Norge valt i stället för svenska JAS. USA har nämligen ett eget vapenembargo mot Turkiet efter Turkiets angrepp mot den kurdiska milisen i Syrien, som har deltagit i den USA-ledda alliansen mot IS

    Redan innan Sverige blivit medlem i Nato, har den svenska regeringen börjat stödja den värsta krigsanstiftaren inom alliansen. Avslutningsvis tycker jag att den norska sossen Jens Stoltenberg ska be svenska folket om ursäkt för sina lögner, när han har förespeglat den svenska regeringen att det skulle vara lätt att bli medlem i Nato. De svenska ministrarna har gjort ett grundfel i förhandlingar, nämligen att visa sig alltför ivriga att få det man förhandlar om- När man gör det misstaget, blir priset högre. Regerineng har sålt ut Sveriges frihet och oberoende, på ett sätt som inget annat Nato-Nato.medlemsland har gjort-

    .

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Varken Linde el Andersson har ännu kommenterat Erdogans senaste utspel. De borde ha behållit ett kyligt lugn och inte visat sig så angelägna. Den som gapar över mycket …
      Om Hultqvist haft ngt bäst-före-datum lär det nu vara passerat. Såg att han kanske kommer att utses till landshövding.
      Vad beträffar asylrätten är kravet att asyl ska sökas utanför EU och man ska kunna göra sin identitet ”sannolik”. Idag är Sverige fullt av papperslösa migranter som gått under radarn p g a slapphet, dumhet och ’godingar’ som tycker synd om alla. Vinnare är alla flyktingsmugglare och förlorarna är svenska folket som tvingas betala för galenskapen.
      Nu är drYgeman ute och pratar om att man ska etablera Återvandringscentra, där alla som inte får asyl ska bo, tills de lämnar landet. Vem tror att de frivilligt flyttar dit? Idag rymmer de t o m från de låsta förvar de flyttas till innan de sätts på sina resp flyg. Denna regering måste bort och miljömupparna måste lämna riksdagen så snart som möjligt.

      • brorson

        Nej, asyl ska sökas utanför hemlandet, men mig veterligt finns ingen konventionsregel som säger att asyl ska sökas i ”första säkra land som man kommer till”. Detta är en ny regel, som Åkesson vill ha, och som håller på att bli praxis inom EU genom de gränsstängsel mot grannländerna, som vissa EU-länder har byggt, håller på att bygga eller planerar att bygga. Men det är inte säkert att alla flyktingar därefter kommer att söka asyl i första säkra land, utan det kan i stället bli i dessa grannländer till EU, där stora flyktinläger kan komma att utgöra ett indirekt hot mot EU

        Se bara på den flyktingtradegi, som nyligen skedde vid gränsen mellan Marocko och den spanska enklaven Melilla.Det framstår därför som alltmer angelåget att FN enas om ett komplement till sin flyktingkonvention i linje med Åkessons förslag. De flyktingar / migranter, som försökte ta sig in i Melilla borde ha stoppats redan vid Marockos sydgräns eller ännu längre söderut, om de kommit från andra afrikanska länder. Andra former av uppehållstillstånd, såsom turistvisum och arbetstillstånd ska däremot sökas i ett annat land än det land, som man vill komma till .

        Detsamma gäller vidarebosättning, som innebär att en flykting vill bosätta sig i ett annat land än det land, som han fått asyl i. För vidarebosättning ska andra regler gälla än för asyl, exempelvis att man kan försörja sig själv. EU har delvis avvikande regler, men huvudregeln är att en flykting, som kommit in i EU, ska söka asyl i första EU-land som han kommit till. Möjligheten till vidarebosättning inom EU får anses goda. Vill minnas att man måste att man måste stanna i fem år i asyllandet, innan man kan flytta till annat EU-land.

        Mot bakgrund av dagens kaotiska flyktingsituation internationellt framstår även EU:s avvikande regler som alltför generösa., vilket lockar onödigt många migranter, av vilka många inte har asylskäl, att söka sig till EU. Detta gör det svårare att ge verkliga flyktingar det skydd de har rätt till.

        • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

          Regelverket för asylansökningar måste förtydligas och stramas upp. Dessutom måste man följa gällande regelverk och täppa till alla ev kryphål.

  3. Basic Rules

    En mer dryg politiker med gigantomani är svårt att finna inom politiken.
    Jag önskar henne denna förrädare av gedigen centerpolitik – all motgång i det politiska livet.
    Oj, vad jag saknar Fälldin en person förkroppsligar integritet, auktoritet och nationellt självbestämmande för Sveriges bästa för ögonen.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag fattar inte hur hon kan ha några väljare kvar. Hon är ingen tillgång för sitt parti, inte heller för landet.

  4. Håkan

    Mor och far röstade hela sitt liv på centern,ibland är jag nästan glad att dom inte behövde uppleva Löööf.

  5. heardle game

    It’s difficult to find a more disrespectful politician with gigantomania in politics.
    I wish her all difficulty in her life as a traitor of strong center politics.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.