Allsköns funderingar om politik

Hög svansföring, lågt förtroende

Johan Pehrson, ”killen vid grillen” och partiledare för liberalerna sedan förra helgen, har balanserat på glödande kol och grillats ordentligt av media den senaste veckan. Orsaken är hans mundiarré, en åkomma som partiet ofta drabbas av och som inte sällan resulterar i partimedlemmars läckor till media.

På ett internt möte med sitt parti och med journalisten Anna Gullberg från Expressen närvarande, raljerade Pehrson med att han stoppat en massa ”sjuka saker” som SD ville ha med i Tidöavtalet. Vidare kallade han regeringens samarbetspartner SD för ”extrempopulister” och deras historia för ”en brun sörja”. Han förtydligade detta med att SD bildades av ”ett ganska sorgligt gäng” och att ”några var till och med påstått nazister”.

Man kunde förvänta sig att Pehrson (och hans närmaste) noggrant borde ha förberett sig inför förra söndagens utfrågning i Agenda, men där verkade han tämligen oförberedd och ’svamlig’. Trodde han kanske att hans omtalade folklighet och fryntlighet skulle hjälpa honom? Han påpekade att ”Man måste kunna jobba med olika språk för olika tillfällen” och att hans kritiserade uttalanden tagits ur sina sammanhang.

Agendas programledare frågade också om Pehrson bett SD om ursäkt som SD sagt att han gjort. Denna raka fråga vägrade Pehrson att svara på. Han snärjde istället in sig ännu djupare. Hans påstående, när han intervjuades om sina uttalanden om SD i Svt:s morgonprogram veckan innan, klingar falskt: “Jag är noga med att försöka säga saker som de är.”

Innan utfrågningen i Agenda visades ett avslöjande inslag av Agendas Mari Forssblad. Hon tog upp svängningarna i liberalerna, hur många av dem som vägrat samarbeta med SD men som nu nu tvärvänt och accepterat verkligheten. Partiets Gulan Avci och Lina Nordquist, som för inte länge sedan vägrat samarbete med SD, hade nu ”gått vidare”. Kanske snarare ”gått bort sig eller gått ner sig”? Hur förtroendeingivande är detta? Kan man lita på L, när det verkligen gäller?

Liberalerna ser sig gärna som förnuftets röst i en ond och dum omgivning, men de har svårt för att enas och hålla sams och verkar inte sällan se sina närmaste partikamrater som ”en ond och dum omgivning”. Deras interna, politiska självskadebeteende för tankarna till ”Robinson”. Att bråka har blivit som en autonom sjukdom i partiet. I deras egen färska valanalys dras slutsatsen att ”partiets största svaghet” är den interna partikulturen. Liberalernas stora problem är liberaler, som behandlar varandra illa.

Deras tidigare partiledare Bengt Wästerberg röstade i senaste valet på C. Det gjorde också Birgitta Olsson, mångårig, aktiv liberal toppolitiker. De är dessutom konkreta exempel på hur partimedlemmar skadar partiet genom att prata ut i media. Med sådana partikamrater behöver man inga yttre fiender. Inte minst var partiets behandling av Nyamko Sabuni klandervärd.

Liberalerna utgör knappt en tiondel av dagens regering och kom över riksdagsspärren tack vare ett antal stödröster. SD är fem gånger så stora som L. Utan SD:s framgång i valet hade varken Kristersson, Busch eller Pehrson kunnat bilda regering. För att denna regering ska kunna arbeta och leva vidare är det viktigt att liberalernas dåliga interna partikultur inte får fäste i regeringssamarbetet.

SD bedömdes vara ett omoget och icke regeringsdugligt parti. Vad vi hittills sett och hört från liberalerna övertygar knappast ifråga om regeringsduglighet och mognad. Klarar de av det ansvar och arbete som Tidöavtalet innebär? Åkesson sa i en TV-intervju före valet att han litar på Pehrson men inte på hans parti. Undrar om han skulle säga det idag?

Behövs förresten Liberalerna? Ja, om de försvinner spricker regeringen och S och de rödgröna återtar makten. Utifrån det perspektivet är L det minst dåliga alternativet.

 

10 kommentarer

 1. brorson

  för inte länge sedan ville inta andra partier samarbeta med SD. Senast i raden att ändra sig är Liberalerna och nästa parti so ändrar sig blir sannolikt Socialdemokraterna. S håller visserligen fortfarande dörren stängd mot SD med sjutillhållarlås, men partisekreteraren har börjat leta efter nyckeln. Han har sådär tre och ett halvt år på sig. Och under den tiden vill S inte ha något nyval. Att en förändring av synen på SD är på gång även inom S framgår av ett uttalande av partisekretaren för några veckor sedan.

  S ska inte längre rösta mot delar av sin egen politik, om det finns ”risk” att de stöds av SD ,Längre in i den påbörjade mandatperioden kan S komma att fresta SD med lockbeten, som sedda ur SD_s perspektiv är ännu bättre en det, som SD fått igenom genom Tidö-avtalet .Blir det ett nytt Nej till Somalitowns i Sverige? Ett lockbete som SD – till drYgemans stora besvikelse inte nappade på. Sossarna var nog lite för ivriga, när de gick ut med det utspelet redan före valet 2022. För närvarande har S en låg profil om migrationen och brottsbekämpningen, men försöker överträffa skränvänstern om energin. Det är alltså skrånvänstern, och inte partilojala sossar, som väsnas om att SS (= Svenska Skatteverket) redan om ett år kommer att göra hembesök hos invandrare för att kasta ut de ur landet.

  Den socialdemokrartiska partiledningen hoppas att nuvarande regering ska hinna göra allt det, som S-ledningen förstår måste göras men inte själva vågar göra p.g.a. risken för partisplittring, för S eventuella återkomst i regeringsställning. Och det tar ju tid. Även därför vill S inte ha något nyval. Den andra anledningen är, som jag skrivit, att fånga in SD som ett nytt stödparti till en S-ledd regering. Och det tar ju också tid, oi det ens är möjligt. Den valda strategin, att skrika och gorma om energin, utan att egentligen säga något, men tiga om migrationen och brottsbekämpningen, kan verka förnuftig, men ser nu ut att ha målat in sig i ett hörn, som gränsar till avgrunden, eftersom den egna vänsterflygeln skriker högst.

  Liberalernas problem är att vi har åtta liberala riksdagspartier. om man räknar med även MP, som i varje fall är det minst liberala partiet, snarare ett planhushållningsparti i de rikaste kapitalisternas tjänst, de som förstör natur och miljö i Sverige, med sina nya ”gröna” industrisatsningar, som de får enorma subventioner till. I denna huggsexa om de liberala väljarna har L tidigare försökt profilera sig som det liberala ”originalet”, men detta varumärke har grundligt hackats sönder av ledarskribenterna i den ”liberala” landsortspressen, som försökt göra partiet till ett stödhjul till S. Vilket nu ser ut att ha misslyckats – tack vare Johan Pehrson och Nyamko Sabuni.

  Det var länge sedan Folkpartiet – Liberalerna var ett folkparti, men efter namnbytet till enbart Liberalerna (vilket skedde före deras tid som partilelare) har många tidigare Fp-väljare förstätt att partiet snarare är ett elitparti, ett klassintresseparti för i synnerhet den offentliganställda delen av öfre medelklassen, inklusive den skattesubventionerade media-eliten bl.a. inom den alltmer skattesubventionerade landsortspressen. Efter de många uppköpen och nedläggningarna av de socialdemokratiska landsorstidningarna, är ledarskribenterna inom den ”liberala” landsortspressen måna om att inte stöta sig med det socialdemokratiska etablissemanget.

  Fp var länge ett parti med en liten andel partitrogna kärnväljare och en stor andel s.k. allmänborgerliga marginalväljare. Och det är känt att just dessa väljare, de allmänborgerliga marginalväljare, straffar borgerliga partier som samarbetar eller vill samarbeta med socialdemokraterna. De har alltså inte sympatier för något särskilt borgerligt parti, utan röstar på den borgerliga parti som för tillfället är mest mot S.

  Trots att Liberalerna är ett elitparti, som företräder en ganska liten andel av väljarkåren, så torde den var

  • brorson

   forts. Trots att Liberalerna är ett elitparti, som företräder en ganska liten andel av väljarkåren, så torde den vara stor nog för att säkra L:s framtid som riksdagsparti, om medlemsmajoriteten – och inte egenintressebevakarna på ledarsidorna i den liberala landsortspressen får bestämma partilinjen. Jag tycker nog att Johan Pehrsson har lyckats bra hittills Om han inte hade lyckats ta L över riksdagsspärren hade det inte blivit något regeringsskifte Och han har dessutom en tydlig medlemsmajoritet bakom sig. Det – och inte att behaga SD – var ju syftet med hans något märkliga ordval..

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Nu var det inte bara Pehrsons förtjänst att L tog sig över riksdagsspärren. Ett antal stödröster sköt på.
    Pehrsons ’tvungomål’ får han gärna tala men inte i närvaro av journalister och utan att liberalerna själva läcker till media, som de har för vana att göra.

    • brorson

     Jag kan inte tro annat än att det var en avsiktlig ”läcka” för att få ut budskapet till partimedlemmar ute i landet. De, som jobbat så hårt i valrörelsen och läst i den lokala ”liberala” blaskan få dagar före valdagen att deras partiledare är en ”låtsas-liberal”, som sålt sin själ till hemska ”högernationalister”. Man borde i stället fråga sig varför den stormrika ägarfamiljen”, som mottagit miljarder i extra presstöd för att rädda sitt tidningsimperium från konkurs, kunnat anställa en tidigare kommunist som uttolkare av liberalismen såsom politisk chefredaktör. Konkursrisken berodde på att ägarfamiljen tagit ut för stora vinster i stället för att investera i ny teknik .Vet inte om du har läst här på VK-bloggarna hur den tidigare ledarskribenten på Norran har beskrivit Nyamko som ”det svartbruna träsket”. Vet inte om det var med syftning på hennes hudfärg eller hennes åsikter. Jag tror inte att SD hade haft så lätt att förlåta Pehrsson för hans ordval, om de inte förstått vilka krafter han haft att kämpa mot inom sitt eget parti.L had4e inte fått de där stödrösterna om inte Pehrsson undanröjt alla tvivel om att L skulle bidra till regeringsskifte, om L skulle klara riksdagsspärren.

     • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      ”det svartbruna träsket”?!! Nej, jag läser inte Norran. Hur kan en ’anständig’ tidning tillåta sin ledarskribent att uttrycka sig så?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, S kommer nog att bjuda upp SD till dans innan nästa val. Det skulle ju förstöra chanserna till ytterligare en borgerlig mandatperiod. Utan SD:s mandat blir det ingen borgerlig regering.

   • brorson

    Tror att S under den här mandatperioden kommer att bevaka om SD är att lita på som stödparti. Om SD i någon fråga kommer att rösta mot regeringen och för det socialdemokratiska förslaget, är det förstås bra för S, men kommer också att säga en del om SD, speciellt om det är en fråga som regleras av Tidö-avtalet. Kan man lita på SD?

 2. Jonsson

  Till detta var han nödd och tvungen, likt Brask.
  Liberalerna grälar inbördes, men följer samma huvudspår. Troligt finns lobbyorganisationer bakom dem. Elitister är de överlag och då är maktambitioner viktigt, oavsett hur vägen till toppen nås. Johan Pehrson ger inga bra vibbar. Stor förvirring präglar honom och hans utspel i nutid och det kanske är avsikten. Pehrson-partiet verkar vara en trojansk häst. Så regeringen floppar nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.