Allsköns funderingar om politik

”Skitkallt” hos Magdalena

 Den 9/12 deklarerade Magdalena Andersson att hon hade det ”skitkallt” hemma.

’Maktallena’ är skamlösheten personifierad. Hon tar inget som helst ansvar för att hon och de rödgröna är orsaken till dagens elkris. Tvärtom. Nu tror hon sig till råga på allt kunna hjälpa den nya regeringen att lösa problemen som hon skapat.

För att säkerställa makten efter valet 2014 ’mutade’ sossarna sin regeringskompis Mp genom att offra svensk kärnkraft. Språkröret Åsa Romson deklarerade i SvD att partiets mål att lägga ner kärnkraften skulle ”nås med råge”. Uppgörelsen kritiserades av Vattenfalls dåvarande vd Magnus Hall. Han menade att den satte stopp för Vattenfalls pågående planer för att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals (Näringslivets Medieinstitut aug 2022). Detta fick Lise Nordin, dåvarande talesperson i energipolitiska frågor att gå i taket:

-Jag utgår från att några sådana här uttalanden inte kommer göras av Magnus Hall när regeringen har satt på pränt vad Vattenfall ska göra. Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver”.

Lise Nordin, dåvarande energipolitiska talesperson för Mp, skröt i en intervju i podcasten Solcellskollen (april 2018) om regeringens ”informella styrning” av Vattenfall. Det innebar bl a att kärnkraftsmotståndare ”med rätt kompetens” (läs ideologi) medvetet placerades i Vattenfalls styrelse. Nordin gick så långt att hon i en artikel i SvD hotade Vattenfalls dåvarande VD Magnus Hall med avsked om han inte rättade in sig i ledet. Därmed fick den politiska styrningen av Vattenfall avsett resultat.

Svenska kraftnät signalerade redan 2014 att det fanns en risk för nedläggning av kärnkraft om effektskatten höjdes. Detta hindrade inte den rödgröna regeringen från att kraftigt höja både effektskatten och säkerhetskraven på kärnkraft. Det blev spiken i kistan och följden blev att Vattenfall beslutade att lägga ned två reaktorer i Ringhals och Eon två reaktorer i Oskarshamn. Politisk styrning i högsta grad.

Löfven, Andersson, Romson och Fridolin varnades av Energimyndigheten, regeringens egen expertmyndighet, för att straffa ut kärnkraften. Man måste dock vara vis för att lyda råd och vis var inte denna kvartett. Idag lever vi med resultatet av deras politiska beslut: vårt ökade beroende av utlandet för leveranssäkerheten och dagens höga elpriser, som Andersson bedrägligt kallar ”Putinpriser”.

När Andersson blev partiledare för S deklarerade hon i sitt linjetal att kärnkraft inte var framtiden. När energikris och höga elräkningar blev ett faktum, skyllde hon utan att blinka sitt uttalande på talskrivaren och visade sig vara därmed vara en riktig ynkrygg. Hon ägnade utan att skämmas 8 år till att slå sönder ett av världens bästa och mest robusta fossilfria elsystem. De rödgröna stod upp och applåderade i bänkarna, när de med 1 rösts övervikt lyckades stänga ner kärnkraften. Av ren makthunger lät de rödgröna lägga ner vitala delar av landets elproduktion trots att Energimyndigheten tydligt varnade för konsekvenserna. Sydsverige är idag det värst utsatta elområdet i hela Europa. Det kritikerna varnade för har nu ”med råge” blivit verklighet. Dags att utkräva ansvar och att se till att de rödgröna aldrig mer får chansen att göra något liknande igen. Mp är Sveriges i särklass kostsammaste och sverigefientligaste parti, men utan sossarnas makthunger hade de inte kunnat göra så stor skada 2014 – 2022.

Nu är Andersson besviken för att regeringen inte har lyckats få den utlovade kompensationen till elkonsumenterna på plats. Regeringen har bara haft några veckor på sig att kompensera för det energihaveri hennes parti tillsammans med Mp orsakade under sina 8 år vid makten.

Apropå svikna löften kunde man 2 dagar före valet på sossarna hemsida läsa ett inlägg om att ett ”genombrott i EU kan ge halverade elpriser i södra Sverige”. Enl inlägget skulle

”energiministrarna i EU ha enats om att gå vidare med kommissionens förslag för att hantera de skenande elpriserna i Europa”, något man dessutom meddelade på en presskonferens.

Vi kommer att kunna ta ett stort steg i den riktning som kan innebära att vi får ner priserna i hela Europa. I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser”, sade dåvarande statsminister Magdalena Andersson, som även påstod att ”dagens energiministermöte har visat på en stor enighet”.

Enl sossarna skulle förslaget läggas fram veckan efter det svenska riksdagsvalet. Snacka om timing! Dåvarande energiminister Kashayar Farmanbar sade att målsättningen var att de föreslagna åtgärderna skulle ge effekt på elpriserna innan vintern. När Andersson kom med sitt utspel fanns inga uppgifter, förutom sossarnas egna påståenden, som tydde på att EU skulle presentera förslag som ens var i närheten av Anderssons påståenden. Fablernas värld och ett sista desperat försök att i elfte timmen lura väljarna.

I sitt jultal i lördags sa Andersson att partiet nu snabbt vill införa en ”el- och gasräkningsakut”:

– Vi ser ingen annan utväg. När Kristersson står passiv, då måste vi agera för Sverige och svenska folkets bästa.

Provocerande skamlöst och magstarkt! Utan de rödgrönas vettlösa beslut att lägga ner viktiga delar av kärnkraften hade svenska folket inte drabbats av dagens energihaveri och höga elräkningar. Under de rödgrönas år vid makten, deras kärnkraftsfientliga energipolitik och deras vanskötsel av svensk energi har Sverige på bara några år gått från att ha världens främsta effektläge till att ha Europas sämsta effektläge.

Glöm aldrig det!

30 kommentarer

 1. Björn

  Samtidigt ökar Sossarnas stöd med flera procentenheter……Så många Svenskar som inte förstår,eller vill engagera sig i vad som händer. Men så fort man lockar med bidrag så slänger man sig ned och hyllar den ”goda” Sossialdemokratin.
  Nä, låt företag gå i konkurs och människor hamna hos kronofogden pga den förstörda energipolitiken, ibland måste handling få en konsekvens, även om det svider.

 2. Mique

  Hur går det med vallöfterna angående sänkningen av bensin- och dieselpriset, med sex kronor, respektive tio kronor per liter och elstödet till alla före jul? Brunskjortornas fokus tycks numera ligga på helt andra sakfrågor, såsom att ta total kontroll över det svenska samhället a la ”nittonhundraåttiofyra”. Hur länge ska Sveriges befolkning behöva leva med Jimbo the Kid-priser på fossila drivmedel, el och livsmedel!?

  • Sund (inläggsförfattare)

   Vallöften om olika saker sviks tyvärr av partierna när verkligheten slår till.
   F ö kommer jag att ta bort dina kommentarer om du skriver brunskjortor och andra invektiv igen.

   • Mique

    När Socialdemokraterna inte infriar sina vallöften, så är det lögn; då högerpartierna som sitter i knät på ett högerextremt, populistiskt och rasistiskt parti, då är det verkligheten som sätter käppar i hjulen! Förövrigt är det mycket olämpligt, att någon som själv använder sig av invektiv, såsom ”Maktallena” och ”sossarna”, försöker mästra andra, ”man ska inte kasta sten i glashus”!

    • Sund (inläggsförfattare)

     Jag använder inte ’sossarna’ som invektiv utan som en variant av S och socialdemokraterna. Rasistiskt och högerextremt använder jag inte om något parti. Både du och jag verkar ”kasta sten i glashus” m a o.
     Vallöften som inte uppfylls är fel oavsett vilket parti som utfäster dem.

  • brorson

   Och vem är Jimbo the Kid? Ett klart nedsättande epitet, vilket ”sossarna” inte är. Fräckt av Mique-trollet att försöka moderera andras bloggar, t.o.m det som bloggägaren själv har skrivit. Mique-trollet, som uppenbarligen inte själv behärskar svenska språket, särskilt äldre svenska uttryck såsom ”bönan” (vanligt bland yngre män under 1950-talet om kvinnor som de tyckte om), försöker nu lära svenskar ”riktig svenska” (= censur).

   • Sund (inläggsförfattare)

    Att använda nedsättande epitet mot SD och dess medlemmar är så vanligt att många inte ens reagerar. Diskriminerande i allra högsta grad.

   • Mique

    Gör dig inte svensk! Hur många gånger har jag påpekat, att det är inte du eller jag, som avgör vad bloggägaren vill publicera! ”Maktallena”, ”skrivbordsneger” och mycket mera, tycks vara etablerade uttryck inom det fulsvenska språket. Du skriver sosse, jag skriver brunskjorta, det är inte du eller jag, som bestämmer det svenska språkets utveckling, det gör hela sveriges befolkning tillsammans! Då det gäller nättroll, så får du läsa på, jag kan rekommendera, Myndigheten för samhällsskydd, Internestiftelsen, Försvarets Forskningsinstitut och Nethunter Comminty, hemsidor.

    • brorson

     Nu ljuger du. Det är andra som har påpekat för dig att du inte är moderator, vilket du har försökt vara men inte lyckats med. Jag skulle inte nedlåta mig till att kalla sossar för ”brunskjortor”, trots partiets rasbiologiska förflutna. ”Skrivbords” -någonting är ett svenskt uttryck, som används som benämning på en person, som låtsas vara ”någonting” som hon / han inte är. Vad så beträffar n-ordet, så fick Nyamko Sabuni, som är en böna som jag uppskattar väldigt mycket, en gång en fråga vad hon tycker om detta ord. Hon svarade att hon inte skäms för den hon är och därför inte har något emot det ordet. Försök lära dig vardaglig, talad svenska innan du börjar undervisa andra i ”riktig” svenska. År du verkligen invandrare, som du påstår, eller är du en skrivbords-sådan? Det finns ju faktiskt svenskar, som skäms för det som de är. Undert 1960-talet var det många svenskar, som gick med i Katolska kyrkan. Inte för att de hade en katolsk kristen tro, utan för att det var ”fint” att vara utlänning., speciellt inom övre medelklassen, som dessa svenskar tillhörde. Skrivbords-katoliker!

    • brorson

     ”Socialdemokraterna” är ett långt ord, varför det känns naturligt – särskilt i en text där ordet förekommer flera gånger -, att använda kortformen ”sossarna”, vilket även många sossar själva gör. Det finns heller inget liknande ord med en negativ innebörd i svenska språket. Märkligt att en person, som påstgår sig vara invandrare försöker censurera det svenska språket, och hånar oss, som har detta språk som modersmål med tillmälet ”Gör dig inte svensk”. Mique-trollet är tydligen en rasist, som tycker att både kongoleser och svenskar ska skämmas för det de är.”Moderaterna” är ett något kortare och mer lätthanterligt ord, men moderater kallas ibland ”modsen”, vilket för vissa personer men inte för andra har en negativ klang, Det gick en film, som hette ”Dom kallar oss mods”, vilket torde syfta på anhängarna av en viss ungdomskultur.

     • Mique

      För mig känns det naturligt, att använda ordet brunskjortorna om högerextrema politiska partier och deras svans av nättroll. Jag klandrar enbart de som har det svenska språket som modersmål, för deras ofta bristande kunskaper i det svenska språket. Klart är, att du inte vet vad det latinska uttrycket ”gör dig inte svensk” betyder, det har absolut ingenting med rasism att göra! Fast jag har bott i Sverige i snart sextio år, så har jag aldrig hört någon som har kallat moderater för ”mods”! En persons identitet bestämmer enbart personen ifråga själv, inte du eller någon annan!

 3. jan sjöström

  Hej!

  100 år av ohotad (S) makt ger Svensk s k demokrati dess status. Att
  aktivt domtera folket – var / är och blir en förutsättning.

  Svensk media är partiets sanning. Krig är fred. Ja är nej eller kanske
  inte. Allt beror på vad som passar vår kära nomenklatura i stunden.

  Partiet köper med andra ord sin samtid och cementerar därav den
  framtida nytta den kräver. Priset betalas av den verkliga verkligheten,
  d v s av någon annan.

  Att avstå funktion, att sälja ut flertalets nytta i kampen för stundens
  värme blir det axiom, som nu tillåts spegla en Svensk s k demokrati.

  Kan vi då klandra de som likt Judas ser en framtid endast i egen tjänst,
  de som likt parasiten lever på att äta hela kollektivets framtid!

  Priset för en framtid i egen nyttans namn är för eller senare orimligt
  högt. Kollektivet bryts sönder, polariserande s k sanningar tar över.
  Krig bryter ut, människor dör på enfaldens altare. Allt för att ”partiet”
  skall behålla makten över grytan…

 4. Jonsson

  Det är bra om Magdalena har det kyligt hemma. Hon, om någon, torde veta orsaken till det i så fall.
  Ett annat av hennes problem är att underhuggarna och media ser henne som sin frälsare. Som vid blixtvisiten i Umeå nyligt. (Vad skulle hon hit efter?). Samt exempelvis HUR hon kom till makten 2021, det verkar inte bekymra dessa anhängare.
  Magdalena slipper löpa gatlopp i pressen (för politiska beslut) i motsats till Busch. Det är skumt!
  Om Socialdemokraterna har medvind nu, så är det nog för att de som offrade sig för Mp i höstas kommit *hem* igen.
  Gaspristaket är antagligen inte lösningen på elchocken i Sverige. 1800 kr/ mWh plus 350 kronor, efter 3 dagar med höga priser. Blir cirka 2 kr/ kWh?
  Busch måste sänka skatten på strömmen. Eller så får hon och EU, ge rejäla subventioner på naturgas och brunkol, det har ju varit möjligt att stötta den miljöförstörande, opålitliga vindkraften.
  Jag noterar att under gårdagen exporterade Sverige el igen, så priset hemmavid blev därmed åter högre. I Umeå var det milt igår. Elpris och väderlek korrelerar tydligen inte.
  Vad el- och bränslepriserna även orsakar i butikshyllorna är skrämmande.
  För övrigt anser jag att EU-länderna måste åläggas att stärka inhemsk elproduktion, genom utbyggnad. Inte förlita sig på andra. EU har ett feltänk om elförsörjningen.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Ytterst angeläget att EU-länderna åläggs ”att stärka inhemsk elproduktion genom utbyggnad”!! Angeläget också att regeringen sänker skatten på energin.

 5. mats-olov Karlsson

  Tittar man på hur borgerligheten med SD sköter sig så kommer man ofrånkomligen till att man inte håller några som helst löften till väljarna, Var är sänkta bensinpriset? hur tycker glesbygdsborna om det? var är elstödet? varför skulle inte norrlänningar få det? Är det så enkelt att moderaterna inte anser att hela landet ska leva? Ja listan kan göras lång och resultatet blir samma på alla löften till väljarna, Men nu minsann ska vi få fler poliser, kanske poliskåren kan skjutsa folk till jobbet när bensinen behåller priset?

  • Sund (inläggsförfattare)

   Den nya regeringen har just tillträtt och det är nog inte lätt att få allt på plats på en gång. Det kanske de borde ha tänkt på
   när de gav sina löften. Ikväll kom t ex besked om att SD nu pressar på för att även elområden 1 och 2 ska få kompensation.
   Det viktigaste är att alla poliser, gamla som nya, faktiskt ’levererar’!

 6. brorson

  Om Maktallena ägnar sig åt självplågeri genom att ha ”skitkallt” hemma, vilket associerar till en viss kroppsdel, är det tur att S förlorade valet. En statsminister med självförvållad blåskatarr hade vi inte haft någon nytta av.. Och nu anklagar hon journalistkåren för valnederlaget. Enligt henne har journalisterna bara referetat, men inte fördömt, de borgerliga utspelen i valrörelsen. Jaja, om S hade kallat till presskonferens och själva fördömt de boregerliga utspelen, och media vägrat sända dessa presskonferenser, hade man kunnat tala om skandal.

  Men varför har S inte gjort det? För att de inte velat framstå som sämre än de borgerliga partierna. aktallenas vanligaste replik i partiledardebatterna före valet har ju varitt-g ”Jag tycker som Ulf” .S har lovat att genomföra allting som de borgerliga partierna har lovat genomföra, och lite till. Om S hade vunnit valet, hade vi haft samma svekdebatt om energin, men med omvända förtecken. Det var faktiskt en avgående regeringen som i augusti to initativ til det nya utbetalninssystemet för elpriskompensationen.

  S-toppen visste och borde ha sagt i valrörelsen ” Det här kommer ni in inte att hinna genomföra, vid den tidpunkt som ni har lovat”.

  Senaste nytt från regeringen är att Ebba har ”hittat” ett stort oljekraftverk, som legat i ”malpåse” sedan 2015 och kan tas i drift senast till nästa vinter., och vars existens ingen på högsta politiska nivå har känt till. Jag har dock vetat att det har funnits, och är glatt överraskad för att det fortfarande finns kvar. Det trodde jag inte. Hur har det kunnat undgå MP:s förstörelselusta?

  MP-ministrarna har tydligen varit fullt upptagna med att förstöra chanserna till återstart av de nedlagda kärnkraftreaktorerna.

  • Sund (inläggsförfattare)

   2 dgr före valet kunde man på sossarnas hemsida läsa ett inlägg om att ett ”genombrott i EU kan ge halverade elpriser i södra Sverige”. Enl inlägget skulle
   ”energiministrarna i EU ha enats om att gå vidare med kommissionens förslag för att hantera de skenande elpriserna i Europa”,
   Maktallena hade vid samma tid presskonferens, där hon deklarerade följande: ”Vi kommer att kunna ta ett stort steg i den riktning som kan innebära att vi får ner priserna i hela Europa. I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser”. Om detta hade varit sant, hade hon inte behövt ta initiativ till det nya utbetalningssystemet för elkompensation.

   Ja, man kan undra varför det sverigefientliga Mp missat ett stort oljekraftverk. Blir intressant att höra Bolunds och Stenvis kommentar om detta kraftverk.

  • tjalle

   Var är alla satsningar på landsbygden S lovade i 2 st valrörelser. Var är satsningen på pensionärerna S lovade i 2 valrörelser , visst fick de till höjningar som snabbt åts upp av skattehöjningar med mera

 7. Jonas Gustavsson

  Dags för högern att inse de sitter vid regeringsmakten. Vilka lösningar har de? Skylla på tidigare regeringen? Kärnkraft om 10-15 år, kanske även mot elbolagens vilja? Så vitt jag vet har vi mestadels haft elöverskott. Kanske istället dags att ifrågasätta tanken med en fri marknad och att sälja el utomlands? Och var är elstödet till Norrland?

  • Sund (inläggsförfattare)

   Enl senaste informationen kan också Norrland få elstöd. Om jag förstått det rätt kommer elstödet fr de s k flaskhalsintäkterna men Norrland har inte betalat några flaskhalsavgifter eftersom man i SE2 producerar mer el än som behövs.
   Att idag sälja el utomlands kan förstås fördyra elen i Sverige.

 8. Kenth

  Okey med statligt ägande men då fanns krav att det skulle fungera och
  då fungerade det mesta. Inte som idag som en svårstartad slutkörd bilmotor som startar när den vill
  inte då ägaren behöver den.
  Skall vi fortsätta bygga på landet Sverige eller skall vi sakta låta det tyna bort likt ett övergivet
  bostadshus på landet.
  Att göra som England och gå ur EU kanske är enda modellen men troligen för mycket jobb
  för den late svensken så det var dumt ens tänka på det.

  Gott Slut och förhoppningsvis ett Gott Nytt 2023 !

 9. Jonsson

  När det nu varit el-rea i några dygn, då har främst Norge importerat mycket el. Kan det vara så att norrmännen på så vis spar egen vattenkraft i magasinen för inhemskt bruk? Sverige agerar inte som Norge, våra eldistributörer exporterar glatt mega- och terawatt. Ju mer elkunderna sparar i Sverige, desto finare affärer gör elbolagen. Verkligen avigt.
  Uniper gick närmast i putten, och tyska staten köpte upp dem. Vad kommer att ske med Uniper? Blir det sålt till Kina?

  • Sund (inläggsförfattare)

   Upp och ner är dagens elmarknad, där vi ska spara el i Sverige för att elbolagen ska kunna sälja överskottet dyrt på export.
   Jag förstår inte hur den gröna bubblan ska få tillräckligt med el (till ordentligt subventionerat pris förstås) och hur alla elbilar ska kunna laddas till rimliga priser. Jag säger som Zarah Leander: ”Jag är glad jag inte längre är ung.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.