Allsköns funderingar om politik

ENKELRESA TILL ELEFANTKYRKOGÅRDEN

ENKELRESA TILL ELEFANTKYRKOGÅRDEN

I torsdags (25/9-24) klämtade klockan för Anna Kinberg Batra (AKB), när Justitieombudsmannen Per Lennerbrant presenterade sin utredning av hennes ’bravader’ och övertramp på Länsstyrelsen i Stockholm. I ett pressmeddelande skriver JO:

I inget av de tre granskade fallen har grundlagens krav på objektivitet respekterats, och i ett fall har hon varit jävig.

Det är anmärkningsvärt att landshövdingen inte tillräckligt uppmärksammade jävsfrågan, säger Lennerbrant.

JO anser att anställningen brister i saklighet, bl a då det inte fanns några andra kandidater till tjänsten.

JO tar också upp att det internt inom länsstyrelsen funnits oklarheter kring vad organisationskonsulten Gunnar Ekman – som Anna Kinberg Batra anställde – faktiskt gjorde på myndigheten.

En av TV-reportrarna ställer på tordagseftermiddagen följ fråga till AKB:

-Men vad säger du om att det funnits oklarheter kring vad han har gjort på myndigheten?

Det får stå för den som påstår det, svarar en arrogant AKB.

-Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger Lennerbrant.

Han tillägger också att han inte kan erinra sig att JO vid något tillfälle formulerat en så pass allvarlig kritik mot en sittande myndighetschef.

Tre fall av graverande maktmissbruk i sin närmsta krets av medarbetare! Borde man inte analysera om hennes övertramp och allvarliga brott mot grundlagen m m utgör skälig grund för avsked utan fallskärm?

I en rad intervjuer med div media senare på torsdagen klargjorde AKB att hon inte tänker avgå. Nu var hennes plan att jobba hårt för att återfå förtroendet hon så omdömeslöst och respektlöst missbrukat. Ytterligare ett talande exempel på maktens arrogans. Hon sätter sig över det regelsystem som gäller för Sveriges offentligt anställda i allmänhet och för dem i toppen i synnerhet och avslöjar en häpnadsväckande brist på fingertoppskänsla och omdöme.

AKB har även fått kritik för att länsstyrelsens representationskostnader sköt i höjden under hennes första år som landshövding. Expressen har tidigare rapporterat att kostnaderna mer än fördubblades, från 924 869 kronor till 1 883 394 kronor. Det kostar som bekant att ligga på topp och när kalaset betalas av skattepengar gäller det att passa på att bjuda in till fest.

Det ska vara måttfullt. Däremot tycker jag det är viktigt att fortsätta sköta mitt jobb. Det är bra att jag hade myndighetschefer där i morse, ambassadörer i går och kommunrepresentanter i kväll. Vi har mycket att göra i Stockholm, investeringar lämnar och barn skjuter ihjäl varandra på gatorna för att nämna två samhällsproblem, säger hon till Aftonbladet.

Redan på torsdagskvällen några timmar efter JO:s allvarliga kritik och den mediala kritikstormen är det sålunda fest på Tessinska palatset. AKB:s känsla för timing kan ifrågasättas, men i detta fall kan det tyda på att hon inte förväntade sig att få så allvarlig kritik från JO eller att utsättas för en skara journalister direkt efter att JO offentliggjort den skarpa kritiken av hennes ”nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet.”

Anställda på Länsstyrelsen har vittnat om en ”dålig arbetsmiljö (toxisk) och bristande ledarskap, vilket resulterat i en allmänt kaotisk personalsituation på myndigheten. I en av TV-intervjuerna på torsdagseftermiddagen beklagade AKB att krisen ”uppstått” och ansåg att det var ”olyckligt” att hon blivit ”ifrågasatt”. Hon förklarade att det inte varit hennes avsikt att hamna ”i den här typen av ryktesspridning” eller att vara ”nonchalant och respektlös”. Minsann! Hennes största problem var uppenbarligen inte vad hon gjort sig skyldig till utan att det blivit känt utanför Länsstyrelsen. Man ska inte förvänta sig stora saker av en makthungrig ’nollåtta’ med stort ego som varken verkar inse eller ångra att hon begått ett antal allvarliga överträdelser. Det största ’straffet’ i närtid för henne torde dock vara att hon och familjen tvingas lämna Tessinska palatset.

Riksrevisionen granskar nu dessutom om AKB överträtt sina befogenheter när hon avsatte överdirektören på Länsstyrelsen i Sthlm, Åsa Ryding, och gav henne en fallskärm på över 2 miljoner för att kunna göra sig av med henne. Endast regeringen har den formella rätten att anställa och avskeda en länsdirektör. Överdirektören tillsätts av regeringen för att ha extra koll på sina landshövdingar. Så hur kunde AKB ta sig rätten att sparka överdirektören och ge henne en fallskärm på över 2 miljoner? Det måste innebära att AKB kan ha överträtt sina befogenheter även i detta fall.

Eftersom AKB inte lämnar posten som landshövding på egen begäran blev det en fråga för regeringen och redan i fredags sparkade den henne från posten. Därmed kan hon nu fortsatt få sin vanliga månadslön på en bra bit över 100 000 per månad t o m februari 2029, när hennes förordnande går ut. Det blir många sköna miljoner för en person som misskött sitt jobb så till den grad att hon fått sparken. Undra på att hon inte avgår frivilligt och utan dessa miljoner!

2 kommentarer

  1. Ewa Karlsson

    Åsa – Richard o jag håller med dej och dina förträffliga kommentarer!
    Blir man inte trött av denna ” pösmunk” till lantis! Att man inte VILL förstå / begrip hur fel man är ute! Skämskudde – mega!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.