50 nyanser av livet som pensionär

Vad håller de på med?

I Dubai finns ett par kända och spektakulära landmärken; det 7-stjärniga Burj al Arab (som folkmun döpt till segelhotellet) och världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Pengar är än så länge inget problem här i Förenade Arabemiraten. I Sverige däremot blir pengar alltmer en bristvara i inom det offentliga.

Nu läser jag i Svenska Dagbladet att för summan man betalat för att bygga Nya Karolinska får man nästan 2 Burj Khalifa eller 3 Burj al Arab eller 13 Turning Torso. Tanken svindlar. De politiskt ansvariga som tillstyrkt bygget måste ha blivit totalt fartblinda och stendöva. Tror de att de har outtömliga ekonomiska resurser att spendera? Vad håller de på med och hur länge ska de få hålla på så? Hur kan man bara göra så med skattebetalarnas pengar? Vem tar ansvar för härdsmältan?

En bristvara i dagens politikerkår är ledarskap och ansvar. Naiv är det nya svenska, men det är inte rätt ord för att beskriva dem som beslutat att bygga NSK för ca 1,5 miljarder kronor. Inkompetenta och oansvariga är vad de är. Det skulle hedra alla dem som varit med om att fatta beslutet att avgå med omedelbar verkan och utan en krona i ersättning. Tvärtom! De borde istället få krav på sig att betala en rimlig del av byggkostnaden. De torde ha haft rätt höga arvoden medan de fattat så oansvariga beslut så de borde ha pengar att betala ett återkrav.

Nu över till något helt annat som det brukar heta i olika media. I restaurangen här på hotellet finns gratis wifi och varje morgon i frukostmatsalen sitter praktiskt taget alla gäster och stirrar rakt ner på sina  ’smart phones’ eller ’paddor’ . De är helt upptagna och absorberade av surfandet och pratar knappt med varandra. Små barn, max 2 år, sitter också med ’paddor’ och är fullständigt koncentrerade på det som händer på skärmarna. När föräldrarna försöker få dem att äta, skakar de bara på sina huvuden och fortsätter att ägna sig åt ’paddorna’.

Barn gör inte som vi säger. Barn gör som vi gör. Mina barn gjorde inte så här, men det berodde kanske på att dessa möjligheter inte fanns när de var små. Nu är de vuxna men ingen av dem är särskilt beroende av att hänga över sin ’smart phone’ eller dator idag heller.

Utanför hotellet finns en jättefin strand och ett härligt havsbad. Ändå verkar många av de unga hotellgästerna föredra att ligga på stranden i hettan och surfa eller ’messa’ trots att svetten lackar. I affärsgallerior och vanliga affärer här är personalen ofta nästan mer intresserad av sina telefoner än av sina kunder. Det är ett märkligt beteende för någon som jobbar i servicebranschen.

Jag var på Europatourens finaltävling, Race to Dubai igår. Behöver jag säga att vi hade tur med vädret? Stenson hade däremot inte tur med golfen utan hamnade en bra bit ner i prislistan. Igår var det Rory McIlroy som vann Race to Dubai – för tredje gången. Imponerande! Det är inte precis ont om konkurrens i finalen.

Jag hade turen att bli inbjuden till Emirates ’VIP lounge’ och kunde på nära håll se när spelarna kom in på sista greenen. Emirates bjöd på mat, dryck, frukt mm och presentade med pikétröjor och kepsar. Dagen avslutades med att McIlroy fick ta emot en Rolexklocka (han som gör reklam för Omega!!), några miljoner US dollar och en magnifik trofé i silverliknande material överlämnat av en av de inhemska höjdarna. Hur många troféer har McIlroy vunnit och hur rymmer han dem alla?. Pengar är som tur är betydligt lättare att placera.

Till sist kan jag meddela att det nu börjar bli vintertemperaturer här så termometern håller sig runt 30 på dagarna och 25 på kvällarna. Och ingen snö;O)

 

 

2 kommentarer

  1. Gunnar Karlsson

    I Förenade Arabemiraten finns varken demokrati eller mänskliga rättigheter.Läs på före resa, tack.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Detta är min tredje säsong här så jag är fullt medveten om rådande brister. Det har jag då och då skrivit i mina tidigare bloggar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.