50 nyanser av livet som pensionär

Första advent i Emiraten

Under årens lopp har jag då och då gått till stadskyrkan på första advent. Stämningen, de välkända psalmerna och texterna, alla människor m m har gett en speciell känsla av högtid och gemenskap. I förrgår firade jag första advent bl a genom att spela golf i 28 graders värme, strålande sol, gröna fairways, praktfulla bougainvilleor, vackra fåglar, underbar fågelsång och ett glittrande hav. När jag åkte hem från golfbanan höll solen på att gå ner. Den såg ut som en jättelik, rund, färgstark adventsstjärna. Så vackert!

Just nu håller man här på att smycka bilar, byggnader, entréer m m inför 44:de årsdagen av bildandet av Förenade Emiraten, som bildades 2 dec 1971. På stolparna till gatubelysningen finns nu skyltar med 44, flaggor, vimplar, girlander etc. Detta är ett firande som heter duga; många arbetsplatser och officiella verk och myndigheter är stängda liksom landets skolor.

Om ett par veckor kommer hotellet att förbereda julen vilket innebär att man bygger ett stort och högt pepparkakshus i foajén, reser en mycket pampig julgran som kläs på västerländskt vis och får julklappspaket under sig och så brukar man ha en officiell invigning av julen. Då serveras en motsvarighet till glögg med småkakor och så blir det levande musik med internationellt kända julsånger. Det känns nästan som hemma då.

Många undrar om jag inte saknar julen hemma, men med så mycket jul och julmat som erbjuds här har jag ingen känsla av att jag går miste om något. Dessutom är jag omgiven av många svenskar som kommer hit och spelar golf och av min ’emiratiska familj’. Jag slutar aldrig att förundras över all omtanke, vänskap, kärlek, tillgivenhet, förtroende och hjälpsamhet jag dagligen upplever här. Det känns som att vara omgiven av en stor och kärleksfull familj. Alla borde få uppleva en sådan miljö.

Läser att svenska affärer haft ’Black Friday’. Det har vi här också. Vet du vad detta ’black’ syftar på? Det är den dag när julhandeln officiellt startar i USA. ’Black’ syftar på att den dagen säljer affärerna så mycket att det resulterar i ’svarta siffror’ vilket betyder vinst. ’Röda siffror’ betyder förlust. Läser nu också att det igår var ’Cyber Monday’, näthandelsrea, hemma. Engelskan, eller svengelskan, verkar mer och mer bli reklamspråk i Sverige. Jag kan tycka att det ser litet märkligt ut när Mall of Scandinavia annonserar om Black Friday. Det är ju ändå i Sverige de finns. Undrar förresten vad resten av Skandinaviens stora gallerior säger om att Mall of Scandinavia finns i Stockholm. Det gäller att vara först, ta plats och sticka ut.

Här är kostnadsläget högt och sedan 1 november har här införts en ny skatt; the Tourist Dirham. Det innebär att det kostar ca 50 kronor extra per natt och rum att bo på hotell i Emiraten. Som om hotellpriserna inte redan var mer än tillräckligt höga. En del av denna nya skatt ska gynna turismen och gå till utveckling av infrastrukturprojekt för turister samt bevarande och förnyelse av historiska platser. Ett av målen är att förbättra både de boendes och besökarnas livskvalitet och upplevelser här.

Eftersom centrala Dubai numera ser ut som en stor byggarbetsplats behövs säkert astronomiska summor för färdigställandet, men pengar brukar inte vara någon bristvara här. Kanske väntar nya tider även här. Hemma börjar ekonomin tryta både här och där. Även Sverige ska kanske införa en extra kostnad på 50 kronor per natt och rum för alla som bor på hotell.

Imorgon är det som sagt nationaldag här med allt vad det innebär av firande. Hotellet brukar bli överbokat då många ’locals’ kommer hit för att fira långhelg. Själv förbereder jag mig som bäst inför kvällens inledning på nationaldagsfirandet med allt vad det innebär av folkfest, fyrverkerier m m.

På återhörande!

 

2 kommentarer

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag jobbar här och ser mycket mer av systemet än turister gör. De flesta turister verkar inte ha några problem att koppla av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.