50 nyanser av livet som pensionär

”Dubai bara för mycket ibland”

My Fantastic Life  in Dubai: the Oh-So True Story of Jumeirah Jane (the Ultimate Expat)                       Det är titeln på en nyutkommen bok som handlar om kvinnor som flyttat till Dubai för en längre tid eller permanent. Boken är skriven av en f d journalist, Kyra Dupont Troubetzkoy, som kom till Dubai 2012. Hon beskriver det bekymmersfria men dyra livet som ’Jumeirah Jane’ lever med Ferrari, yogalärare, hembiträden och kvällar som tillbringas tillsammans med andra rika västerländska societetskvinnor. ”Expatkvinnor har i Dubai en unik livsstil som är så Dubai. Dubai är mycket speciellt i betydelsen att det håller på att bli en supermodern stat, men det har också områden och aspekter som fortfarande håller på att utvecklas”.

Författaren säger att det unika för Dubai är att många västerländska kvinnor tenderar att umgås med varandra samtidigt som de lever upp till de vanliga föreställningarna om livet i detta emirat. De lever i denna mångkulturella smältdegel, men de håller sig ändå helst till de människor och sällskap som de känner igen från sina hemländer. ”Du upptäcker att du gör saker som går till överdrift; här finns alla dessa ytterligheter och paradoxer. När du får besök känner du dig både stolt och litet generad för att du vet att det är ’a bit over the top’”.

Jag föredrar att träffa människor med olika bakgrund och levnadsöden. Blir trött bara vid tanken på att behöva leva upp till en massa förväntningar och kämpa med yoga, gym, skönhetsbehandlingar och sena fester och kvällar. ”Jag är glad jag inte längre är ung” sjöng Zarah Leander. Jag instämmer.

Förenade Emiraten är nu redo för en framtid utan olja och satsar därför miljarder i initiativ som ska göra dem oberoende av oljan. Pengarna ska satsas på utbildning, hälsovård, energi, transporter, vatten m m. Satsningen är en del av regeringens ’högre program’ för vetenskap, teknologi och uppfinningar. Kalifen i Abu Dhabi, tillika president för Förenade Arabemiraten, meddelar att ”Förenade Arabemiraten har nu tagit ut kursen mot en värld efter oljan genom att investera i vårt folks utveckling inom vetenskap och avancerad teknologi”. En stor satsning på bostäder uppvärmda/nedkylda med solpaneler kommer att göras. Målet är att alla tak i Dubai ska ha solpaneler senast 2030.

Emiraten är nu också redo att rekrytera marktrupper för att bekämpa terrorism. Utrikesministern sa vid en presskonferens förra veckan att: ”Jag accepterar inte att extremistgrupper kidnappar den islamska religionen, så vi måste börja med att bekämpa extremistideologier”. Han ansåg att kriget mot terrorism börjar med att stoppa deras finansiering samt extremistiska och fundamentalistiska läroplaner som ger terrorismen näring att växa. Han meddelade också att Muslimska Brödraskapet finns på Emiratens lista över terroristorganisationer. Något för Mona Sahlin m fl att titta närmare på?

Jag avslutar med engelske 5-åringen Oliver Geddings fråga till engelska Royal Mail hur mycket det skulle kosta att skicka ett brev till Mars. Royal Mail gjorde en ingående uträkning och kom fram till att det skulle kosta 18 000 US dollar. ”Bränsle är mycket dyrt och påverkar kostnaden att skicka brev runt vår planet. Själva rymdskeppet är mycket litet så förvaring är primärt. Baserat på hur mycket rymdskeppet väger jämfört med hur mycket det kostar att ta sig till Mars skulle något som väger upp till 100 gram kosta omkring 18 000 US dollar att flyga till Mars.” Och det skulle kräva 18 416 ’first class’ frimärken! Jag kan bara konstatera att posten därmed inte kommer att nå alla överallt inom en någorlunda nära framtid.

2 kommentarer

  1. Lennart

    Åsa
    En rent personlig fråga, ingen kommentar. Hur hittar ni långtidsboende utomlands? Vi som glada pensionärer funderar på lite värme under vinterhalvåret. Har en god vän som tillbringat de senaste 10 åren, dvs vintrarna, i Thailand, men det är lite för varmt för vår del under en fem, sex månadersperiod
    Hälsningar
    Lennart

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag tar hand om skandinaviska golfare här nere och har bostad genom företaget. Annars skulle jag inte ha råd att bo här, där boendet kostar mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.