50 nyanser av livet som pensionär

Skyskrapan brinner

Som många av er säkert sett och hört drabbades Address Hotel, ett lyxhotell i centrala Dubai, av en omfattande brand i nyårshelgen. Hotellet ligger ca 100 meter fr världens högsta byggnad, Burj Khalifa, och precis utanför Dubai Mall, en av världens största affärsgallerior. Branden startade på 20:e våningen. Evakueringen av hotellgästerna gick smidigt och ingen skadades av branden. Däremot fick flera gäster smärre skador under evakueringen. En person fick dessutom en hjärtattack. Den norske hotellkungen Petter Stordalen med fru var bland de evakuerade.

Brandorsaken är ännu inte känd men man har redan börjat undersöka hur omfattande skadorna är och hur hotellet ska kunna återställas ”to its glory”. Dubaipolisen, Dubais Civilförsvar, Dubais kommun, Dubais el- och vattenmyndighet m fl jobbar nu på att försöka ta reda på vad som behöver göras. Företaget som ska riva och sanera efter branden är redan kontrakterat och de har tagit in en grupp internationella konsulter som nu är på plats och jobbar dygnet runt. Så fort man vet vad som måste göras startar återuppbyggnadsprocessen. Emaar Properties, som äger fastigheten, är fast beslutna att bygga upp hotellet igen på rekordtid och med det senaste inom design och teknologi, allt med högsta kvalitet och standard. Som vanligt här diskuterar man inte kostnaderna, där pengar inte verkar vara någon bristvara.

Hans höghet Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, regent i emiratet Dubai och vice president i Förenade Arabemiraten, var snabbt på plats, uttryckte sitt deltagande och tackade alla som hjälpt till i släcknings- och evakueringsarbetet. Han är en aktiv och synlig regent och högt älskad av lokalbefolkningen. Det påminner mig om vilka applåder vår kung fick när han i samband med tsunamin gick ut och visade sin medkänsla.

Här på hotellet firades nyårsafton med sedvanlig pompa och ståt. Mat i överflöd, underhållning i timmar, bubbel och raketer. Vi var nästan 1 000 personer som deltog i festen och firandet. Hela tillställningen ägde rum utomhus i 23-24 graders värme. Det var så härligt att se att även de anställda som jobbade den kvällen verkade trivas trots allt jobb och spring. De skulle ju dessutom städa upp och bort allt efter oss när vi gått och lagt oss. Utan alla dessa gästarbetare skulle allt avstanna i Emiraten och livet här skulle bli så mycket tråkigare och jobbigare utan all deras vänlighet, omtanke och hjälpsamhet.

Apropå nyårsafton hittade jag litet statistik (fjolårets nyårsaftonssiffror inom parentes). Den 31/12 2015 åkte 1,82 miljoner kollektivt i Dubai (1,74 miljoner), 822 212 personer åkte metro (763 974) och ca 2 000 fler åkte lokalbuss. Dessutom åkte ca 12 000 fler taxi. Om ni såg bilköerna i och runt Dubai skulle ni nog inte välja att ta bilen. Även här finns biltullar, men det hindrar inte människor från att pendla och sitta timmar i bilköer varje dag på väg in till eller ut ur Dubai. Rusningstiden varar ett par timmar varje morgon och kväll.

Avslutningsvis kan jag avslöja att glutenallergi också finns här nere. Jag trodde att det främst var ett problem hos oss i norr. Förra veckan läste jag om en kvinna som startat Emiratens första glutenfria bageri. Moza Al Mazroui har 3 akademiska examina (Master’s degrees) och hade ett mycket bra jobb. När hennes dotter visade sig vara glutenintolerant väcktes tanken på att göra något för att underlätta dotterns liv. Det blev allt jobbigare för dottern att delta i kompisarnas födelsedagspartyn, äta i skolan etc. Moza beslöt sig därför att öppna ett glutenfritt bageri. Det tog en hel del jobb och 2 år att förverkliga detta. Idag är varje produkt i hennes bageri ”certifierat glutenfri” och hon har blivit så framgångsrik som företagare att hon planerar att utöka verksamheten. Kvinnor kan också här :O)

Ha en riktigt fin Trettondagshelg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.