Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Ledarproblem

Satt mig ner och började fundera så smått på nästa veckas ledare i Västerbottningen. Då slog det mig att jag helt glömt bort att lägga ut ledaren från vecka 7 och jag har läst på Facebook att det som inte finns på sociala medier det har aldrig hänt. Så för att vara på den säkra sidan kommer ledaren här. Hoppas att den är läsbar trots att den passerat bäst före datum. Nästa problem blir bara att komma igång med skrivandet inför nästa vecka…

Tvärålund visar att allt är möjligt (Västerbottningen v.7)

Förra veckan meddelades att skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest flyttar sin verkstads- och serviceverksamhet från Umeå till Tvärålund. Att företag etablerar sig på landsbygden är i sig inget ovanligt. Vi hittar dock främst enmansföretag och företag med låg omsättning på landsbygden. Tvärålund är inget undantag på den punkten, förrän nu vill säga. Att en storindustri av Komatsus kaliber flyttar verksamhet ut på vischan får nog både en och annan att höja på ögonbrynen. Vad håller de på med? Är det verkligen genomtänkt med tanke på de utmaningar som finns på landsbygden? Några saker som kan sätta käppar i hjulen är förstås avstånden och den där rackarns glesheten. Begränsad tillgänglighet till kunder och bristande tillgång till kompetent arbetskraft brukar också ställa till det för företagen.

Så varför väljer de då att flytta till Tvärålund? Officiellt säger företagsledningen att man vill komma närmare sina kunder som finns i trakterna kring Vindeln, Vännäs och Bjurholm så det är väl en del av förklaringen. Men de har kunder på annat håll också så det är nog inte hela sanningen. I Umeå var kundunderlaget för skogsmaskinservice obefintligt så något problem med tillgänglighet till kunder får man förstås inte i och med flytten. Ökande avstånd är inte heller ett problem i det här fallet, visserligen blir det lite längre till fabriken i Umeå men samtidigt minskar avståndet till många av kunderna vilket uppenbarligen väger tyngre. Sedan har vi problemet med tillgång till kompetent arbetskraft och här hittar vi nog den enskilt viktigaste faktorn för flytten. För det faktum att flera av de anställda faktiskt bor just i Tvärålund är såklart helt avgörande här. Att Komatsu troligtvis får lägre hyreskostnad samt att stambanan råkar gå förbi byn har säkert också varit viktiga pusselbitar. Men även om allt detta kan tyckas tala för en flytt så hade det aldrig blivit verklighet utan den ideella byaföreningens fantastiska insatser och enorma arbete med att hitta lösningar och skapa möjligheter. Otroligt imponerande minst sagt!

Det är bara att ställa sig i kön av gratulanter, för Tvärålund förtjänar verkligen att hyllas. Men det är nog ändå Komatsu som i slutändan blir den största vinnaren. Förutom att komma närmare kunderna och få lägre driftskostnader så ger detta även andra positiva effekter. Genom att flytta verksamheten till landsbygden minskar de faktiskt risken att tappa kompetens till konkurrenter. Undersökningar visar att på landsbygden är personalen ofta mer lojal och känner en större samhörighet med företaget vilket förstås gör underverk för kompetensförsörjningen och hjälper till att säkra företagets allra viktigaste resurs.

Så ett stort grattis även till Komatsu som förstått att landsbygden faktiskt är lite bättre och att Umeå ligger alldeles på tok för avsides.

/Robert Axebro

IMG_0110

En kommentar

  1. Pingback: 1countries

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.