Nya regler i premiären

I kvällens ligapremiär mellan Umeå och Jämtland träder nya regler i kraft.

Den viktigaste ändringen som publiken kommer att märka av är att anfallande lag snabbare måste komma till skott efter en offensiv retur.

– Om samma lag som hade kontroll av bollen få ny kontroll av bollen efter att den tagit i ringen, då blir det 14 sekunders nytt anfall (tidigare 24 sekunder). Poängen med det är att få till snabbare beslut, snabbare anfall som gör det roligare att titta på, förklarar Umeå-domaren Erik Brandén.

Andra nyheter vad gäller basketreglerna?

– En ny sak är en justering av regeln för försvarande spelare som vill ställa sig och försöka få till en ”charging foul” på anfallare, är att försvararen måste ha båda fötterna utanför ”no charge”-cirkeln.”

– Sedan har det blivit nya regler vad gäller tekniska foul. Om någon drar på sig teknisk foul får nu det andra laget ett straffkast plus bollen från sidan (tidigare två straffkast). Nytt är vidare att det blir mer kännbart straff för en spelare som drar på sig en andra teknisk foul. Nu blir man automatiskt diskvalificerad från resten av matchen, förklarar Erik Brandén.

Själv har han inga uppdrag i kväll utan kommer att gå som en vanlig åskådare för att se ligapremiären i Umeå.

Bilden: Basket-domaren Erik Brandén på bild från förra säsongen där han förklarar en regeltolkning för spelaren Kicki Nybom.

FOTO: PETER HEGETHORN

En kommentar

  1. Kicki

    Time-outerna är också nya.
    Varje lag kan beviljas 2 time-Outer i första halvlek.
    3 time-outer under andra halvlek, men maximalt 2 under sista två minuter av sista perioden.
    Det gäller att vara vaken i seket alltså!
    //Kicki (ständig sekriterare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.