Centern som blev för dyr

Udominate Basket kan ha något stort på gång.

Hollie Mershon som pointguard känns klockren och Umeå-laget kan få ett bakplansgäng som heter duga.

Frida Aili är som bekant klar.  Hon grejar utan att blinka att varva på position 1 med Mershon. Det blir tätt mellan matcherna med damliga och Eurocup och Fridas fot ska väl knappast vara på banan i tunga minuter varje dag.

Lagkapten Agnes Nordström är ännu inte officiellt klar för en tredje säsong med Udominate. Men det vore faktiskt rätt konstigt om hon inte ansluter till truppen där hon nu kan få sin önskeposition som ”tvåa”.

Sedan finns Sally Kabengano och Ilaria Zanoni som andra multikompetenta spelare. Ni vet, moderna tider där spelare kan vandra mellan position ett, två och tre efter behov.

På forwardsidan har Umeå Dia Lukacovicova och Tanya Massamba klara. Plus de lokala unga förmågorna Jenny Aronsson och Rebecca Ludvigsson Svensson (som säkert får utökad speltid i Damligan, men kanske inte så mycket i EuroCup).

Poängmaskinen Pam Blomberg, vad ska vi tro. 50/50 på en fortsättning?

Centerfrågan: Mer returtagning och slit under korgarna behövs förstås. Vem som blir Lina Pikciutes ersättare på position fem är inte helt lätt att räkna ut. Svenska landslagsstjärnan Lollo Halvarsson har det ryktats lite om, hon är inte alls dålig, tvärtom. Men nog är hon väl lite för lik Lukacovicova i spelstil med förkärlek att kliva ut och skjuta från längre distans…?

Bloggen ser nog mer behovet av en centertyp som kan röja på inom tresekundersområdet. Efter att ha studerat pågående EM-slutspelet fastnade en spelare på näthinnan (även om hon vilades i kvartsfinalen). Serbiens Tijana Ajdukovic, 24 år (rätt ålder) och 194 cm. Bloggen testade det namnet på Udominates team manager Oscar Stenberg. Men scoopet uteblev.

I samma veva offentliggjorde USK Praha, laget som vann Euroleague, att de kontrakterat Ajdukovic (som förra säsongen spelade i polska Energa Torun)… men Udominate-bossen som varit på spelarjakt under EM-slutspelet bekräftar i alla fall intresset.

– Jo, vi har varit i kontakt med Ajdukovic, en fantastisk spelare. I budgivningen stod det nog mellan Udominate, Dynamo Kursk och USK Prag, så vi kunde inte hänga med och matcha deras löner, säger Oscar Stenberg.

En så dyr center ryms alltså inte inom Udominates budget.

För dom som undrar pratar vi här om en total spelarbudget för de svenska topplagen Udominate och Northland som inte ens skulle räcka till en enda ishockeyspelare som exempelvis Skellefteå AIK:s Jimmie Ericsson i Svenska Hockey-Ligan. Kanske en halv?

Inom dambasket tjänar de stora stjärnorna i Europa, där det är klubbarna i Ryssland och Turkiet som betalar bäst, från en miljon och uppåt i lön för en säsong.  Svenska superstjärnan Frida Eldebrink skriv nyligen på för Dynamo Kursk. Hon var mer än nöjd.

– Det här är det bästa kontraktet som jag någonsin har sajnat, sade Eldebrink till TT när det var klart.

TT: Du kan knappt sluta le när du säger det?

– Nej, när man tänker på kontraktet så ler man bara. Så är det, svarade Frida Eldebrink.

Udominate Basket jobbar med betydligt mindre medel. Prislappen på en bra center följer också tumstocken. 196 centimeter kostar betydligt mer än 190 centimeter. Lina Pikciute var förra säsongen bäst betald i Umeå, så Udominate lär nog vad det lider kunna bärga en rätt hyfsad center.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.