Ovisst om Udominate och Moskva

Internationella basketbollförbundet Fiba har tills vidare stängt av Ryssland från internationellt spel. Skälet är politisk inblandning i ryska basketförbundet.

– Alla internationella idrottsförbund som är medlemmar i olympiska kommittén och liknande ska vara helt fristående från regeringar. De får inte vara med och utöva påtryckningar på idrottsförbunden. Men så har det inte varit i Ryssland, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare på SBBF och styrelsemedlem i Fiba, till NSD.

Nästa helg (8-9 augusti) har Fiba styrelsemöte i Tokyo och då ska Ryssland få presentera fakta och man ska diskutera frågan.

Men tills vidare ska det vara stopp för ryska lag i internationellt utbyte.

Det innebär frågetecken för Udominate Baskets europacup-spel mot Dynamo Moskva.

Den 28 oktober ska det ryska topplaget gästa Umeå. Och enligt spelschemat ska Udominate åka till den ryska huvudstaden för match den 3 december.

– För oss är det här en rent ekonomisk fråga, resan till Ryssland är den dyraste i Eurocup då det även handlar om visumkostnader. Man bör boka flyg i god tid och söka visum ett par månader i förväg, så vi vill förstås gärna veta om vi ska åka dit eller inte, säger Udominate Baskets team manager Oscar Stenberg.

– Vi har mejlat frågor till Fibas administrativt ansvariga, första svaret blev egentligen ”no comments”, de sade att de ville samla mer information så vi får avvakta och se vart det leder, säger Oscar Stenberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.