Glappet stort problem

Umeå har två ligalag. Herrar och damer. På ungdomsssidan växer basketsporten och i vinter ska det startas en ny Västerbottensserie för lag från Skellefteå, Umeå och Hörnefors med spelare i åldrarna 12-13 år.

Det finns också äldre ungdomslag som spelar i Norrbottens-serien och får bra matchning.

Men det finns ett stort glapp som är ett påtagligt problem med underbyggnaden när det gäller seniorbasket. Staden saknar division 1-lag och kommande säsong blir det inget farmarlag i tvåan på damsidan och på herrsidan kanske som högst division 3.

Både Umeå BSKT och Udominate Basket har farmaravtal med KFUM Umeå.

Men nu lägger KFUM damlaget i tvåan på is.

– Vi har inte så mycket alternativ. Baskettrupperna är inte så stora och när 50 procent av spelarna flyttar för studier på annan ort är det svårt, säger Linda Hjortborg, idrottsutvecklare på KFUM i Umeå, en klubb som i första hand vill koncentrera sig på ungdomsverksamhet.

Tanken är dock att division 2-laget ska återuppstå.

– Vi får med gemensamma krafter starta ett division 2-lag igen nästa år. Då har vi ett år på oss att bearbeta spelare som kan flytta hit. Ambitionen är givetvis att få ett division 1-lag på sikt,  säger Udominates general manager Oscar Stenberg,

På herrsidan finns samma problem. Där kommer förvisso KFUM Umeå ha ett A-lag i seriespel, men klubben har inte bestämt om det blir i division 2 eller i division 3.

Att ha ett division 1-lag kostar cirka 300 000 kronor per säsong. Pengar som inte finns i dagsläget.

– Jag tror att det är viktigt att det finns ett lag på division 1-nivån. Det finns många studenter som hör av sig till oss som är på gränsen mellan division 1 och ligan, men som väljer Luleå, Sundsvall eller Östersund i stället.  Vi ska göra saker i rätt tid och inte skynda men om tre år måste vi ha ett lag i basketettan säger Michael Jalmby i Umeå BSKT.

Studentföreningen Iksu  brukar ha lag i seniorspel. Damlaget har anmält sig till seriespel i vinter, men precis som för herrlaget (inte anmälda i dagsläget) bestäms definitivt om de ska delta när årets studenter anlänt till Umeå.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.