Ny skada, dementi och nya regeln

I dag onsdag behandlas läget i herrligan – ur ett importperspektiv. Plus lite kuriosa.

Nyhetsmässigt rapporteras om en ny skada i Jämtland och en dementi från Sundsvall.

Klubbarna i herrligan uppvaktar förbundet för att till nästa säsong få igenom en regeländring vad gäller importspelare. Mycket tyder på att en ny regel kommer att klubbas igenom.

Bloggen har kikat på hur det skulle slå om man tar dagens ligatrupper och ställer det mot nya regelförslaget på max fyra importer, oavsett nationalitet.

Vi börjar med dagsläget i de fyra norrlagen:

Umeå BSKT: Klang och jubel. Skulle nog gärna se att nya regeln infördes redan i dag. I truppen finns just nu fyra importer – med tre stycken icke EU-spelare, vilket innebär att alla inte kan användas samtidigt. Nästa säsong skulle alltså en amerikan (Jason Davis), en kanadensare (Yannick Anzuluni) och en lirare från Dominikanska republiken (Chris Perez), plus en holländare (Chaed Wellian) alla kunna spela ligamatch ihop. Umeå har sju egna produkter i truppen.

Vilka fyra importer det blir nästa säsong avgörs sedan förstås av hur spelarbudgeten ser ut. Hur är det nu de säger i fem myror… ? Fyra jänkare är dyrare än fyra européer? Eller fyra importer är bättre än 2+2?

Uppdatering: Svaret att döma av mejlen till Bloggen är att fyra jänkare är både billigare och bättre än fyra européer.

BC Luleå: Verkar väl förberedda. Just nu två icke EU i Alex Wesby (USA) och Jaraun Burrows (Bahamas), plus Toni Prostran (Kroatien) och Mikita Meshcharakou (Vitryssland).

Enligt BC Luleås klubbdirektör Lars Mosseson ligger det till så här i frågan kring framtidens möjlighet med typ fyra jänkare: ”Alla vet att USA är ett stort basketland med många bra spelare till en lite billigare peng.”, säger han till NSD.

Luleå har fyra egna produkter. Inte utan stolthet noterar Bloggen att tre av dessa kommer från Gladan – där även coach Peter Öqvist var spelare i början. Det var  så att undertecknad en gång i tiden var med och bildade Gladan, givetvis i samarbete med ”Jampa” Ericsson som ville få igång ungdomsverksamhet även i området Björkskatan i Luleå.

Sundsvall Dragons: För dagen faktiskt bara tre importer i truppen. Det är Ray Willis (USA), Ernests Kalve (Lettland) och Hlynur Baeringsson (Island). Ytterligare en amerikan sägs vara på ingång, men enligt kollega Andreas Lidén på Sundsvalls Tidning som ställt frågan till Dragons coach/sportchef så dementerar Tommie Hansson att det är på gång just nu:

– Vi håller koll, men har ingen jänkare på gång. Ingen kontakt, inga kontrakt ute, men vi håller oss uppdaterade, säger Hansson.

Sundsvall har tre egna produkter i truppen.

Jämtland Basket: Kör på med  normalt importintag. Två jänkare i Corin Henry och Najee White. Plus Dino Cinac (Kroatien) och nyanlände Jan Puidet (Estland). I dag onsdag rapporteras att Dino Cinac har en fotledsskada. Skadan misstänks vara en fraktur. Något som i så fall innebär att en ersättare behövs.

– Vi måste förstås ha in en kropp till i laget.  Kostnadsmässigt löser inte försäkringen för Dino ut förrän efter 30 dagar. Rent krasst finns det just nu inte pengar för att ersätta honom, men vi måste förstås försöka att hitta något. Ska vi konkurrera och kunna vinna matcher behöver vi en kvalitetsspelare, oavsett var han kommer ifrån, säger Jämtlands coach Torbjörn Gehrke till ÖP.

Jämtland har två egna produkter i dagens trupp, Olle Lundqvist då inräknad.

När vi knallar söderut och kikar på övriga ligalag så visar det sig att:

Uppsala Basket: Går mot strömmen och har hittills den här säsongen satsat på en helsvensk trupp och inte mindre än nio egna produkter.

Södertälje Kings: Kombinerar i sin trupp åtta egna produkter med vassa importer, fyra till antalet. Coach Vedran Bosnic förfogar över Skyler Bowlin (USA), Aaron Anderson (USA), Toni Bizaca (Kroatien) och Davis Lejasmeiers (Lettland).

Norrköping Dolphins: Har två jänkare i form av Johnell Smith och Josh Hairston. Plus Zarko Jukic (Danmark). Med de yngre i truppen fem egna produkter.

ecoÖrebro: I truppen finns fyra importer, det är Ahmad Starks (USA), Hector Harold (USA), Miklos Zsabo (Ungern), och Nebojsa Pavlovic (Bosnien-Hercegovina). Enda egna produkten Pierre Hampton finns just nu på skadelistan.

Borås Basket: Två egna produkter. På importsidan märks förre Umeå-spelaren Omar Krayem (USA), därtill finns Jakob Sigurdarson (Island),  Adam Darboe (Danmark och Toni Vitali (Kroatien).

Nässjö  Basket: Ingen egen produkt, i truppen för närvarande fem importspelare: Cole Darling (USA), Dartaye Ruffin (USA), Filip Djuran (Serbien), Aleksa Solevic (Serbien) och Mantas Griskenas (Litauen).

Malbas Basket: Liganykomlingen längst i söder förfogar över tre importer; Darion Rackley (USA), Connor Miller (USA), och Aleksandar Danilovic (Serbien). Tre egna produkter. Plus skånska förvärv som Carl Engström (Ystad), Gustav Sundström (Lund), Niklas Sellin (Ängelholm), Carl Alenfall (Lomma).

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.