Finlands sak är svår

Bloggen kikade nyss förbi Udominate Baskets stängda sista träning inför morgondagens premiär i Euro Cup.

Helt stängd var nu inte träningen då undertecknad fick möjlighet att surra lite med förbundskaptenen för det finländska damlandslaget, Pekka Salminen.

Salminen är på plats i Umeå för att kolla på landslagsspelaren Krista Gross i Udominate.

– Just nu åker jag runt i Europa och kikar på våra utlandsproffs, förklarar Pekka.

Finland ska spela EM-kval i en grupp tillsammans med Sverige och Spanien.

– Det är en svår uppgift, Spanien är som alla vet ett topplag och Sverige har bra resultat och något av en förebild. Men vi ska spela om det, ingenting är ju omöjligt. Jag menar, om Sverige kan nå bra resultat i EM så bör även Finland ha möjlighet, säger Pekka som fick ansvaret för finländska damlandslaget i våras.

Coach Salminen var också den som rekommenderade Krista Gross till Udominate.

– Hon är en spelare som alltid går för fullt och ger laget nära tio returer per match, plus att det kan bli några poäng också. Hon är tillbaka efter en tidigare skada och jag hoppas hon kan fortsätta att utvecklas.

Det finländska damlandslaget har inte samma djup som exempelvis Sverige. Men det går att nå resultat på ett halvdussin bra spelare. Det visade coach Salminen inte minst i våras då han tog Kataja Baskets herrar till guld i Korisliiga.

– På grund av alla skador hade jag till slut ett djup i truppen på fem och en halv spelare, det var tufft. Särskilt som vi tillbringade 30 dagars slutspel ombord på en buss. Visserligen en fin buss. Men oj, vi satt i bussen 600 mil. Det blev 3-2 i matcher i kvartsfinalen, sedan 3-2 i matcher i semifinalen och till sist 3-2 i matcher i finalserien. Men vi hade avgörande match på hemmaplan, berättar Salminen.

Femte och avgörande finalen vann Kataja mot Nilan Bisons med 88-85.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.