Blogg-krönikan EuroCup

Bloggens kvällskrönika efter EuroCup-premiären:

Svenska förbundskaptenen Jurgita Kausaite var där. Finska förbundskaptenen Pekka Salminen var där. Publiken i Umeå fick en rejäl upplevelse med en riktigt bra basketmatch. Ett rysarslut. Det enda som egentligen fattades var att hemmalaget skulle ha vunnit…

Udominate Basket gjorde sin bästa insats hittills under Tamara Ruzic ledning. Spelet mot Dynamo Moskva låg i paritet med det som Umeå-laget presterade när laget var som bäst förra säsongen, alltså som vid bortasegern i EuroCup mot UniGyör och även bortamatchen i 16-delsfinalen mot Sopron.

Udominate var den här kvällen klart förbättrat jämfört med ligapremiären för några veckor sedan då det blev stryk mot Luleå.

Lagspelet och försvarsspelet har utvecklats. Även offense är på väg åt rätt håll, även om det föll ned i periodvisa svackor av stillastående under matchen senare del.

Spelarna då?

Hollie Mershon (bilden ovan) hade stått över alla träningar sedan smällen i damligan i lördags – men amerikanskan kom in och visade vilken suverän spelare hon är med 25 poäng och sju assists. Hon sköt 53 procent från golvet och var felfri med fem av fem från strafflinjen. Hollie gav 36 minuter av hela sitt hjärta. Och det märktes på Umeås spel när hon satt på bänken, som exempelvis i början av förlängningen.

Krista Gross gjorde sin bästa match i Umeå-tröjan. Frågan är om det inte var hennes bästa i karriären sett till motståndet. Det ville hon inte gå med på själv för att ”jag missade några skott”. Höga krav där med tanke på att hon sköt 50 procent i en match där hon stångades mot tunga ryska pjäser.

Dia Lukacovicova gjorde sitt jobb klart godkänt. Såg ut att bli matchvinnare när hon i slutet av ordinarie matchtid blockade Tikhonenko och gav Umeå ett snabbt uppspel till ledning 75-71. Men ödet ville annorlunda. Det starka ryska centern fick två chanser till och kvitterade. 75-75 vid full tid.

Vidare så var det bra insatser på många händer. Agnes Nordström hade behövt sänka något skott till för att det skulle ha varit en riktig fullträff. Hon har ändå 12 poäng + 6 returer + 5 assist.

Där det finns problem så är det på de större positionerna.

Tanya Massamba var tillbaka efter segdragen skadeperiod. Det blev nu bara fem minuter och det är inte mycket att säga om. Milica Paligoric gjorde sitt jobb och tog fyra returer på sina åtta minuter. Hon är på så sätt en bra inhoppare.

Grejen? Jo det är att Udominate behöver ha någon spelare som kan ta mer minuter och en större roll där inne under korgarna. Det gäller både i Europa-spel – och inte minst när det så småningom blir dags för ny guldutmaning mot Josefin Vesterberg med flera i Luleå Basket i SM-slutspelet.

Nå. Dags att försöka arkivera premiären i EuroCup 2015/2016.

Någonstans går det inte att tränga undan en konstig känsla. En gnagande fråga. Om nu Udominate kunde ta lika många returer som Moskva, ha fler assists, fler blockade skott, fler stulna bollar, färre turnovers… hur kunde laget inte vinna?

Det enkla svaret är att det blev för många fouls i försöken att stoppa ryskornas attack på korgen. Moskva fick 25 chanser från välgörenhetslinjen och satte 21 av dessa. Umeå hade bra träffprocent på straffar, men det handlade ”bara” om 10 av 13 försök.

Elva pluspoäng på straffkasten i en match som slutar 84-87.

Det svåra svaret? Jo, lite stirrigt och tveksamt såg det faktiskt ut i slutet.

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Jonas

    Riktigt spännande match! Tyvärr blev det lite ängsligt på slutet då ingen riktigt verkade våga ta skotten trots läge. Men en sak förstår jag inte riktigt. Varför foulade man inte under korgen när det var sekunder kvar av ordinarie tid? De fick tre (!) chanser innan den gick i. Med tanke på att de tog många fouls i övrigt känns det som ett vettigt alternativ när det började brännas kring korgen och de inte fick ut den?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.