”Svensk baskets Umeå IK”

Just denna dag är det mycket fokusLuleås basketdamer som ska göra entré i Europa-spelet hemma mot ryskt motstånd.

Bloggen kan inte låta bli att hugga ett par citat ur NSD-krönikören Pelle Johanssons betraktelse och perspektiv på detta ögonblick i Luleå. Han tar avstamp i en presskonferens i september 2008.

”Det var i mitten av september 2008. Luleå Basket bjöd in till presskonferens, man skulle presentera sin vision för framtiden. Den var något i hästväg. Under en femårsperiod skulle föreningen göra allt i sin makt för att utveckla verksamheten, för att förbättra förutsättningarna för de aktiva och för att förstärka kansliet. Klubben skulle bli ledande i landet och vara det självklara svenska hoppet i Europaspelet. Klubben skulle, helt enkelt, bli basketens motsvarighet till Umeå IK.”

Femårsplanen har sedan gått en krokig väg, men nu åtta år senare blir det EuroCup-basket i Luleå.

Coach Jens Tillman har intervjuats av Pelle Johansson och så här säger guldmakaren och citatmaskinen om dagsläget:

– Jag tycker inte att vi är särskilt långt ifrån att vara svensk baskets Umeå IK – och vi är långt ifrån färdiga. Vi bygger inte för svenska ligan. Vi är för bra här hemma, men vad ska vi göra? Bara spela på lördagar, med svenska spelare under 18 år? Vi bygger ju för att bli bättre, för att möta bättre och bättre motstånd, inte för att anpassa oss till den här jävla svenska bomullsmentaliteten. ”Med all respekt”, som man bör säga – den är ren bullshit, säger Jens Tillman.

Här i Umeå noterar vi att fotbollslaget Umeå IK inte längre spelar i något europeiskt cupspel. Och att projektet Udominate Basket (som funnits i fyra år) nu gör sin tredje säsong med internationellt spel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.