Pengar + hjälp att fylla läktarna

Under hösten har två ligaklubbar i norr haft stora rubriker om ekonomisk kris.

Sundsvall Dragons jobbar vidare med avbetalningar till kronofogden, hur det går återstår att se.

Jämtland Basket fick lite mer plötsligt slut på stålar och förklarade att inga löner skulle betalas ut i december – om inte klubben fick hjälp.

Sett till det beslut som sedan kommunstyrelsen i Östersunds kommun tog den 15 december så verkar det röra sig om 200 000 kronor i månaden som fattas för Jämtland. Klubben ansökte om en miljon kronor för att klara sig säsongen ut.  Beslutet blev att klubben får 800 000 kronor – förenat med vissa krav.

Så här beskriver kommunen sitt beslut om stöd till Jämtland Basket:

”Kommunstyrelsen beslutade att ge Jämtland basket ett bidrag på totalt 800 000 kronor för 2015 och 2016. Kommundirektören får i uppdrag att upprätta ett samarbetsavtal mellan Östersunds kommun och Jämtland basket. För att ge klubben de bästa förutsättningarna att lyckas med deras elitverksamhet och planera för en hållbar ekonomi framöver kommer de få hela summan utbetalt i år. I motprestation ska Jämtland basket uppfylla de krav som kommunen ställer i samarbetsavtalet. Uppfyller inte klubben kommunens krav ska 400 000 kronor återbetalas.
Bakgrunden är att klubben har haft svårigheter att få in tillräckligt med intäkter i samband med till- och ombyggnaden av sporthallen. Av den anledningen har Jämtland basket ansökt om ett bidrag på 1 miljon kronor för 2015 och 2016 för att klara av klubbens elitverksamhet.
Kommundirektören ska även tillsammans med klubben ta fram ett förslag på hur kommunen kan hjälpa Jämtlands basket att fylla läktarna under några av hemmamatcherna den här säsongen.”

Det kan bli en riktig rivstart på 2016 vad gäller publik i ombyggda sporthallen. Bloggen har inga uppgifter om kommundirektören varit direkt inblandad – men Jämtland möter i alla fall nu på söndag den 3 januari ärkerivalen Sundsvall Dragons som gästar Östersund i ett, vågar vi kalla det (?) – ”ekonomiskt superderby”.

Jämtland har för övrigt förlängt kontraktet med Zsolt Szabo, det gäller nu januari månad ut för ungerske forwarden, som är ersättare för skadade kroaten Dino Cinac.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.