Stjärnorna stoppas från spel

I morgon ska Sundsvall Dragons möta Örebro i basketligan herrar.

Som det ser just nu så stoppas Dragons stjärnor Hlynur Baeringsson, Ray Willis, och Ernests Kalve från spel. Det handlar om ännu ett kapitel i den tjocka boken om Sundsvalls-klubbens trassliga ekonomi.

Svenska Basketbollförbundet har dragit in import-trions FIBA-licenser!!!

Anledningen är att Sundsvall Dragons inte betalat domaravgifter till förbundet och då pengarna inte kommit in trots respittid har förbundet tagit beslutet att dra tillbaka spelarnas FIBA-licenser.

Värt att notera: Om klubben dröjer ännu längre med inbetalning kan det bli ytterligare påföljder. Så här ser hela den aktuella paragrafen ut i tävlingsbestämmelserna.

3 § Domararvoden

Domararvodena och resekostnadsutjämningar för domare faktureras föreningarna periodvis i förbundsserierna. Vid obetalda fakturor, sju dagar efter förfallodatum, återkallas lagets samtliga FIBA-licenser. 30 dagar efter fakturornas förfallodatum bestraffas laget med poängavdrag, 2 poäng. Efter 60 dagar riskerar laget uteslutning ur aktuell serie.

Sundsvall Dragons har fortsatt skulder, bland annat hos Kronfogden och nu vill förbundet statuera exempel modell ”klubbarna ska vara lika inför lagen (tävlingsbestämmelserna).

Fotsättning lär följa. Men visst väcks många intressanta frågor.

Typ: Om spelare inte får lön kan de sticka och leta ny klubb. Svenska transferfönstret stänger på söndag, så det kanske blir svårt får någon ligaklubb att hinna plocka upp någon. Kittlande tanke i alla fall – Hlynur Baeringsson till Luleå…

Ett scenario är att Sundsvall (just nu ligatrea) får spela vidare utan sina utländska stjärnor och blir chanslöst i slutspelet. Ett annat att klubben utesluts från fortsatt ligaspel.

Nu är det torsdag eftermiddag. På kartan finns fortfarande möjligheten att Sundsvall Dragons gräver upp någon sorts slantar och övertygar förbundet så att de tre rödlistande stjärnorna kan få tillbaka godkända licenser. Uppkast mot Örebro kl 19.04 fredag.

Uppdatering: Här är Svenska Basketbollförbundets beslut:

Beslut ärende: Sundsvall Dragons

2016-01-28 14:25
Svenska Basketbollförbundet har beslutat att i enlighet med SBBFs tävlingsbestämmelser 4 kap 3 § (Ekonomiska Bestämmelser –Domararvoden) återkalla Sundsvall Dragons (KFUK-KFUM Basket ) samtliga FIBA-licenser.
  • Svenska Basketbollförbundet  har beslutat att i enlighet med SBBFs tävlingsbestämmelser 4 kap 3 § (Ekonomiska Bestämmelser –Domararvoden) återkalla Sundsvall Dragons (KFUK-KFUM Basket ) samtliga FIBA-licenser.

Anledningen är att Domaravgift 4 på 60 000 kronor förföll till betalning den 31/12 2015. Efter en påminnelse så bekräftade föreningen den 11/1 att avgiften skulle betalas den 15/1. Så skedde inte. Den 18/1 inkommer Sundsvall Dragons med en begäran om anstånd till den 26/1 p.g.a likvida problem.

SBBF bekräftade förfrågan under förutsättning att pengarna fanns på SBBFs bankkonto för domararvoden senast den 26/1. Så var inte fallet, vilket alltså innebär att FIBA-licenserna dras in.

 

Uppdatering: Enligt Sundsvalls Tidning menar Dragons klubbchef Anders Jansson att klubben betalt till förbundet.

– Vi har betalt i dag, nu på morgonen. Det och skatterna. Vi betalade 30 000 tidigare och 30 000 nu. De ser inte pengarna nu, de ser dem i morgon bitti. Men vi har betalt.

Uppdatering: Sundsvall Dragons skriver på sin hemsida:

”Sundsvall Dragons har betalat domarfakturorna till Svenska Basketbollförbundet. Det stämmer att betalningen gjordes vid två tillfällen á 30 000 kr, varav den sista var två dagar försenad. Föreningen har inte fått något besked om vad som händer när betalningen väl är erlagd. Vi har förhoppningar om att spela med samtliga spelare inklusive de utländska kontrakten (FIBA-spelare), vid morgondagens match mot ecoÖrebro,”

Uppdatering: Sundsvalls coach är inställd på att möta Örebro utan de tre stjärnorna.

– Det är klart att det känns att vi inte får använda våra importspelare, men vi kan inte påverka det så mycket. Vi får fokusera på de åtta spelare vi har och det är en ännu större utmaning för de svenska killarna. Det är en jätteviktig match för oss och mot Örebro hemma ska man vinna, det blir en jätteutmaning och det är klart att vi måste förändra en hel del, säger Tommie Hansson till Sundsvalls Tidning.

Om Sundsvall inte får använda sin stjärnor mot Örebro, räknar klubben med att i alla fall ha dem tillbaka till nästkommande match – då Umeå BSKT ska gästa sporthallen i Sundsvall den 5 februari.

 

 

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.