Får gå efter fiaskot

Tiden för Jurgita Kausaite som förbundskapten för svenska basketdamerna blev kort.

Hennes tre matcher i EM-kvalet blev kort sagt ett fiasko. Sverige fick inte ordning på spelet och resultaten var dåliga. Flera landslagspelare var inte heller nöjda med Kausaites sätt att leda laget.

Kausaite får kicken som landslagscoach och ersättaren under avslutningen av EM-kvalet blir Francisco Pinto, fram till nu assisterande coach i landslaget och till vardags coach för Alviks damer i basketligan.

– Vi vill tacka Jurgita med hela vårt hjärta då hon har haft en stor roll i damlandslagets framgångar de senaste åren. Vi hoppas och tror att hon fortsatt kommer att vara aktiv inom svensk basket. Det är ett svårt och tråkigt beslut, men efter utvärderingarna av de tre EM-kvalmatcherna har vi gjort bedömningen att vi behöver ett nytt ledarskap för att fortsätta arbetet mot våra uppsatta mål, säger Hans von Uthmann, ordförande för Svenska Basketbollförbundet.

Jurgita Kausaite kvarstår i sitt projektuppdrag till sommaren 2017 – men enligt förbundet ”med andra arbetsuppgifter.”

I sommar kommer damlandslaget under ledning av Frasse Pinto att spela en träningsturnering i Tjeckien. Sverige möter (den 23 november) Finland i den återstående EM-kvalmatchen.

En pytteliten chans att nå EM som grupptvåa (bakom suveräna Spanien) finns om Sverige i höst tar en brakseger mot Finland och har lite hjälp av andra resultat.

Bilden: Frasse Pinto tar över som förbundskapten när förbundet sparkar Jurgita Kausaite.
Foto: Peter Hegethorn.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.