Breaking news: Umeå före Luleå

När det gäller det internationella spelet är det inte alltid helt lätt att hänga med i turerna.  Sedan internationella förbundet Fiba nyligen gick ut med listan över alla deltagande lag i damernas Europa-spel för klubblag så har saker hänt. Lag har hoppat av och det har påverkat på flera sätt, från Euroleague-kvalet till grupperna i EuroCup och även seedningen inför måndagens lottning – som nu är fastställd.

Kontentan är att Udominate Basket slipper att kvala. Umeå har fått en direktplats in i EuroCup och är dessutom placerat före Luleå Basket i seedningen inför lottningen som sker i Freising, Bayern, Tyskland, under måndagen den 27 juni.

– Vi fick beskedet vid 23.30 på midsommarafton, nu ser det plötsligt väldigt bra ut, hastigt och lustigt är vi inne i seedningsgrupp två, säger Udominate Baskets general manager Oscar Stenberg.

En skön liten twist inför lottningen är att Umeå och Luleå faktiskt kan lottas mot varann i gruppspelet i EuroCup. I reglerna för lottningen skriver Fiba: ”Klubbar från samma land kan lottas mot varann, dock maximalt två lag från samma land i samma grupp.”

Förklaringen till att Umeå placerats i seedningsgrupp två och Luleå i seedningsgrupp tre är en sammantagen ranking av de tre senaste årens resultat nationellt plus internationellt.

– Där har vi fördel eftersom vi varit med i EuroCup i två år, förklarar Oscar Stenberg.

Så här ser seedningsgrupperna ut inför EuroCup-lottningen i den västra konferensen där Umeå och Luleå ska spela 2016/2017:

Seedningsgrupp 1:
Mithra Castors Braine, Belgien
Basket Landes, Frankrike
Belfius Namur, Belgien
TSV 1880 Wasserburg, Tyskland

Seedningsgrupp 2:
DSK Basketball Nymburg, Tjeckien
Umana Reyer Venezia, Italien
Udominate Basket Umeå, Sverige
Sparcitylift Girona, Spanien

Seedningsgrupp 3:
Luleå Basket, Sverige
Clube Uniao Sportiva, Portugal
Cavigal Nice Basket 06, Frankrike
AAD Pol. Virtus Eirene Ragusa, Italien

Seedningsgrupp 4:
De fyra lag som går vinnande ur EuroCup-kvalet.
Kvallagen är: Nantes Reza, Frankrike, Flammes Carolo, Frankrike,  KP Brno, Tjeckien, BCS Elfic Fribourg, Schweiz,
samt  Amsterdam Angels, Nederländerna, Basket 90 Gdynia, Polen, Rutronik Stars Keltern, Tyskland, Eisvögel USC Freiburg, Tyskland.

Någon drömlottning ni hoppas på?

– Kanske att Wasserburg är att föredra ur grupp 1, sedan kan det vara intressant att möta Ragusa från grupp 3, men inte främst då för att Julie Vanloo ska spela med italienska klubben. Det är ändå inte så stor chans att vi och Luleå ska lottas ihop, säger Oscar Stenberg.

Udominate Basket representeras av en fyra personer stark delegation som åker till lottningen i Freising, Bayern, Tyskland.

– Coach Tamara Ruzic och Lisa Åström har som uppgift att jobba med spelschemat.  Sedan är jag och styrelsens Joakim Genetay på plats, det är flera saker på agendan, som internationella kontakter och möten med klubbar kring en försäsongsturnering, bland annat ska vi träffa Sopron från Ungern, förklarar Oscar Stenberg.

I dag midsommardagen har Fiba lagt ut hela seedningen inför lottningen av EuroLeague och EuroCup.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.