Läget i Umeås premiärmotståndare

Det är en knapp månad kvar till premiären i basketligan dam där Umeå Udominate Basket lördag den 24 september öppnar på hemmaplan mot IK Eos från Lund.

Eos är ett lag det varit tyst om under silly season, så Bloggen slog en signal till coach Johanna Ericsson för att kolla läget.

Vi får bland annat ett klart konstaterande inför premiären:

– Vi har stort underläge mot Udominate när det gäller längd.

Och en kittlande nyhet:

– Vi ska ta in en förstärkning utifrån och det lär nog bli en amerikanska, säger Eos-coachen.

Eos var i går lördag sensommarens första svenska damligalag att spela träningsmatch. Motståndare var danska ligatrean Lemvig.

– Det blev förlust med minust 15-20 poäng, men det är bra och motiverande för spelarna att komma igång. Vi hade tolv spelare som var med. Sedan har vi innan ligastarten ytterligare fyra bokade träningsmatcher mot danskt motstånd och det känns bra, förklarar Johanna Ericsson.

När det gäller Eos-truppen så är det i grunden samma gäng som spelade i ligan 2014/2015 och som förra säsongen via kval tog sig tillbaka från basketettan.

– Vi behåller befintlig trupp och det innebär att de som ska ta ansvar är Kajsa Lundahl, Georgia De Leeuw, Matilda Edrén, Louise Noaksson och Simina Bartkova, redovisar Eos-caochen.

Försvunnit från förra säsongen har Frida Modig (till Udominate Basket), Ash Brown (klubblös, bor i Umeå där hon söker jobb), och den estniska poängmaskinen Mirjam Nikolai.

– Mirjam Nikolai hade vi gärna haft kvar, men hon väntar sitt andra barn vid juletid och ska inte spela, berättar Johanna Ericsson.

Ny i truppen blir Cassandra Martinsson från Telge.

En spelare av lite större storlek saknas. Ett namn som Eos gärna hade tagit in är Jonna Raflund (med rötter i Skåne) men centern som spelat collegebasket i USA valde bort Lund.

– Ja, när Frasse Pinto tog hand om Wetterbygden så valde Jonna Raflund att gå dit, kommenterar Eos-coachen.

När det gäller den importspelare som Eos planerar att ta in är frågan, blir det en center?

– Vi har egentligen behov av både en center och en guard, vi får väl ha lite is i magen och se vad som går att hitta. Allra helst skulle jag vilja ha en Brittany Smart, säger Johanna Ericsson som tiidigare coachat den amerikanska stjärnan i Kvarnby.

Efter att ha fört Northland, Luleå, till den klubbens första SM-guld 2014, flyttade Smart till Australien.

– Hon kommer ju inte att spela för mig den här säsongen, men en spelartyp som Smart skulle jag gärna ha in, då får man ”lite av varje i ett”, förklarar Johanna Ericsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.