Ingen Mbemba i Umeå

Rudy Mbemba ska göra comeback efter två års avstängning. Spekulationens vågor går höga.

Innan vi går vidare – grattis på födelsedagen Rudy! 29 augusti är födelsedagen. 29 år i dag!

Efter en sväng till USA och tankar på proffsspel utomlands öppnade Rudy Mbemba för spel i svenska ligan och nu närmar det sig ett kontrakt.

Umeå BSKT har fått en lucka efter att Nathan Dawit skadade knät och blir borta fyra månader.

Men lugn. Rudy Mbemba kommer inte till BSKT.

– Det är en budgetfråga. Rudy är för dyr för Umeå, han är utom räckhåll för oss, säger sportchef Luca Romano.

När det gäller Nathan Dawit kan det vara bra med en liten uppdatering. Operationen gick alltså bra och Nathan följer nu lagets träningar från sidan efter att hoppa in i hallen med hjälp av kryckor. Humöret är gott.

– Det är sånt som händer, men det blir bra, säger Nathan.

Om själva skadan där knäskålan gick i två bitar, så skakar han lite på huvudet.

– Det sjuka var hur det gick till, en sådan skada kan man få om man får en rak smäll på knät av något, men jag hoppade bara. Jag kände redan vid upphoppet att det gick sönder, berättar Nathan.

Om allt går bra med rehab och uppföljande behandling av knät så ska han börja träna igen i december och spela någon gång efter nyår. Umeå BSKT gör sitt tredje år i ligan och målet är att för första gången ta sig över slutspelsstrecket.

– Grabbarna får fixa en slutspelsplats – och sedan kommer jag in och avgör, säger Nathan med ett skratt.

Redan nu på torsdag spelar Umeå en viktig match. Borta mot BC Luleå. Särskilt viktig blir första träningsfajten för tryoutguarden Gerald Williams II. Han har ett månadslångt provkontrakt och har några få matcher på sig att bevisa sin kapacitet.

Med Nathan på skadelistan har Umeå inte råd att chansa. Klubben måste vara helt säkra på att Gerald är rätt man att leda laget från bakplan tillsammans med Johan Pierre. Om Umeå framöver ska plocka in någon för att täcka upp under Nathans frånvaro så är Bloggens uppfattning att en pointguard inte är det som sökes, utan en trepoängsskytt. Så bra man nu kan hitta inom den tajta budgeten. Om det går att hitta. Vad pysslar den goe gubben från Göteborg, Emil Salon med nuförtiden? Han snittade i alla fall 37 procent från trepoängsland under sina 13 ligaäsonger i en rad olika klubbar. Senast just i Umeå 2014/2015.

Rudy Mbemba har en verkligt hög högstanivå när allt runt omkring funkar. Ta bara tiden i Luleå, grym säsong 2010/2011 då han snittade 16,5 poäng, 6,3 assists och 5,5 returer. Då sköt han 56 procent på tvåor och 38 procent på treor.

Senast Rudy Mbemba spelade i svenska ligan var säsongen 2012/2013. Då i Stockholm Eagles och 08 låg Rudy Mbemba på 30 procent på trepoängskskyttet.

Ett spektakulärt namn – men även om BSKT haft en säck pengar så inte en optimal lösning. Nåväl, det må spekuleras vidare. Vi får nöja oss med fakta – ingen Mbemba i Umeå.

Var Mbemba landar? Ska vi tippa Södertälje Kings…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.