Tungt stjärnfall

Guldfavoriten Udominate föll tungt.

När det kom till avgörandets stunder så var det inget snack. Luleå spelade som ett sammansvetsat lag och tog sitt fjärde raka guld på övertygande sätt. Alla slogs till sista blodsdroppen. Var smarta och grävde alltid upp ny energi. Guldlaget klarade sig också från skador – ända tills slutsekunderna då Katie Bussey drog på sig en sträckning i en baksida ”hamstring”.

Svetsfogarna i Umeås lagbygge sprack däremot rejält.

Exakt när haveriet grundlades går inte att sätta fingret på. Det var turbulent under hösten då Tamara Ruzic fick lämna. Micke Blomqvist kom in sent. Det har varit turbulent under slutspelet med en trupp till brädden fylld av stjärnor – som inte kunde spela som ett lag.

Ingen enskild ska pekas ut. Ansvaret måste delas rakt över av samtliga ledare och samtliga spelare.

Coachstaben har inte kunnat få stjärnorna på banan till ett gemensamt jobb. Alla jättegropar har varit märkliga att se på. Här i Luleå fanns alla chanser i världen – då sprack det direkt det började ta emot efter halvtidspausen. Men det har pågått en ganska lång tid med underpresterande stjärnor i en för stor trupp. På kuppen försvann självförtroende i parti och minut.

Efter finalförslusten bädrades i besvikelsen både det ena och det andra. Spelare var öppet kritiska till coachningen. Coacher var kritiska till spelare som inte levererat. och så vidare.

Det lär ta ett bra tag för klubben att hämta sig från detta.

Det är förstås öppna dörrar att slå in – men klart är att Udominate måste skaffa en internationellt erfaren coach som kan leda projektet vidare.

Lika givet är att klubben får stärka organisationen och reda ut pengaflödena. Udominate har nyligen genomfört sin ”hearing” med Svenska Basketbollförbundet och enligt uppgift så ska klubbens plan för arbetet vara godkänd.

Spelartruppen kommer sannolikt att se rätt annorlunda ut nästa säsong. Inte 17 spelare, utan mer ”normal” storlek på sisådär 12-13. Vilken stomme som kan tänkas bli kvar är svårtippat så här direkt efter ännu en silverpokal. Skulle man fråga nu så är väl ingen särskilt sugen.

Zenta Melnika försvann i sista finalen, men har genonmgående levererat under säsongen. En spekulation är att hon får bra anbud från andra klubbar – och med betydligt högre lön då hennes statistik i Eurocup var mycket bra.

Nåja, svaren lär dröja.

Mer läsning (Pluskrönika): Umeås jätteflopp – stjärnorna var inget lag

TV: Luleå gör sitt jobb, det gör inte vi

Mer läsning (Plus): Guldfrossa och finalnerver

Mer läsning (Plus): Coachen: Vi har för många bra spelare

Mer läsning: Gulddrömmen krossad

Mer läsning: Kritiken mot coacherna ”Saknas struktur”

 

 

2 kommentarer

  1. Hall Ådär

    Luleå gör alltså 20-3 (när 9.30 är spelade så står det 20-3, umeå sätter några skott sista 30sek när allt redan är avgjort) sista perioden när allt ska avgöras. Spelarna klagar på coacherna. Visst det fick inte ihop alla stjärnor och hade lite annorlunda coachfördelning än andra. Men coacherna kan inte vara på golvet och spelarna måste visa ansvar. Förlora sista perioden med 20-3 är under all kritik. Spelarna vågar ej vinna.
    Intressant hur detta slutar.

  2. Kicki

    Att hitta en ny, internationellt erfaren coach, spelar ju ingen roll när det fungerar som det gjort. Låt coacherna coacha annars har det ju ingen betydelse vilken coach som står där på golvet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.