Umeå-seger!!!

Kvällens norrderby mellan Umeå och Jämtland slutade med hemmaseger.
Umeå BSKT:s första seger för säsoongen kom mot ”favorit-motståndaren” från Östersund.

Matchen slut: Umeå-Jämtland 89-85

SBL
Umeå-Jämtland 89-85 (30-32, 21-21, 19-17, 19-15).
Umeås poäng: Nick Schlitzer 25, André Nilsson 18, Eric Gilchrese 17, Arik Smith 15, Egal Saleman 14.
Jämtland: William Waker 23, Preston Purifoy 12, William Paul 11, Jaan Puidet 10, Larsson Niklas 10, Oliver Gehrke 6, Olle Lundqvist 5, Antto Nikkarinen 4, Gustav Hansson 3, Daniel Johansson.
Publik: 616.

Här nedan Bloggens matchrapportering:

Fjärde perioden:

I inldningen har gästerna tappat flytet i sitt spel. Mer kamp nu. Sju minuter kvar när Arik Smith skjuter 74-72. Timeout Jämtland.
Umeå har nu riktigt bra försvar.
6:15 kvar: 76-72
5:30 min kvar: 79-74.
Trea av Arik Smith. Men William Walker svarar med en trea.
5 min kvar: 79-77.
4 min kvar: 79-79.
Umeå åker på något stegfel.
3:07 kvar:  79-83.
Nio raka poäng för Jämtland. Timeout Umeå. 80-83 på ett straffkast Gilchrese. Sedan skottmiss Umeå.
2 min kvar: 80-83. Skottmiss Umeå.
1:30 kvar: 80-85. Walker. Ny skottmiss Umeå.
50 sek: 82-85.
14 sek: Lagfoul två kast Umeå. 83-85 och 84-85. Arik Smith.
Timeout Jämtland som har chans att flytta upp bollen på offensiv planhalva i ledning med en poäng.
Publiken: 616 åskådare. 14,1 sekunder kvar.
Umeå stjäl bollen och Nick Schlitzer lägger i 86-85.
10,7 sekunder kvar. Timeout Jämtland.
Umeå stjäl bollen. Layup Eric Gilchrese.  88-85. + foul och bonuskast. 89-85.
7,3 sekunder kvar: Jämtland missar skott. Umeås retur.

Umeå vinner med 89-85.

Ställningen inför sista: Umeå-Jämtland 70-70.

Tredje perioden: 19-17.
Jämtalnd inleder med nytt trepoängsskott. Vi har 58-58 tre och en halv minut in i tredje. Mitt i perioden ger Egals trea Umeå ledningen med 61-60. Men blixtsnabbt svarar Jämtland. Lagen byter snabbt poäng och det skiljer sällan mer än två, tre. Umeå har periodens sista anfall – Eric Gilchrese lägger i en layup till 70-70.

Ställningen i paus: Umeå-Jämtland 51-53.
Jämtland har skjutit 9 av 18 på trepoängare och mördar Umeås zonförsvar med härlig rörelse på bollen till fria spelare. Umeå är ändå med i matchen.

Andra perioden: 23-21.
Noteras tidigt att Jämtland roterar friskt, Gehrke lär ha i sin gameplan att ha pigga ben i sitt lag när det blir crunchtime i period fyra.
I början av andra har gästerna sänkt sex av tolv från trepoängsland. På tvåpongare är Jämtland 11 av 14 och leder med  32-42. Gästerna kommer konstant till öppna skottlägen då Umeås försvar har svårt att hänga med i svängarna.
Mitt i andra: 35-48. Umeå mäste ta timeout.
En bild av Jämtland mot Arik Smith: Tre gubbar (!)  täcker Umeå-spelaren. Offensivt har gästerna använt tio spelare – alla är med i poängprotokollet. För Umeå är det fem man som gjort poäng. I slutet av perioden gör hemmalaget ett välbehövligt ryck och kommer till 51-53.

Första perioden: 30-32.
Inledningvis helt en match mellan Umeås André Nilsson och Jämtlands Will Paul. Sex raka poäng av André och fyra raka av Will.
Jämnt i poängprotokollet, efter tre minuter 9-10. Hemmalaget gör en bra start offensivt, men släpper in väldigt enkla poäng bakåt, det blir 11-18 efter fem minuter och en nödvändig timeout av Umeås coach.
William Walker debuterar för Jämtland och hinner knappt komma in så har han gjort fyra poäng. Jämtland har fokus på att stoppa Arik Smith och har satt Preston Purifoy på Umeås poängbäste. Övriga spelare levererar så det är 24-24. men blixtsnabbt en trea av gästerna 24-27.
Coach Gehrke pratar med domarna när foultavlan visar 1-6.
Full fart och inte skymten av något low scoring game. 30-32 i första.

Umeå startar som vanligt med Eric Gilchrese, Arik Smith, Nick Schlitzer, Egal Saleman och André Nilsson.