Avgjort: Udominate v.s. Mark

Söndagsmatchen är Udominate v.s. Mark.

Totalt sett ganska förutsägbart. Gästande Mark kom till Umeå, startade toppenbra och gick all-in med sin förstafemma. Men orken tog slut mer och mer och i slutet av matchen var det spel mot ett mål. Sista perioden förkrossade 32-7!
Udominate hade iskalla skyttar i första delen av matchen, men det tog sig och segermarginalen blev till slut rejäl.

Matchen slut: Udominate-Mark 81-50

Basketligan dam
Umeå Udominate-Mark Basket 81-50
Perioder: 11-19, 19-12, 19-12, 32-7.
Umeås poäng: Tiffany Brown 16, Mante Kvederaviciute 12, Ana-Marija Begic 12, Sandra Hansson 11, Gigi Mazionyte 9, Emelie Enjebo 8, Isabell Edholm 6, Lisa Koop 4, Danielle Elvbo 3.
Mark: Maria Florencia Palacios 20, Janee April Thompson 16, Erica Iderstål 7, Alexis Michelle Hyder 4, Quy Ngueng 3.
Publik: 322

Så här var matchraporteringen:

En notering före uppkast är att Udominates amerikanska Brianna Kiesel, som spelat med laget i EuroCup ännu inte är spelklar för den svenska ligan. Så kan det vara. Knäskadade Frida Modig är förstås också vid sidan av.

I förra omgången spelade Mark jämnt med Luleå i 18 minuter. Intressant hur länge de utmanar denna gång.

Umeås startfemma: Tiffany Brown, Danielle Elvbo, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte, Lisa Koop.
På bänken: Isabell Edholm, Sandra Hansson, Ana-Marija Begic, Emelie Enjebo, (Frida Modig).

Mark Basket starters: Janee Thompson, Erica Iderstål, Amanda Odqvist, Alexis Hyder, Maria Florencia Palacios.

Första perioden: 11-19.
Mark tar ledningen, första poängen en trea av Palacios. Stel inledning överlag. Hemmalagets första poäng en layup av Brown.
3 min: 2-8. Bra utdelning för gästerna med ny trea. Coach Robin Sandberg är underbart engagerad.
5 min: 4-13.  Ny trea av Mark – Umeå missar sina skott mot Marks zonförsvar. Hemmalaget är 2 av 13 från golvet och 0 av 7 på treorna. Kvederaviciute blir den första att sätta ett långskott.
8 min: 9-17. Udominate får inte in bollen nära korgen. Bra jobb av Mark där inne i eget tresekundersområde.
Summering: Stark start av heltaggat Mark. Iskallt skytte av hemmalaget. 1 av 11 på treorna. Visst saknas Hollie Mershon enormt.

Andra perioden: 19-12.
Fortsatt inte någon vacker insats. Turnovers i omgångar av Udominate. Vid 15-26 efter knappt fyra minuter är Marks ledning uppe i elva pinnars marginal. Noterbart är taktiken att Marks spelar foular hårt hellere än att låta Umeå skjuta närskott.
Efter tvåa av Mante så kliver Tiffany Brown fram med fem raka poäng. 22-26. Frustrationen av at spelet inte funkar skiner igenom när domarna tar tre snabba och diskutabla foul på hemmalaget. Ytterst nära teknisk foul på hemmalagets lagkapten.
Två minuter föra paus: 25-31. Fortsatt uselt skytte av Udominate.
30 sek kvar: Minsann en trea av Mazionyte. Hennes första poäng i matchen. 30-31.
Ställningen i paus: Udominate-Mark 30-31.

Tredje perioden: 19-12.
Inen omedelbar förändring av matchbilden. Efter fyra minuter 36-41. Mark sänker ett par treor och får mera luft.
Trepoängsskyttet så långt: Mark 6 av 15. Udominate 2 av 19.
6 min: 42-41. Först Danielle Elvbo och sedan Sandra Hansson får i varsin trea. Men det gnistrar inte om hemmalagets spel. Försvaret är okej. Dålig rörelse i anfall. Vi ser Isabell Edholm för första gången.
8 min: 45-41. Mark går verkligen all-in och använder i princip bara fem spelare, plus något kort avlastningsbyte. Umeå roterar på sju spelare. Plus nu då ett inhopp av Edholm. En steal gör Hansson ensam med korgen och 47-41.
Ställningen inför sista: Umeå-Mark 49-43.

Fjärde perioden: 32-7.
En block ger snabbt uppspel och sedan en steal av Umeå som stoppas osportsligt.  Ger vips 55-43. I nästa sekvens kommer inte Mark till skott inom 24 sekunder. 57-43. Det är 8-0 på två minuter.
5 min kvar: 63-48. Lite mera fart och nu orkar inte Mark hänga med.
Tre minuter kvar: Emelie Enjebo hoppar in och sänker direkt ett trepoängsskott till 70-58. Matchen är över. Mark plockar in sina reserver från bänken så det ska få känna på golvet i Umeå Energi Arena.