Europa-spelets avgörande

Nu ska det avgöras vilka lag som går till slutspel i damernas EuroCup.

I grupp C med Umeå Udominate kan precis vad som helst hända. Alla lag kan hamna lika och gruppen avgörs på målskillnad.
Men det finns också enklare väg – Udominate vinner på torsdag kväll hemma mot MBA Moskva – då är Umeå-laget gruppetta och klart för slutspel.

Den andra gruppmatchen i sista omgången spelas redan i kväll onsdag med polska Artego Bydgoszcz hemma mot Spartak Moskva.
Om Artego vinner så går laget upp på 4 segrar/2 förluster och är då vidare som etta eller tvåa i gruppen.
Om Artego vinner så innebär det att torsdagens match i Umeå blir direkt avgörande om den andra slutspelsplatsen. Vinnaren av Udominate och MBA Moskva till slutspel – och en hemmaförlust skulle då innebära att Udominate blir grupptrea och i det läget finns  en teoretiskt chans att på nåder få en slutspelsplats som en av de två bästa grupptreorna i östra konferensen.

Om Spartak vinner borta mot Artego så öppnar det för varianten med att alla fyra lag slutar på tre vinster/tre förluster. I det scenariot med hemmaförlust för Udominate mot MBA – så gäller det att hålla nere siffrorna och inte förlora stort.

Grupp C är för övrigt den enda gruppen där alla fyra lag kan hamna på samma poäng.

Totalt finns tio grupper där de två bästa går vidare, dessutom fyra grupptreor, två från östra konferensen och två från västra konferensen, Totalt 24 lag går till slutspel.

Redan klara för slutspelet:
Grupp A –
 TTT Riga och Olympiacos.
Grupp B – Mersin och Good Angels Kosice.
Grupp D – Hatay BB.
Grupp E – Sleza Wroclaw.
Grupp F – Carolo Basket.
Grupp G – Spar Citylift Girona och Basket Landes.
Grupp H – Virtus Eirene och KSC Szeszard.
Grupp I – Reyer Venezia.
Grupp J – Namur och Saint-Amand.

Aktuell ställning i gruppspelet finns här

x x x x x

Internationella förbundet Fibas regler för slutspelsordningen i EuroCup är en aning snåriga då lagen går in i playoff i olika skeden.

x) När gruppspelet är färdigt ska playofflagen rankas – de åtta bästa går då direkt vidare till åttondelsfinalerna som spelas i början av januari med speldatum 4 och 11 januari (dubbelmöten hemma/borta).
x) En specialregel garanterar lag som går genom gruppspelet obesegrade en direktplats till åttondelsfinal. Ett lag har redan grejat detta – italienska Reyer Venezia har sex raka segrar i grupp I. Noterbart är att ytterligare fem lag har chans att nå 6/0.
x) Lag som efter gruppspelet rankas på platserna 9-24  får börja playoff-spel redan före jul med speldatum 14 och 21 december (dubbelmöten hemma/borta). Av de sexton lagen i första playoffrundan går åtta vinnare vidare till åttondelsfinalspel i januari.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.