Spåkulan 2018

Blogens läsare tillönskas ett Gott Nytt år.

Inför 2018 måste det förstås spanas lite grand i Spåkulan.

BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson blev inte ”årets norrbottning” 2017 (priset gick till veteranskådisen Sara Arnia som gått i pension från Norrbottens-teatern), under 2018 tar Mosesson nya tag och får den spännande idén att Svenska Basketligan måste bli mer attraktiv och med busjämna norrderbyn. Ett friskt grepp blir att han lånar ut Yannick Anzuluni som får spela med Umeå BSKT i de två återstående grundseriematcherna där Umeå möter Luleå, samt i slutspelet. BC Luleå vinner ändå SM-guldet.

x x x x x

Udominate Baskets assisterande tränare Micke Blomqvist gör en kupp i SM-slutspelet. I stället för att sitta lugn på bänken när Umeå ska matcha mot Luleå, så bokar Micke en bussbiljett åt Julian Martinez Alman – som hamnar i Sundsvall i stället för i Luleå Energi Arena. Blomqvist kastar kavajen redan efter fem minuter i första SM-finalen som han vinner på en chocktaktik från Tuna. Efter fem finaler så står ändå David Visscher som guldmakare – igen. I en TV-intervju säger Blomqvist att han ändå bara såg SM-finalen som ett förspel till årets viktiga händelse – VM i gatbasket i Luleå.

x x x x x

Max Wiik fortsätter att lyfta BC Luleå i sjuhundra olika kanaler. Fler ligaklubbar tar efter under 2018. Men det finns ett undantag. Jämtland Basket vägrar att anställa någon PR-kille. Klubbdirektör Pecka Johansson: ”Finns ingen som helst anledning, vi har ju redan citatmaskinen Torbjörn Gehrke i klubben”.

x x x x x

Under 2018 får damligaklubbarna det fortsatt tufft ekonomiskt. Flera förslag dyker upp för att göra serien billigare att spela i. Många röster menar att det bästa vore att få resekostnaderna till noll genom att helt skippa resorna. I stället ska alla grundseriematcherna spelas på distans. Lagen får utse tre spelare som kopplar upp sig på datorer och sedan försöker skjuta motståndarna sönder och samman. Men allt spricker på att de som redan håller på med ”E-sport” protesterar och menar att basketen inte får sno deras sponsorer.

x x x x x

I 2018 års första hemmamatch (19 januari) spelar Umeå BSKT hyperviktig streckmatch mot Axel Nordström, förlåt Uppsala. Matchen blir försenad då domartrion fastnar i snökaos. Allt löser sig till det bästa då matchkommisarien Rickard Lundberg från Luleå tar saken i egna händer. Han dömer matchen på egen hand och gör en felfri insats som hyllas av båda lagen. Rickards kommentar: ”Det här var väl inget, jag har ju dömt Magic Johnson inför 13.000 åskådare i Globen”.

x x x x x

I östeuropeiska damligan spelar både Umeå och Luleå slutspel. Inget av lagen når dock finalen som TTT Riga vinner mot Good Angels Kosice. När EEWBL ska utvärderas så framkommer att alla lagen vill förändra beteckningen på ligan. Nya arbetsnamnet hösten 2018 blir EEWBLLEA då ligan vill ha del av Luleås hängivna basketpublik. En jättebåt med 2000 passagerare ska pendla mellan Luleå hamn och de baltiska kuststäderna Riga (Lettland) och Klaipeda (Litauen). Givetvis hakar Visby Ladies på då Gotland är ett perfekt strandhugg.

x x x x x

Det blir kvalspel till Basketligan Dam. Uppsala klarar sig kvar efter en avgörande ”buzzerbeater”. 2017 var det Heather Butler som sänkte sista vinnande skottet i kvalet – 2018 heter matchvinnaren i sista omgången Ashleigh Brown, snyggt framspelad av Agnes Nordström.

Inget kval till herrligan. Basketbollförbundets till stora delar nyvalda styrelse försöker övertala fler lag att ställa upp. AIK och Djurgården lockas med sänkta förbundsavgifter och dispenser efter önskemål. (Charles Barton är dock redan godkänd som coach på liganivå).

x x x x x

För de svenska landslagen händer inget speciellt 2018. Damerna kvalar in till EM-slutspel och Vedran Bosnic tackar för sig efter herrarnas uttåg ur VM-kvalet.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.