Tryout till nya landslag

Att ta sig in i ett basketlandslag är en ganska lång väg att vandra – men nu kommer en ny möjlighet när Svenska Basketbollförbundet startar fyra helt nya blågula lag.

Det handlar om nya OS-grenen 3×3 (premiär i Tokyo 2020) eller gatubasket om man vill kalla det så.

Sverige ska starta herrlandslag, damlandslag, samt damer U18 och herrar U18.

Uttagningarna av spelare ska helt enkelt ske genom att det går att anmäla sig till provspel.

– För 5v5-basketen har vi en struktur och landslagstrappa vi använder för att plocka ut spelare till våra landslag. I 3×3 kommer det inledningsvis bli annorlunda, vilket är spännande, där spelare genom tryouts kommer få visa att de är tillgängliga och aspirerar på en plats i våra nya landslag. Även processen med rekryteringen av förbundskaptener och landslagscoacher kommer skilja sig då vi inom kort kommer gå ut med en intresseförfrågan för dessa uppdrag, säger nytillträdde landslagsansvarige Fredrik Joulamo i ett pressmeddelande.

Det är snabba ryck – redan nu i sommar ska de fyra nya landslagen EM-kvala i 3×3.

Svenska Basketbollförbundet vill samtidigt uppmuntra klubbar runt om i landet att köra igång med mera 3×3-basket. Via ”Framåtfonden” (Riksidrottsförbundet/Svenska Spel) går det att söka pengar.

– 3×3 är en ny spelform av basket som gjort som stor succé internationellt. Den kräver inte lika mycket yta eller många spelare som vanlig basket och den kan spelas nästa överallt. Matcherna är täta, snabba och publikfriande. Tanken med 3×3 är att få basketsporten att växa och bli ännu mer tillgänglig, vilket är helt i linje med vår visionsäger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.