Udominate till semifinal!

Slutresultat: Udominate-Luleå 95-90.
Umeå-laget totalt till semifinal i EEWBL med en poängs marginal!

Nära 900 åskådare såg Umeå vinna rysaren mot Luleå.

Med 23 sekunder kvar var Udominate i underläge mot Luleå Basket, både i returmatchen och totalt på två kvartsfinalmöten i östeuropeiska damligan EEWBL.

Umeå-laget var piskat att göra sex raka poäng på matchens sista 23 sekunder. En till synes hopplös uppgift. Men i basketboll är allt möjligt och det lyckades.

Tiffany Brown var matchens lirare och den som även sköt i skottet som betydde 95-90. Luleå hade sina chanser i slutet, men två missade straffkast och ett missat skottförsök i absolut sista sekunden blev deras öde denna gång.

Tiffany Brown sköt totalt 40 poäng i den avgörande matchen.

– Vem ska stoppa henne när hon spelar så här, frågar sig Umeås coach Jan Enjebo.

Umeå går vidare till semifinalspel i EEWBL i mitten av mars. Motstånd och spelplats är ännu inte klart.

EEWBL kvartsfinal 2:2
Udominate-Luleå 95-90

Sammanlagt: Umeå 169 – Luleå 168.

Umeå Udominate–LUleå
EEWBL, kvartsfinal 2:2
Umeå vidare till semifinalspel med sammanlagt 169–168.
Perioder
24–14, 16–28, 28–21, 27–27).
Poäng
Umeå: Tiffany Brown 40, Brianna Kiesel 17, Gigi Mazionyte 11, Danielle Elvbo 10, Sandra Hansson 7, Lisa Koop 4, Ana-Marija Begic 4, Mante Kvederaviciute 2.
Luleå: Jessica Thomas 27, Adrienne Motley 19, Chioma Nnamaka 12, Jennifer Hamson 9, Anna Barthold 8, Sofia Hägg 6, Silvia Favento 6, Allis Nyström 3.
Returer
Umeå: 36 (Mazionyte 10, Begic 7).
Luleå: 47 (Nyström 12, Hamson 9).
PUBLIK
890 i Umeå Energi Arena Vatten.

x x x x x

Dags för avgörande i kvartsfinalen i EEWBL mellan Umeå Udominate och Luleå Basket.

Umeå startar med: Brianna Kiesel, Tiffany Brown, Sandra Hansson, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
Luleå startar med: Jessica Thomas, Adrienne Motley, Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Jennifer Hamson.

Domare: Rickard Eriksson, David Lövgren och Erik Brandén.

Förutsättning: Luleå vann första mötet med 78-74. Bästa laget sammanlagt vidare till semifinal i Eastern European Womnes Basketball League.

Första perioden: 24-14.
Direkt i inledningen fiskar Anna Barthold upp två fouls och hon inleder poängmakandet med två kast som går i från strafflinjen. Udominate varker inte helt på tå och har ett par tidiga turnovers. Chioma Nnamaka sänker skott till 0-4. Tiffany Brown gör första hemmapoäng med en trea. Mazionyte gör två straffpoäng till 5-4.
Illavarslande för Umeå är att Lisa Koop åker på sin andra foul redan efter två minuter. Laget tar ledning med 9-5 efter snabba poäng av Brown och Kiesel.
Rejält bakslag för Umeå efter tre minuter då Lisa Koop får sin tredje foul. Från läktarplats såg det verkligen ut som ett misstag av domare – nog var det väl ändå Mazionyte som skulle haft den foulen? Hemmalaget springer i alla fall in nya poäng.
5 min spelat: Udominate-Luleå 14-7. Matchens första timeout av Luleås coach David Visscher.
Notering: Umeå har i inledningen fått sex foul – mot en enda för Luleå.  Gästarna kommer igen till 14-12.
Bilden av matchen påminner om senast i Luleå där Umeå har mest framgång i snabba guardattacker – medan Luleå får ut poäng både nära korgen och utifrån.  Litet ryck av Umeå när Kiesel springer snabbt och lägger i 22-14. I nästa snabba anfall får hon straffkast och gör 24-14. Nio minuter spelat. Inga mer poäng i Q1.

Andra perioden: 16-28.
Udominate måste spara på Koop och dä är det knepigt när 201 centimeter Hamson är inne för Luleå. Det blir tidigt i andra 24-22. Detta händer medan Kiesel vilat på bänken. Umeå får med sig ett par bonuskast – i andra änden börjar Luleå träffa med skott. Händelserikt och jämnt. Fyra minuter in i andra har vi 31-27.
Mitt i andra 33-30. Publiken är engagerad.  Högljutt värre från läktarplats när Barthold fiskar nya foul genom att slänga sig omkull. Kul när Umeå och Luleå fajtas.
Nya snabba uppspel ger Umeå 38-30. Timeout Luleå. 4:10 kvar till halvtid.
Som i första mötet tar Luleå fler returer än Umeå. Bra kamp på golvet. Nnamak sänker sin andra trea på kort tid, hon straffar direkt när Umeå lämnar henne. Närmare korgen fortsätter domarna att hitta foul på Umeås stora spelare. Även Begic har fått tre. Knappt två minuter före paus är Luleå nära igen 40-37. Kvitteringen till 40-40 kommer på en trea. Timeout Umeå med 1:11 kvar till paus. Gästerna har varit effektiva, mycket poäng i andra. Luleå tar även ledningen. Nytt skott av Nnamaka 40-42. Hemmalagets boll för sista skottförsök.

Ställningen i halvtid: Udominate-Luleå 40-42.
Analys: I princip en kopia av den första matchen mellan lagen. Umeå gör bara poäng på guarderna snabba fötter och uppspel. Kiesel, Brown och Elvbo har gjort 34 av 40 poäng. I princip ingen offensiv produktion av övriga. Givetvis försvårat av att Koop endast spelat tre minuter på grund av foulnöden.
Luleå Basket har bra spridning inom laget, visar också prov på bättre distansskytte.I kväll är det kross vad gäller returtagningen, i alla fall efter 20 minuter då returerna är 19-31. Offensiva returer 4-12.
Ingen i Luleå är i närheten av foulproblem, stora centern Hamson har bara en foul.
Från strafflinjen är det helt lika, båda lagen har satt 11 av 12 försök.

Tredje perioden: 28-21.
40-44 efter layup Luleå. En trea av Tiffany Brown och därpå fritt skott för Barthold och straffar för Luleå efter snabbt uppspel. En minut spelat och ställningen 42-48. Luleå leder alltså sammalagt med tio poäng när första matchen räknas in. Lagen byter trepoängare Mazionyte – Thomas. Udomiante har satt in Lisa Koop som gör sina första poäng i matchen. Brianna Kiesel drar i en trea till Umeå-ledning 52-51. Knappt tre minuter spelat av tredje. Thomas svarar rappt med ny trea. 52-54. Brown skjuter trea. 55-54. Nu plötsligt träffar alla med allt.
Tiffany Brown lurar stora Hamson med en reversed layup till 57-54. Timeout Luleå.
I detta läge skiljer alltså en poäng i totalställningen på båda mötena. Här svänger det.
Obegripligt nog är inte Umeå-försvaret ute på Thomas som får skjuta ännu en trea. 57-57. Därtill tvåa av Nnamaka. Då är det Mazionytes tur att sänka en trea. sex minuter spelat av tredje 60-59. Luleå-lägret jublar när Hamson blockar Koop. Kort senare anfaller Hamson – då åker Koop på sin fjärde foul. Det blir bänken igen. Frågan är om inte detta kommer att kosta Umeå matchen i längden. Luleå passar såklart på att vila Hamson när Koop är ute.
Det finns även en tendens i Luleås favör – lösa bollar på golvet tar gärna svenska mästargänget.
Efter åtta minuter av tredje är det 64-40. Exakt lika totalt med andra ord. 66-60 av Sandra Hansson. Då får Luleå en trea av inhopparen Sofia Hägg! 66-63. Brown är het och gör 68-63. Stark tredje av hemmalaget.

Ställingen inför sista: Udominate-Luleå 68-63. Det kokar i hallen i Umeå. Hemmalaget är en pinne upp sammanlagt.

Fjärde perioden:
Luleå plockar in Hamson igen. Första poäng i sista av Mazionyte  En trea till 71-63. I Luleås följande anfall åker Barthold på teknisk foul (uppdatering, det var inte för snack utan för ”flopping”, alltså att hon förstärkte ännu en situation genom att ramla. Umeå missar straffkasten men får bollen från sidan. Sandra Hansson gör 73-63. För andra gången i kväll har Udominate tio pong upp i denna den andra matchen. Totalt överläge. Lagkapten Barthold gillar inte det och sänker ett skott. Sandra Hansson svarar med en trea. 76-65.
Nya foul. Två snabba på Kiesel  och en på Mazionyte. Enligt tavlan är det Mazionyte som har fyra foul nu (inte Begic). Luleå gör poäng. 76-67 med åtta minuter kvar.
7 min kvar: Nytt snabbt uppspel ger Umeå 78-67. Timeout Luleå. Umeå släpper in Koop igen.
Motley lägger i en tvåa. Kiesel snubblar och får en foul. I nästa sekvens knuffas Begic omkull. Hon klagar och åker på en teknisk. Då står även hon på fyra foul. Totalt i foul har Luleå 14. Umeå 20. Det är möjligt att Luleå får med sig mer tack vara sin aggressivitet. Straffkast går i, sedan en trea av italienskan favento. det var en synnerligen kostsam teknisk foul. 78-73.
5 min kvar: 80-73. Tiffany brown skjuter i en tvåa.
Nästa sekvens. Ny foul på Umeå – det ger Luleås Favento tre straffkast. 80-76. Det är åter helt lika i totalen på de två matcherna. Allis Nyström krigar till sig bollen, bra defensiv där. Luleås attack ger foul – mycket riktigt nya straffkast.
4 min kvar: 80-78. Begic attackerar korgen – får ingenting med sig.
3:39 kvar: 80-80.  I detta skede spelar Luleå jättebra försvar. Timeout Udominate.
I nästa anfall missar en pressad Koop ett närskott. Nytt försök av Brown ger 82-80.
2:35 kvar: Nu händer en grej som visar att detta är Luleås match. Favento skjute en airboll som landar framför en förvänad Allis Nyström, när hon går gför skott så kommer avblåsning. japp en femte foul på Mazinonyte som är UTE.
2 min kvar: 84-85.
1 min: Kiesel gör 86-85. Luleå satsar såklart på jättelånga anfall nu i slutet.
På 24 sekunders-klockan sänker så Thomas ett trepoängsskott. det var nog spiken. 86-88 med 44 sek kvar.
Umeås Brown får tre straffkast, det ger 89-88. 41 sek kvar.
Så fort Luleå närmar sig korgen åker Begic på foul. Verkligen hårt dömt i en slutminut. Två kast för Motley.
32 sek kvar: 89-89. Andra kastet missas – efter kamp om bollen visar domarna fördel Luleå. Även nästa gång visar domarna Luleå boll. Nu är det upprörda känslor i Udominate-lägret. Hemmalaget har med lagfoul och lite tid kvar inget annat val än att stoppa klockan. Två kast Motley.  Miss och 89-90. begic utfoulad.
23,6 sekunder kvar: 89-90. Timeout Umeå. Hemmalaget måste alltså hitta ett sätt att göra fem snabba poäng för att tvinga fram förlängning i totalen. Sex poäng krävs för att avgöra vid full tid. Bloggens kommentar – som försvann: ”Det kommer inte att hända”.
Mante Kvederaviciute gör en tvåa. 91-90. 16 sek. kvar. Umeå stjäl boll (Allis Nyström passar inkastet rakt i händerna på Brown), Luleå foular. Två kast Brown. 92-90 och…. 93-90.
12 sek kvar: Udominate foul – tar Motley till linjen.  Miss. Och … miss.
Udominate anfaller snabbt och Brown skjuter 95-90. Vad händer!!???
3,1 sekunder kvar: Timeout Luleå som ska flytta bollen till offensiv planhalva för ett sista, avgörande (?) skott.
Bollen  i händerna på Chioma Nnamaka – men skottet når inte fram.
Sanslös match.
Slutresultat: Udominate-Luleå 95-90.
Umeå-laget totalt till semifinal i EEWBL med en poängs marginal!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.