Ingen dans på rosor. Plus för BC Luleå

Många ligaklubbar har det kämpigt med ekonomin. Herrligan har denna säsong bara åtta lag. På damsidan tio lag i en serie där antalet matcher minskats för att hålla nere kostanderna.

Vardagen består av en lång rad utgifter och ofta små intäkter. I Umeå har de relativt färska ligaklubbarna, både Udominate och Umeå BSKT, skuldberg att försöka klara av.

Bloggen har kollat läget med storklubbarna i basketens huvudstad Luleå. Sportsligt i topp. Hur går det med deras ekonomi?

x x x x x

På herrsidan är BC Luleå regerande mästare. Ett lag som lockar storpublik. I topp i herrarnas publikliga med ett snitt på 1 873 åskådare.
Jobbet med ekonomin?

– Vi kämpar och sliter, säger klubbdirektör Lars Mosesson.

BC Luleå gjorde efter guldsäsongen 2016/2017 ett bokslut som visade ett plus på 167.000 kronor. 

Har Mosesson några slantar undanstoppade?

– Vi har ett positivt eget kapital på 221.788 kronor, redovisar klubbdirektören i BC Luleå.

BC Luleå ligger etta i grundserien, har närmast viktig match borta mot tvåan Norrköping på fredag. En fajt som betyder mycket när det gäller vem som ska ta förarsätet inför slutspelet.

– Om vi inte vinner den så ska vi helst inte förlora med mer än tolv poäng för att ha inbördes plus på Norrköping. Men sedan kommer fler tuffa matcher, vi ska ju bland annat till Umeå den 9 mars och de lär ju vara laddade då, säger Lars Mosesson

x x x x

Damligans suveräna guldlag – fyra raka SM – har inte någon dans på rosor. Publiksiffrorna för Luleå Basket är mäktiga – snttitet den här säsongen ligger på 1 681 åskådare. Men det kostar att hålla igång verksamheten.

– Förra säsongen gav ett nollresultat och det finns fortfarande kvar ett bokfört negativt eget kapital som vi jobbar för att ta bort på ett par år. Vi har inga skulder och totalt ser det bra ut, men över tid behöver vi ha ett positivt eget kapital, säger Luleå Baskets klubbdirektör Christer Sehlin.

Positivt eget kapital är lika med att ha en sparad slant för bland annat oförutsedda händelser.
Svenska Basketbollförbundet har i sina tävlingsbestämmelser inget krav på att klubbarna ska ha positivt eget kapital – det är en rekommendation.

Om Luleå Basket den här säsongen gör plusresultat och i så fall hur stort, återstår att se. Avgörande blir utfallet i kampen om SM-guldet.

– Det beror på hur många hemmamatcher vi får i finalspelet, säger Christer Sehlin.

En ekonomiskt sinnad klubbdirektör önskar såklart att Luleå ska skaffa sig hemmaplansfördel genom hela slutspelet och sedan inte säkra femte raka guldet förrän i femte avgörande SM-finalen…

x x x x x

En klubb som tycks vara på väg bort från spel i basketligan dam inför nästa säsong är AIK Basket.
Klubben har på sin hemsida (22 februari) lagt ut information från styrelsen där det bland annat står:
”I förra veckan anmälde AIK Basket styrelse seniorlag, både på dam- och herrsidan till nästa säsong i förbundsserierna. Anmälan har föregåtts av samtal i styrelsen och med tränare, spelare och ledare i föreningens seniorlag. Vi har också en vidare dialog med Svenska Basketbollförbundet angående AIK Basket ekonomi. Styrelsens kortsiktiga målsättning är att ta ansvar för ekonomin och värna om ungdomsverksamheten.”

AIK har innevarande säsong även lag i förbundserien Basketettan dam. På herrsidan spelar AIK  just nu i Superettan herr.

Bloggen har sökt AIK Baskets ordförande Anna Magnusson för frågor. Hon skriver i ett SMS:
”Jag har inga ytterligare kommentarer än det som kommunicerats tidigare”.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.