Klart: Umeå mot Södertälje i SM-kvart

Sista grundserieomgången i herrarnas liga är inte spelad och placeringarna för lagen i ”mittens rike” är inte klara. Ändå är det redan nu klarlagt att Umeå BSKT kommer att ställas mot Södertälje Kings i SM-kvartsfinal.

Lika klart är att Jämtland Basket kommer att spela SM-kvart mot Borås Basket.

Men sista omgången är ändå viktigt – då gör lagen upp om vem som ska ha hemmaplansfördel i kvartsfinalserien. I Umeå Energi Arena möts på tisdag kväll Umeå och Södertälje! Vinnaren i den matchen för börja hemma när slutspelet drar i gång.

Hur man än räknar på sista omgången blir facit att Södertälje och Umeå ställs mot varann i SM-kvarten:
1) Om Umeå vinner och Borås vinner (mot Jämtland) så blir det fyra lag på 28 poäng i tabellen. Då görs en inbördes tabell på de fyra lagen och då blir Umeå tabelltrea med 7 vinster, Borås blir tabellfyra på 6 vinster och inbördes plus på tabellfemman Jämtland som också får 6 vinster, sedan Södertälje tabellsexa. Då börjar Umeå hemma mot Kings. Borås börjar hemma mot Jämtland.
2) Om Södertälje vinner i Umeå och Borås slår Jämtland – då blir Södertälje tabelltrea och Umeå tabellsexa. Då börjar Kings hemma i den kvartsfinalen. I kvarten Borås-Jämtland börjar i så fall Borås hemma.
3) Om Södertälje vinner i Umeå och Jämtland vinner borta mot Borås – då blir Jämtland tabelltrea (inbördes plus på Södertälje). Kings blir tabellfyra, Umeå slutar femma med inbördes plus på Borås som då blir sexa. I detta utfall blir då kvartarna så att Jämtland börjar hemma mot Borås och Södertälje börjar hemma mot Umeå.
4) Om Umeå vinner mot Kings och Jämtland vinner borta mot Borås. Då är Jämtland tabelltrea och börjar kvarten hemma mot Borås. Umeå blir då tabellfyra med inbördes plus på Södertälje och BSKT börjar då alltså hemma i SM-kvarten.

Bloggens känsla: Umeå skulle nog må bra av att få inleda kvartsfinalspelet på hemmaplan och en eventuell tredje avgörande hemma. Tisdagskvällens möte i Umeå blir ett högintressant ”genrep” inför kvartsfinalserien.
Tidigare möten denna säsong:
10 november: Umeå-Södertälje 97-78.
6 januari: Södertälje-Umeå 85-66.
13 februari: Södertälje-Umeå 84-98.

Noteras: Serieettan Luleå och serietvåan Norrköping är direktklara för semifinal.

Noteras: Speldagar för kvartsfinalerna ska spikas mellan klubbar och förbund. Enligt förbundets utgångsdatum för matcherna ska första SM-kvarten herrar spelas den 3 april, samma datum ska även första SM-semifinal för damer spelas. Teoretiskt kan det alltså bli en krock med både BSKT och Udominate denna dag. Även Södertälje har slutspelslag på både herr- och damsidan så det återstår att se hur spelschemat landar.

Uppvärming: Tja, det går ju alltid att kika på lite höjdpunkter från fredagens hemmavinst för Umeå mot Nässjö.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.