Klart: Trepoängskytten till A3

A3 Basket i Umeå ångar på med sin trupp inför 2018/2019. Senaste två klara namnen är amerikanska trepoängsskytten Hollie Mershon och tyska ”dubbel-dubbel”-centern Lisa Koop.

Hollie Mershon har drabbats av två korsbandsskador (ett knä åt gången) under sina tre säsonger i Udominate. Senaste skadan kom i slutet av september 2017 i premiärmatchen i östeuropeiska ligan EEWBL.

Hollie Mershon fanns på plats och följde från sidan av planen Udominate under vårens avgörande matcher i final four i EEWBL och i det svenska SM-slutspelet. Tester av hennes knä visar att allt ser bra ut och den långa rehabträningen har gått helt enligt plan.

Nu har den amerikanska shooting guarden lämnat klartecken för comeback med A3 Basket.

– Prognosen är att hon ska vara fullt redo till ligapremiären i höst. Vi har en stark förhoppning om att hon ska komma tillbaka ännu starkare, säger coach Jan Enjebo.

I svenska ligan har det ännu inte blivit fulla säsonger i spel på gtrund av skadorna. 2015/2016 snittade Hollie Merson  13,8 poäng, 3,4 returer och 3,5 assists, hon sköt då 40% på trepoängarna. Säsongen 2016/2017 13,8 poäng, 5,6 returer och 3,3 assists, och fina 43 procent träff från trepoängsland. Förra säsongen blev det inte en enda match i svenska ligan. Hon hann i alla fall på försäsongen visa fortsatt kvalitet i distansskyttet med 42% i matcher mot bland annat ryska topplag som UMMC Ekaterinburg och Nadezdha Orenburg.

Mer läsning: Tillbaka efter tuffa skadorna

Att skjuta över 40 procent på trepoängare är det inte många i svenska ligan som klarar, förra säsongens toppar i ligan (av de som spelade många matcher och inte bara sköt enstaka långskott) var Telges Taylor Wurtz 46%, Alviks Martina Stålvant 44%, samt Udominates Tiffany Brown 43,4%.

– Vi har saknat Hollies skytte utifrån, hon kan skjuta snabbt och håller hög procent även med försvarare på sig. En guard som öppnar upp för många olika spel för laget. Hon har bra spelförståelse och kan även ta upp bollen. Motståndarna kommer inte att kunna koncentrera sig lika mycket på Tiffany Brown, säger Jan Enjebo.

A3 Baskets coach är mycket nöjd med att även få tillbaka stora centern Lisa Koop, 197 centimeter. I senaste SM-finalerna mot Luleå Basket snittade tyskan 12 poäng + 11 returer. Sett över hela ligasäsongen blev det på 27 matcher snittet 13 poäng + 9 returer. I avsluten blev det drygt 51 procent på tvåpoängarna.

– Hon kan få kritik i bland för en del missar och någon onödig foul, men det går att lita på att hon match efter match levererar en ”dubbel-dubbel”. Hon gör det konsekvent och det är mycket värdefullt för laget. Lisa är också mycket rörlig för sin längd, säger Jan Enjebo.

A3 Basket har nu presenterat inte mindre än nio spelare som går under kategorin förlängda kontrakt.

–  Det borgar för en bra stomme med spelare på varje position. Sedan tillkommer det krydda på moset med nya spelare som vi kommer att presentera inom kort, säger Jan Enjebo.

Truppläget:
A3 Basket i Umeå har i dagsläget nio klara spelare för truppen 2018/2019:
Moa Dellbro, Danielle Elvbo, Isabelle Edholm, Annie Kjellberg, Tiffany Brown, Sandra Hansson, Frida Modig, Lisa Koop och Hollie Mershon.

Bilden: Hollie Mershon är redo för fortsatt basketsatsning med Umeås damligalag.

Foto: Peter Hegethorn

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.