Spaning down under

Runt om på jorden spelas alltid basket någonstans. Den som odlar slutspelsskägg kan alltid peka på avgörande matcher. Just nu pågår exempelvis spel i WNBA i USA och även down under i Australien är det damserier i full action. Som i Australia State League som närmar sig slutet.

Det är kanske inte världens värsta klass på den ligan, men intressanta spelare finns. En spaning är att den tidigare Udominate-forwarden Gigi Mazionyte (som så att säga kör en liten backpacker-säsong) har en riktigt vass lagkamrat i Ipswich Force. Det handlar om forwarden Amanda Johnson (precis som Mazionyte 188 cm).
”AJ” spelar 33 min/match och snittar 27,6 poäng, 15,5 returer och 5,5 assists. Hon skjuter 42,6 poäng från trepoängsland.
Mazionytes siffror i samma lag kan jämföras; 32 min/match, 15,9 poäng, 8,4 returer, 2,7 assists, och 35,3% på treorna.

Bakgrund på nu 28-åriga Amanda Johnson? Hon var mycket bra collegespelare på University of Oregon i USA, draftades och fick en kort karriär med Phoenix Mercury i Womens´NBA. Efter en tuff hjärnskakning tog det slut redan efter tre veckor. Hon spelade sedan i Europa i ett par mindre ligor (Bulgarien och Schweiz) innan hon lade skorna på hyllan som 24-åring.

Nu har hon gjort comeback och vore ett fynd för någon klubb i Europa inför hösten. Att döma av en färsk intervju i ”Pick and roll” som skriver om basket i Australien är hon dock mer sugen på att spela i högsta ligan down under;
”Jag älskar verkligen det här landet och om jag kan övertyga någon WNBL-klubb att låta mig hänga på och visa vad jag har så är det något jag skulle älska att göra.”

Amanda Johnson har redan i matcher visat att hon fortfarande behärskar spelet.

Så här i sommarvärmen kan vi samtidigt i ett Umeå-perspektiv fundera över BSKT-nyförvärvet Dev Williams som gör comeback efter tre års uppehåll på grund av nackskada. Visst såg han okej ut i träning och killen är mer än välmotiverad. Vilka siffror för vi se i svenska ligan i höst?

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.