Granskning av lokalproducerat

VK-sporten har granskat hur ett urval av lokala Umeås lag i basket, fotboll, innebandy och ishockey är. I granskningen ingår Björklöven (andraligan ishockey), Umeå IK FF (andraligan fotboll dam), Umeå FC (tredjeligan fotboll herr), Iksu innebandy (förstaligan dam), IBK Dalen herr och dam (förstaligorna innebandy), Umeå BSKT (förstaligan basket herr) och A3 Basket Umeå (förstaligan dam).

Utöver fakta i siffror (nutid och tillbaka i tid) på hur många av lagens spelare som är Umeå, och hur många som kommer från Norrland, så intervjuas olika ledare om klubbarnas tankar kring ”lokalproducerat”. Allt sammanställt av Bloggens kollega Gustav Pettersson.

Hela granskningen finns här

Fakta lokala spelare i trupperna 2018/2019 (per 28/8).
Björklöven: Andel lokala spelare: 7 av 26.
IBK Dalen herr: Andel Lokala spelare: 8 av 26.
Umeå BSKT: Andel lokala spelare: 3 av 13.
Umeå FC: Andel lokala spelare: 13 av 22.
A3 Basket Umeå: Andel lokala spelare: 1 av 12.
Iksu Innebandy: Andel lokala spelare: 4 av 21.
IBK Dalen dam: Andel lokala spelare: 13 av 25.
Umeå IK FF: Andel lokala spelare: 15 av 23.

Hur ser då basketklubbarna i Umeå på frågan om lokalproducerade spelare i ligalagen?

– Vi tycker att i en stad som Umeå ska barn kunna se andra spelare ta klivet upp i ligalaget och inspireras så vi arbetar hårt för att hela tiden ha spelare från Umeå i laget. Det är fortfarande en praxis för oss att arbeta för att ha lokala spelare i laget. Vi har haft det alla år och arbetar för att det ska vara så. Just nu är satsningen på division-II-laget viktig, säger Umeå BSKT:s sportchef Luca Romano.

– Vi är mycket glada över att det kom över 30 spelare på vår tryout till division-II-laget. Ska vi få till ett flöde till a-laget behöver vi gå upp till ettan på sikt, men först och främst måste vi ha ett bra division-II-lag så att det finns någonstans att få speltid för spelare som ligger på gränsen till laget och för att talanger i Umeå ska få bra träning även utanför ligalaget.

– Vi hade som idé när Umeå BSKT startade att lokala spelare skulle vara en grund i laget och det har vi inte övergett på något sätt. Sedan handlar det alltid om att få ihop ett lag. Du måste se till vilka lokala spelare som finns, men vi har haft spelare från Umeå hela tiden i laget och vill fortsätta så. Det är viktigt för att publik och andra unga spelare ska knyta an till laget, säger Luca Romano.

x x x x x

– Vi kommer att ha tre spelare från KFUM Umeås division-II-lag som ska träna med oss under säsongen. Sedan har Jerry (Selberg, tränare på NIU och div-II-laget) och Janne (Enjebo, A3:s tränare) en tät dialog och försöker ha en röd tråd i verksamheten för bägge lagen. Det är helt i linje med hur vi vill arbeta i A3, berättar klubbdirektör Lotta Enjebo.

– Jag kan inte uttala mig för hur de jobbat tidigare i föreningen. Jag har precis kommit hit, men som jag ser det finns det bara en väg att gå och det är att ha ha ett tätt samarbete med ungdomsverksamheten och att skapa en röd tråd i verksamheten från juniorlag, b-lag till a-lag. Vi vet att det inte är något snack i framtiden. Ska du ha en hållbar verksamhet måste du producera spelare lokalt till ligalaget. Målet är att kunna lyfta upp en spelare till A-lagstruppen varje säsong, men just nu är det ett lite för stort steg mellan division-II-laget och ligalaget. Vi skulle behöva få upp ett lag till ettan vilket vi har som mål. Vi siktar på att gå upp redan i år, men gör vi det inte i år så kommer vi att ha det som mål nästa år.

– Janne och Jerry har en väldigt tät dialog och ett tätt samarbete. Förhoppningen är att Jerry ska kunna sitta med på bänken på A3:s matcher och att Janne ibland ska komma ned och vara med på träningar med division-II-laget. Vi har en spelare till på väg in, en student som troligen flyttar till Umeå nu. Hon kommer att ta en av de fasta träningsplatserna i truppen och vara en kugge i division-II-laget, säger Lotta Enjebo.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.