Nya regler för mera mål

Det är en bunt regeländringar till den här säsongen och Bloggen passar på att ge en kort regelguide inför Umeå BSKT:s hemmapremiär.

Undertecknad (som i mån av tid försöker hjälpa till inom sporten och döma ungdomsmatcher upp till U19-nivå) var nyligen på en nyttig domarclinic i Umeå, ledd av den tidigare elitdomaren Erik Brandén, som framöver har andra uppdrag – bland annat som kommissarie på ligamatcher.

Umeå har för övrigt fått en ny ung elitdomare i Viktor Brännström.

Reglerna då? Här  lite om de mer publika nyheterna. Inte en massa tekniska detaljer.

Det viktigaste av allt är ännu ett steg mot snabbare och mer sevärd målrik basket. Den tid som ett anfallande lag har på sig att komma till skott har i fler situationer än tidigare begränsas till maximalt 14 sekunder. Fortfarande finns 24-sekundersanfall om ett lag startar med bollen från egen planhalva, men inte mer än 14 sekunder vid inkast på offensiv planhalva (om ett anfall redan påbörjats kan det givetvis vara mindre än 14 sekunder kvar på skottklockan).

När det gäller teknisk foul så har regeln för bestraffning ändrats. Det som nu gäller för den som åker på en ”teknisk” (exempelvis för protest mot domare) är att motståndarna får ett straffkast. Sedan fortsätter spelet där det var innan avblåsningen.
Vid osportslig foul (exempelvis när en spelare medvetet stoppar ett snabbt uppspel) så gäller som tidigare två straffkast plus bollen från sidan – ändringen är att inkastet då ska ske mitt på offensiv planhalva och skottklockan ställs på 14 sekunder.

De sista två minuterna en basketmatch innehåller en del specialregler.
Nytt är att försvarare vid inkast inte får vifta med armar eller ben över sidlinjen. Domare ska tydligt markera linjen och om någon sedan försvarar över linjen så döms teknisk foul.
För coacherna har tillkommit ett val efter timeout under de sista två minuterna. Nytt är att coachen för det lag som har bollen kan välja inkastplats, antingen på egen planhalva med 24 sekunders skottklocka, eller på offensiv planhalva med 14 sekunders skottklocka.

Bilden: Erik Brandén vid genomgång där Umeås basketdomare fick lära mer om årets regelnyheter.
Foto: Peter Hegethorn

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.