Jättarnas kamp (igen)

Jättarnas kamp – rubriken på detta inlägg inför Umeå BSKT-Wetterbygden Stars är inte ett smack unik. Jätternas kamp används i alla möjliga och omöjliga sammanhang, stora företag, stora idrottslag, stora skogmaskiner, och så vidare. Bara att googla vidare på det.

Här på Bloggen så är referensen naturligtvis två stora spelare som ska mötas under korgarna nära gratispubliken på Umeå Energi Arena tisdag kväll. Wetterbygdens nyinkallade förstärkning Carl Engström ska vara 217 centimeter lång och Umeås André Nilsson är 209 centimeter.

Engström och Nilsson har förstås mötts tidigare. Senaste gången var i Umeå i mars 2017. BSKT mötte Uppsala. Bortalaget vann med Engström som då uppgavs vara 216 cm. Den store centern fick dock nöja sig med 7 poäng + 6 returer. Nilsson hade då 12 poäng + 11 returer.

27-årige skåningen Engström (moderklubb Ystad) har även spelat i svenska ligan med Södertälje och Malbas. Han vann SM-guld med Södertälje 2015 och spelade då 15 min/match. Dubbelt så mycket speltid året efter i Malbas då han snittade 14,2 poäng och 9,7 returer. I Uppsala 2016/2017 blev det 25 min/match, 11,4 poäng, 7,1 returer. Sedan har han testat spel utomlands utan någon jättesuccé (ursäkta).
Carl Engström har hunnit med en match för Wetterbygden – då blev det 19 minuter, 9 poäng + 2 returer.

28-årige Nilsson från Sundsvall fick mest sitta på bänken under sina sju säsongen med Dragons. Men han har två SM-guld (2009 och 2011). Sedan han kom till Umeå har han växt ut (ursäkta) till en toppcenter i ligan.
2016/2017: 20 minuter, 8,6 poäng, 5,6 returer. Skottprocent 51,5%
2017/2018: 29 minuter, 12,4 poäng, 9,7 returer. Skottprocent 52,5%
2018/2019: 32 minuter, 16,0 poäng, 10,9 returer. Skottprocent  63,9% (åtta matcher hittills).

Carl Engström är landslagsmeriterad, bland annat 39 seniorkamper och precis uttagen som reserv i blågults trupp inför fortsatta EM-kvalet.
André Nilsson gjorde en bunt matcher i U18-landslaget. Han har inte varit föremål för någon A-landslagssamling.

– Vi är självklart besvikna på att André inte kommer med i landslaget vilket jag personligen tycker han förtjänar. Han har något som ingen annan i truppen har och han har bevisat det i en och en halv säsong här i Umeå nu. Men vi jobbar vidare och hoppas att landslagsstaben lägger märke till detta snart, säger Umeå-coachen Jesper Gustavsson.

Carl Engström ny in i Huskvarna-gänget, har hunnit med en match och några träningar nu. Stor faktor?
– Ja Calle ger dem en annan dimension då de kan spela stort och ett hot närmare korgen, säger Jesper Gustavsson.

Annars är väl CJ Dunston ”värsta hotet”?
– Även Dunston är en obehaglig match up som vi kommer förbereda oss på!

Vad säger du om pigga nykomlingen?
– Wetterbygden har kommit in med en himla massa energi in i ligan och det finns nog inget lag som underskattar dem längre för att de är nykomlingar. Jag har själv varit där för fem år sedan, det är viktigt att de satsar långsiktigt och inte drar iväg för fort som nykomlingar, det tar tid att etablera sig i ligan.

Umeå har två av tre vinster hemma. Slump eller trend?
– Snart börjar vi se trender, men jag tycker att det är lite för tidigt att se det så redan nu,

I ert gäng har Omar Krayem gått upp i topp i plus/minus med +5,25 per match. Följd av Egal Saleman +3,13.
Hur mycket säger plus/minus?
– Det säger otroligt mycket om du är en spelare som spelar betydande minuter. Men jag tror inte man ska stirra sig blind på det. Man får ha lite känsla här.

Snart historisk TV-basket-match (CMore/Sportkanalen Umeå-Södertälje söndag 19:34)…, men en sak i sänder – först gäller det Wetterbygden med gratis inträde denna höstlovsvecka. Har ni alla med i spel, som senast mot Uppsala?

– Yes alla spelar!

Matchguide SBL herr
Umeå BSKT–Wetterbygden Stars
Plats: Umeå Energi Arena Vatten.
Tid: Kl 18.04 tisdag.

Tränarsnack
– Detta är första gången någonsin vi spelar mot Wetterbygden. Det är viktigt att man klarar matcha deras energi och inte blir lurad in i deras typ av spel. Defensivt är det viktigt att vi kontrollerar deras skyttar utifrån, säger Umeås Jesper Gustavsson.

No­te­ra att...
… Wetterbygden Stars från Huskvarna har varit en pigg nykomling i ligan. Laget inledde med att besegra BC Luleå och står på tre vinster/fem förluster. Faktiskt är samtliga vinster tagna på bortaplan!
… Umeå BSKT har tagit sina tre vinster i de fyra senaste omgångarna.
… Wetterbygden fick sin bästa insidespelare Waly Niang långtidsskadad och har som ersättare för resten av höstsäsongen plockat in Carl Engström, 217 centimeter – som mot Umeå ska göra sin andra match.
… Wetterbygdens farligast anfallare är amerikanen CJ Dunston, han snittar 16,6 poäng.
… Med fullt lag har Umeå BSKT bra bredd och många poänggörare, snittet på Umeås topp fem är; Egal Saleman 18,0, Omar Krayem 17,8, Josh Greene 17,0, André Nilsson 16,0 och DeAndre Mathieu 13,5.
… André Nilsson snittar 10,9 returer och DeAndre Mathieu har i genomsnitt 6,5 assists.
… Umeå BSKT kör med gratis inträde till denna match.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.