Domen: Fängelsestraff

Tingsrätten i Sundsvall har i dag fredag den 23 november meddelat dom efter rättegången mot ledningen för Sundsvall Dragons.

Både den tidigare ordföranden Anders Öhrn och klubbdirektören Anders Jansson döms till tio månader fängelse.

Jansson döms till tio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott.  Öhrn till tio månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och urkundsförfalskning. En tredje åtalad person frias från misstankarna om grovt bokföringsbrott.

– Jag är nöjd med utfallet när det gäller Öhrn och Jansson och missnöjd när det gäller den tredje personen. Jag yrkade ju på att alla tre skulle dömas, säger åklagaren Andras Bogseth, till Sundsvalls Tidning.

I tingsrättens domskäl anges bland annat att: ”Anders Öhrn är som styrelseordförande i föreningen formellt ansvarig för att bokföringen upprättas och att underlag finns och bevaras och kan inte med hänvisning till okunnighet eller dylikt undgå detta ansvar.” Tingsrätten gick på åklagarens linje när det gäller klubbdirektören Anders Jansson – att han varit den som svarat för föreningens ekonomi och varit en faktiskt företrädare, även om han inte haft någon formell roll i föreningen.

Mer läsning: Umeå-stjärnan om Dragons-domen

Parterna har möjlighet att överklaga domen, det ska ske innan den 14 december. I så fall blir det en ny match senare i hovrätten.

Det var våren 2016 som ligaklubben Sundsvall Dragons gick i konkurs. Efter en lång utredning väcktes åtal i januari 2017 och rättegången genomfördes i oktober 2018. Sundsvall Dragons tidigare ordförande Anders Öhrn, klubbdirektör Anders Jansson och en tredje person i föreningen har stått åtalade för grovt bokföringsbrott och dessutom urkundsförfalskning i Anders Öhrns fall.

Stora sportsliga framgångar nådde Sundsvall Dragons med SM-guld 2009 och 2011.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.