Omstart: Umeås oro, Telges nya

Efter damernas landslagsuppehåll är det dags för omstart.

De svenska EuroCup-lagen A3 Basket Umeå och Telge Basket är först ut.

På torsdag spelas fjärde rundan i gruppspelet i EuroCup. Umeå ska till Turkiet för bortaspel mot Botas. Telge har hemmamatch mot ryska Spartak Moskva.

Umeå-laget har en tuff vecka då truppen direkt från Turkiet ska fortsätta till Vitryssland för två helgmatcher i europeiska ligan EWBL, för dagen finns en oro inför detta då reserutten i öst innehåller en mellanlandning i i Ukrainas huvudstad Kiev precis då konflikten Ukraina/Ryssland blossat upp och bland annat föranlett krismöte i FN.

– Vi försöker följa hur läget utvecklas i Ukraina-krisen. I dagsläget har svenska utrikesdepartementet ingen förhöjd säkerhetsnivå om man bara ska mellanlanda i Ukraina, säger Umeås coach Janne Enjebo.

Mer läsning: Europa-krisen oroar

Här är A3-gängets färdplan: Umeå–Stockholm–Istanbul–Ankara– Kiev–Minsk–Moskva–Stockholm–Umeå.

I EWBL är det tuff bortamatch mot Tsmoki Minsk lördag och en på pappret något enklare uppgift söndag mot tjeckiska Ostrava (spelas i Minsk).

Två spelare som ännu inte är spelklara på grund av knäskador är Tayler Mingo och Frida Modig. Stannar hemma denna helg gör även Moa Dellbro som ska spela med KFUM Umeås division 2-lag och U19-lag.

– Vi åker med nio spelare ur A3-truppen och kompletterar denna gång med Felicia Selberg som tionde spelare. Vi har fyra yngre spelare med dubbellicens och har den här gången beslutat att det blir Felicia som åker med på resan, förklarar Janne Enjebo.

Felicia Selberg spelar till vardags i division 2-laget, hon är 18 år och en guard/small forward på 175 centimeter.

x x x x x

Telge Basket har tvingats värva efter att serbiska storlöftet 19-åriga Teodora Turudic åkt på en svår knäskada (sannolikt korsband) och  har lämnat Södertälje.

Tidigare har både Umeå och Luleå hört sig för om klubblösa landslagsspelaren Binta Drammeh – nu har även Telge har fått svaret att hon inte alls är aktuell för spel i Sverige utan fortsatt söker jobb på annat håll i Europa.

Lösningen för Södertälje blev nu att kontraktera amerikanska forwarden Deanna Weaver  – i fjol i Norrköping där hon snittade 15,8 poäng och 8,3 returer.

När det gäller frågan om när Weaver bli spelklar?

– I Eurocup är det inte samma regler som i den svenska ligan med arbetstillstånd, så förhoppningsvis på torsdag. Om hon blir spelklar till Alviks-matchen får vi se om, det är femtio/femtio, säger Telge-coachen Viktor Bengtsson till Länstidningen.

x x x x x

Den svenska ligans omstart sker på fredag då Luleå Basket, som ännu avvaktar med ersättare för Allis Nyström, spelar hemma mot Visby Ladies.

Veckoslutets matcher i svenska damligan:
Fredag 19:00 Luleå Basket-Visby Ladies, Luleå Energi Arena.
Lördag 14:00 Uppsala Basket-IK Eos, SEB USIF Arena
14:00 Wetterbygden Sparks-Norrköping Dolphins, Huskvarna Sporthall
15:00 Högsbo Basket-Mark Basket, Gothia Arena 2
20:30 Alvik Basket-Telge Basket, Åkeshovshallen

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.