En nyårsönskan

Den mest intressanta delen av säsongen återstår på andra sidan nyår.

Då kommer A3 Basket Umeås coach Janne Enjebo med en nyårsönskan:

– Vi möter gärna Luleå fler gånger, det vore bara bra att känna på varann lite mer. En förhoppning kan vara att vi får spela mot varann i kvartsfinal i europeiska ligan, precis som vi gjorde förra säsongen.

I den svenska ligan har Umeå spelat nio matcher och vunnit nio. regerande mästarlaget Luleå Basket har spelat åtta matcher och vunnit åtta. Det är få matchtillfällen, men Umeå och Luleå ska i alla fall mötas två gånger i grundserien. Det blir den 31 januari i Umeå Energi Arena och den 7 mars i Luleå Energi Arena.

I den europeiska  ligan återstår ett sammandrag innan gruppspelet är klart och utslagningsfasen tar vid. Just nu är läget så att Umeå och Luleå skulle mötas i kvartsfinal om lagen behåller sina positioner även efter sista sammandraget. Umeå är efter 4 vinster/1 förlust tvåa i grupp A och Luleå är efter 4/1 trea i grupp B. Även vid en växling så att Umeå blir grupptrea och Luleå grupptvåa så möts lagen i kvarten.

– Det vore mest sportsligt intressant att möta Luleå, men också ekonomiskt bra, säger Janne Enjebo.

A3 Basket Umeå spelar sitt sista gruppsammandrag i Kosicé, Slovakien den 5-6 januari. Möter då ungerska Pinkk-Pecsi och slovakiska Young Angels.

Luleå Basket står som värd för sitt sista sammandrag. På hemmaplan den 12-13 januari ska Luleå ta sig an Basket Zabiny Brno från Tjeckien och Piestanske Cajky från Slovakien.

Nu uppges bollen vara rund och allt kan hända, men normalt borde de svenska lagen vinna sina återstående matcher och bli grupptvåor. Luleå spelar helgen efter och vet i det läget vilken slutplacering Umeå fått, om nu det betyder något.

Vi får se hur det blir. och fram tills vi har svaret minnas tillbaka på förra säsongen då de två rysarmatcherna i EWBL-kvarten var underhållning av allra bästa märke. Luleå vann hemma och ledde med 23 sekunder kvar i returen på bortaplan – men Umeå lyckades göra sex raka poäng i slutet, vann med 95-90 och gick vidare med totalt 169-168.

x x x x x

Bloggen har en egen liten blygsam nyårsönskning – det är att alla kommentatorer i sändningarna av svensk ligabasket tar till sig i alla fall en av de regeländringar som gjorts. Ingen begär att den som inte själv dömer basket ska ha koll på alla nyheter och detaljer i ett grymt omfattande regelverk – men i vart fall den nya regeln att teknisk foul endast innebär ett straffkast  (inte som tidigare ett straffkast + boll från sidan).

x x x x x

Umeå BSKT? En nyårsönskan kan väl bara handla om annat än mindre förvirring och mer stabilitet i truppen. Vissa tecken åt rätt håll kunde noteras just före årsskiftet (exempelvis bara 11,5 turnovers i snitt på de två senaste matcherna).

Bloggens kristallkula är tyvärr för grumlig för att det riktigt ska gå att se vilka spelare BSKT under våren 2019 kommer att ha vid sidan av DeAndre Mathieu och Albin Frank…

x x x x x

Därmed tillönskas alla Bloggens läsare ett Gott Nytt År.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.