SM-kvarten: Umeå under 0-2

Det andra SM-kvartsfinalmötet mellan Umeå BSKT och Södertälje Kings är avgjort.

Efter kvällens match i Umeå Energi Arena är ställningen 0-2 i matcher för Umeå. Södertälje Kings presterade rakt igenom på högsta nivå och vann på bortaplan med klara siffror. BSKT höll matchen jämn i arton och en halv minut. Hemmalaget gjorde ingen dålig match – men det sprack på dålig skottprocent och på stora problem i spelet nära korgarna.

– Jag tycker att vi spelar bättre, men det är tufft som fan. Den här matchen tilläts mera, vi får se till att komma ut ännu hårdare nästa gång, säger Umeås coach Jesper Gustavsson.

Mer läsning: Underläget tufft för Umeå

Slut: Umeå-Södertälje 72-87 (20-21, 16-23, 16-16, 20-27).
Umeå: Josh Greene  17, Eric Gilchrese 13, DeAndre Mathieu 12,  Alexandros Varytimiadis 9, Daniel Eliasson 7, Chris Singhateh 6, André Nilsson 4, Egal Saleman 2, Alexander Holmström Forster 2.
Södertälje: Adam Ramstedt 22, Toni Bizaca 14, Jonathan Person 11, Auston Barnes 10, Eric Garcia 10, Alexander Lindqvist 9, Martin Pahlmblad 9, Eric Adams 2.
Publik: 701.

Södertälje har nu liten matchboll i bäst av fem och kan avgöra hemma i Täljehallen på måndag kväll.

x x x x x

Bloggens matchrapport

Ingen kan påstå att det är någon hausse kring matchen, glest på läktarplats i Umeå Energi Arena Vatten, även om det är några fler än vanligt. Folk i Umeå vädrar inte någon succé. Södertälje är megafavorit att avfärda Umeå i tre raka matcher i den här serien.

Bloggen har tippat 3-1 i matcher och då är det den här hemmamatchen som ska vara Umeå. Vi får se. Båda lagen är i vart fall fulltaliga.

Noteras bör att Umeå BSKT har skickat hem Povilas Gaidys, litauern som kom in som vikarie när laget hade skadeproblem i slutet av grundserien.

Umeå startar i kväll med DeAndre Mathieu, Eric Gilchrese, Daniel Eliasson, Alexandros Varytimiadis och André Nilsson.
Kings: Jonathan Person, Martin Pahlmblad, Alexander Lindqvist,  Auston Barnes och Eric Adams.

Första quartern: 20-21
Umeå hänger denna gång med från start och har 5-4 efter två och en halv minut. Kings spelar som i första mötet rejält mot André Nilsson – som pressad missar sina två första skott och foulas sedan när Umeå får in bollen i färgen en tredje gång.  Umeås tidiga byten – in med Joash Greene, Chris Singhateh och Egal Saleman. Efter drygt fem minuter får Umeås coach Jesper Gustavsson ett vansinnesutbrott när Jonathan Person fått gå igenom hela BSKT-försvaret och göra layup utan motstånd. Timeout Umeå vid 5-8. Kort därefter gör Alexander Holmström Forster entré för Umeå. Topplaget från Södertälje attackerar hårt och får med sig poäng eller foul. Eller poäng och bonuskast. 9-15 på tavlan.
Kings har släppt in Eric Garcia, Toni Bizaca och Adam Ramstedt.
Umeå får ny luft genom trepoängare av Mathieu och Singhateh.  Det blir 14-15 och dags för timeout av Ludde Degernäs, 7:30 spelat.
Spelarna är minst sagt taggade. Josh Greene ser ut som han avgjort NBA-finalen när han sänker en tvåa ”and one”. Sedan 20-19 Umeå efter en trea av Gilchrese. Men Kings har sista skott i perioden, Ramstedt petar i bollen, men missar bonuskastet.
Summering: Underbar slutspelsfajt första 10. Umeå har försvarat 3-poängslinjen suveränt, lite svårare att stänga färgen. Offensivt har sju spelare i hemmalaget delat på poängskörden. Kngs har sex gubbar i protokollet.

Andra quartern: 16-23
Gilchrese sänker en tvåa till 22-21. Fyra snabba foul på hemmalaget påvisar att BSKT krigar på gränsen i försvarsarbetet. 12-5 i foul och det är okej, Kings kan spela med större marginal. Södertälje får ett trepoängsskott godkänt efter 24 sek-klockan gått ut (?). Ett klart gränsfall som godkänns av domarna. 22-27 och då måste Jesper Gustavsson ta sin andra timeout för att samla ihop läget. Umeå har lagfoul när det återstår hela 6:42 av andra och den senaste foulen är en klumpig fasthållning. Sett till foulproblem är Mathieu mest illa ute då han redan har tre. Kings har råd att ta någon bra taktiskt foul, typ mot Nilsson innan han hinner ta upp bollen i skottposition. Umeå har nu bara gjort två poäng på fyra och en halv minut. Det blir i alla fall två poäng när Nilsson spräcker sin nolla med sitt tredje skottförsök. Greken sänker en trea till 27-30. På det två kast för Gilchrese. Vi har 29-30 i mitten av andra. Alex Lindqvist förvånar genom att missa en toköppen trea. Person gör ett vackert euro-step till 29-32. BSKT rör sig bra i anfall, så nu måste även gästerna foula. Både Garcia och Adams hamnar på tre foul. Lagfoul också på Kings. Tajt 34-35 två minuter före paus. Sista 1:34 går klart  till ligaettan. Poäng även ”på buzzern”. 36-37 förvandlas till 36-44.

Läget i paus: Umeå-Södertälje 36-44.

Under halvtid kan Bloggen som sidoinfo rapportera att Umeås parkeringsbolag har skickat ut P-vakter med bötesblock som patrullerar utanför Umeå Energi Arena. Umeås sportkomplex har rejäl brist på parkeringsplatsen och det utnyttjar Upab under förevändning att  de måste kolla så det inte finns felparkerade bilar som hinder där ute. VK:s fotograf fick leta parkering långt borta från arenan – den så kallade pressparkeringen är som regel mer än överfull av andra fordon, inte minst tillhörande fotbollslag som tränar. Hela den här frågan med möjlighet för arbetande press och publik som vill kola på sport i Umeå Energi Arena-området är rätt pinsam för en stad som förra året fick utmärkelsen som Sveriges främsta idrottsstad.

Matchen? Jo, Södertälje är väldigt bra som hållit Nilsson på 2 poäng och Mathieu på 2 poäng. Umeå kan vara nöjda med allt utom de sista spelen just före paus.

Tredje quartern: 16-16.
Mathieu sänker en trea, Nilsson åker på en osportslig foul. Gästersna fortsätter att scora. Eilasson sänker trea. Ställningen 42-54 efter fyra minuter av tredje. Fortsatt rejäl kamp ute på golvet. Båda lagen foular. Saleman har fyra. Adams har fyra. Lindqvist dunkar in 44-56 och då är det timeout Umeå. 14 minuter kvar av matchen. Umeå chansar en del med trepoängsskott och får i den här delen av matchen inte alls utdelning. det är bara 6 av 22 från trepoängsland (27%). Kings spelar hellre nära korgen, laget är 4 av 12 från lång distans.
En relativt målsnål tredje period slutar oavgjord.

Läget inför sista: Umeå-Södertälje 52-60
Umeå tycks ha gett upp idén att spela Nilsson mot Södertälje. Det är en mindre uppställning som gäller.

Fjärde quartern: 20-27
Umeå plockar blixtsnabbt upp två nya foul. Tappar sedan boll. Kings gör fyra första poäng i sista, 52-64. Fortsatt mycket fysiskt spel. bra en sådna här gäng att ha Appe Kalpakas som förstedomare, han håller lugnet. Södertälje visar ännu inga tecken på någon svacka. Har total kontroll på detta.
6 min kvar: 57-73.
Det rinner i väg.  Saleman utfoulad. Nilsson tillbaka inne. Men det är 5-17 på fem minuter in i fjärde.
5 min kvar: 57-78.
Umeå kan aldrig vinna med en skottprocent på totalt låga 33 procent från golvet.
Slutet på denna match handlar om att jobba på med tanke på match tre nere i Södertälje. Jesper Gustavsson vill ta ett snack med två minuter kvar. Känslorna ute på plan är heta ända in i slutsekunderna. Det blir munhuggning och stormigt uppträdande som slutar med tekniska foul åt båda håll.

Slut: Umeå-Södertälje 72-87.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.