Umeå på övertid – med highlights

Vilken SM-final. Umeå-Högsbo 1-1 i matcher och 70-70 vid full tid i Umeå Energi Arena.

Förlängning i denna rysare. Det är fem minuter extratid som gäller. A3 Basket Umeå tog hand om affärerna, det blev 12-4 i förlängningen.
Här var det inget fel på underhållningsvärde och spänningsfaktor.
Bilden: Umeå fick jubla till slut i final 3. Foto: Johan Löf.

Mer läsning: Krönikan ”Vi ser en klassiker”

SM-final 3:5 slut: Umeå-Högsbo 82-74.
Umeå leder finalserien med 2-1 i matcher.
Final fyra spelas i Göteborg på onsdag den 1 maj. En eventuell femte avgörande i Umeå på lördag.

TV-klipp: Umeås hjälte ”har vilat mig i form”

Mer läsning: Analys – hon var överallt

– Man tar ju nästan kål på sig själv, hade jag inte haft nästan rakat huvud så hade det nog bara varit gråa hår. Vi gör det onödigt spännande och tar många förhastade beslut som bjuder Högsbo tillbaka in om och om igen. Men även Högsbo visar viss tvekan på olika saker när de är upp i ledning. Jag är glad över sättet vårt lag tog hand om slutet. Det blir en ny hård drabbning nere i Göteborg på onsdag, säger Umeås coach Janne Enjebo, som passar på att hylla motståndarlaget;
– Högsbo är ett farligt gäng och har flera spelare som steppar upp, ta bara Sofie Lundberg och Ida Fredrikson, oj vad bra de är.

– Det här var den coolaste och mest imponerande insatsen jag upplevt rent prestationsmässigt, helt sjukt. Sedan är det snöpligt att vi förlorar på övertid, säger Högsbos coach Robin Sandberg.
Onsdagens match?
– Det stora blir väl att kunna ladda om, det har varit så nära att vi står här i dag i Umeå och firar guld. Det kan bli svårt att ladda om med den vetskapen. Men jag är glad att vi har det hemma. Vi ska försöka fixa en femte match.

– Vi hoppas att vi ska kunna studsa tillbaka med vår publik som en sjätte spelare. Umeå är ett bra lag och väldigt tuffa, men det är vi också, säger Hanna Johansson till GP.

Mer läsning: Fördel Umeå i guldjakten

Matchfakta
SM-slutspel, damer final 3 i bäst av 5: 
A3 Umeå-Högsbo 82-74 e förl (18-14, 16-16, 18-19, 18-21, 12-4).
A3 Umeå: Alyssa Lawrence 24, Tiffany Brown 18, Hollie Mershon 13, Jelena Ivezic 12, Ama Degbeon 8, Abigail Asoro 5, Nina Dedic 2.
Högsbo: Hanna Johansson 27, Cayla McMorris 14, Ida Fredrikson 13, Tiasha Gray 10, Alexis Hyder 6, Sofie Lundberg 2, Elin Ljungberg 2.
Publik: 963.

Så avgjorde det på övertid:

Båda lagen missar sina första anfall. En minut  har då gått. Brown hoppskott ger 72-70. Ida Fredrikson kvitterar. Umeå missar. Gray ger Högsbo ledningen. Ivezic skjuter 74-74. Lawrence 76-74. Tid kvar 1:36. Långt anfall miss Umeå. Högsbo missar.
OJ, vilket vrål när – Tiffany Brown springer igenom och lägger i bollen som betyder 78-74.
Tid kvar 39 sekunder: Umeå-Högsbo 78-74.
Timeout Högsbo. Flyttar upp boll på offensiv planhalva. Ama Degbeon stjäl bollen! Högsbo måste nu foula.
Tiffany Brown ställs på linjen, 26 sekunder kvar. Sätter första, sätter andra. 80-74!
Umeå vinner boll igen och igen. Degbeon fastställer slutresultatet 82-74.
Publiken i Umeå Energi Arena är helvild. Minst sagt.

x x x x x

Bloggen om Umeå spelare i final 3: Nerver som fiolsträngar på många händer. Men även med kramp så levereras en grym kamp.
Tiffany Brown har inte alls glänst något i denna finalserie och blev stundtals ett trött rundningsmärke den här kvällen – men det ska tilläggas att coach Enjebo spelar hennne brutalt hårt – hon fick alltså gå fulla 45 minuter den här gången. Och hon reparerade saker i förlängningen!
Alyssa Lawrence fick det att lossna när hon höll sig på banan med 34 minuters speltid (även om den fjärde foulen var klantig). 24 poäng var exakt vad Umeå behövde och denna match hjälpte det till i returtagningen så Umeå ”bara” förlorade den grenen med 47-56. Ama Degbeon hade ingen stor måndagskväll, men skrapade ihop 10 returer och 8 poäng. Jokern i leken var Jelena Ivezic som ”äntligen” fick lite mera speltid – hon sköt 12 poäng och var bäst på banan i plus/minus med sina + 15.
Hollie Mershon har 13 poäng + 8 assists, stabilt, men hade behövt träffa ett par, tre skott till för riktigt högt betyg. Abigail Asoro bitvis bra, men hade knepigt att få till det denna gång. Nina Dedic blandar och ger som nyttig avlösare när de andra större spelarna får foultrubbel. Sandra Hansson gör godkända inhopp.

Åtta spelare i Enjebos finalrotation. Het ok. Men Brown skulle helt klart må bättre av någon pust. Även Högsbo går tungt på vissa spelare, nu Tiasha Gray på snudd på 43 minuter, hon sköt usla 4 av 19, varav 0 av 10 på treorna. Hanna Johansson tog 42 minuter och levererade 27 poäng och 10 returer. Applåder.

x x x x x

Mer läsning: Så var den fullständiga liverapporten

Bloggens matchrapport:

Dags för den tredje SM-finalen mellan Umeå och Högsbo. Läget 1-1 i matcher efter två busjämna möten.

Matchen går att följa på olika sätt.

Webbsändning av matchen går att se via basketligandam.se (betalmatch) eller cmore.se (abonnemang).

På vk.se blir det inga bilder från den här matchen i Umeå, men väl en liverapport poäng för poäng

Via förbundets sida basket-se finns förstås livestatistik.

Bloggen kommer som vanligt att ge viss delrapportering från ungefär klockan 19.

Båda lagen är fulltaliga med samma spelare som i tidigare finaler.

Umeås starters: Tiffany Brown, Hollie Mershon, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degebon.
Högsbo: Tiasha Gray, Cayla McMorris, Ida Fredrikson, Alexis Hyder och Hanna Johansson.

Första quartern: 18-14
Bra start av Umeå som går till 8-2 genom Brown och Lawrence. men när Högsbo får stopp så det blir stillastående fem mot fem så går gästerna direkt ikapp och förbi:
Ställningen vänds till 8-11 efter sex minuter. Asoro och Degbeon har inte kommit in i matchen. Jelena Ivezic ersätter Asoro. Lite senare 13-13 efter Umeås första trea av Mershon. Allt är väldigt likt de två tidigare finalerna. Brown har tur när en missad trea studsar runt och trillar i till 16-13. Nina Dedic ersätter Degbeon.
Rejält tempo och tuff kamp. SM-finalen fortsätter vara underbar. Det är inte fullt i Umeå Energi Arena – men det här ett högt sorl runt om på läktarplats i första korta pausen. Umeå leder efter Q1 trots dåligt skottprocent och svag returtagning (10-16).

Andra quartern: 16-16
Alltså. Tiffany Brown missar närskott och missar layup. Högsbo får göra enkla poäng under Umeås korg. Vi får 20-19. Ivezic bra attack. Brown missar ånyo – får tillbaka bollen och sänker en trepoängare. 24-19. Men försvarsmässigt står inte Umeå emot under egen korg. Hanna Johansson får med sig poäng och foul om och om igen. Tre foul på Degbeon redan. Lawrence har två. Det är alltså Umeås bästa returtagare.
Umeå har absolut ingen hemmafavör. Fem snabba foul på hemmalaget i andra perioden. Inte en enda på gästerna. Högsbo tjänar oerhört på att tresekundersregeln inte tycks gälla. Hyder parkerar inne i färgen. MEN det ska sägas – Umeå skapar det mesta av sina egna problem. Flera av spelarna verkar fortfarande oerhört stela och nervösa även in i tredje finalen. Att det är ledning med 32-24 mitt i andra beror bara på några enskllda prestationer. Alyssa Lawrence har 14 poäng och har tvingat Hyder till en tredje foul. Gissa vad som händer då – en av domarna hittar en petig foul på Lawrence. även Dedic får sin tredje. Timeout Umeå. Janne Enjebo ska försöka lugna ned känslorna. Tyvärr gör domarna så här långt en riktigt svag insats. För att inte skälla på de som försöker göra jobbet – man måste fråga sig varför inte landets bästa domare tillsätts i damernas finaler? Faktiskt är det uppehåll innan herrarnas finalserie ska starta. Så toppdomarna borde väl vara tillgängliga?
I slutet av första halvlek tar en av domarna en hårresande kompensationsfoul mot Högsbo.

Läget i paus: Umeå-Högsbo 34-30
Summering om det sportsliga: Umeå spelar med nerverna i kaos. Endast Alyssa Lawrence och inhopparen Jelena Ivezic har koll på grejerna. Efter foulbelastningen kan ingen alls klara av att spela försvar mot Hanna Johansson som gjort 16 poäng i första halvlek. Gästerna har till Umeås lycka missat alla trepoängsförsök – men så lär det knappast fortsätta, så de tär en ytterst skör ledning detta. Spådomen för andra halvlek är att det inte heller då kommer att bli vackert. Men säkerligen spännande.

Tredje quartern: 18-19
Inleds med 36-30 av Lawrence. Tiasha Gray missar ett nytt trepoängsförsök. Hanna Johansson får sedan med sig ny foul och bonuskast. Denna utmärkta insidespelare gör sedan fyra rak poäng och ställningen är 38-36. Gray kvitterar med en layup 38-38. Hemmapubliken stönar när Brown missar nytt skott. Högsbo spelar bra försvar. Lawrence gör nya poäng – sedan skojar faktiskt Gray med Brown som inte hinner med. Ida Fredrikson blir den som sänker Högsbos första trea, då är det 42-43. Asoro kämpar till sig offensiv retur, två poäng And One. Mitt i Q3 är läget 45-43.  Aj, aj, aj. Tiffany Brown verkar helt slut. tredje anfallet på kort stund där hon blir ett rundningsmärke. I anfall har Umeå börjat tveka, när det är läge för snabba uppspel så blir det dribbling och stopp i stället för spring. Sju minuter spelat av tredje och lika 47-47.  Tvåa av Degbeon och oj så viktig trea av Mershon 52-47. Hanna Johansson springer över Ivezic och får fortsätta med layup.  Vi tar ingen kommentar på det.

Läget inför sista: Umeå-Högsbo 52-49.
Vi har såklart en ny rysare.

Fjärde quartern: 18-21
Oj, Umeå glömmer bort Sofie Lundberg sm får två lätta poäng. I nästa sekvens tar Alexis Hyder sin femte foul. Klumpigt. Ohh vilket jubel när Tiffany Brown, som missat nästan allt, får i en trepoängare. Coach Enjebo håller fast vid förtroendet för sin pointguard. 55-51. Ivezic är bra i kväll, hon sänker 57-51. Tid kvar 8.32. Nödvändig timeout av Högsbos Robin Sandberg. Givetvis blir det ett inspel till Hanna J, som gör poäng och belönas med bonuskast. När hon missar kastet – säger domarna att hon får ny chans. Då blir det bonuspoäng. 57-54.  Sedan är det Alyssa Lawrence som oerhört klumpigt tar sin fjärde foul.
Om Bloggen uppfattar rätt är det en publiksiffra på 963. Då gör Högsbo nya poäng nära korgen. 57-56. Mershon stjäl bollen.
Högsbo spelar zonförsvar, smart av Robin Sandberg att spara den försvarsvarianten så länge. Umeå är stillastående värre. Det blir Umeå turnover. Janne Enjebo måste bara ta timeout. Nästa sekvens är att Gray åter förvandlar Brown till en kon, och hjälpförsvar saknas helt. 57-58 på tavlan.
57-51 blev 57-58. Mershon bombar in en trea och Umeå har 60-58 med sex minuter kvar. Ivezic skjuter en tvåa på 24-sek.klockan. 62-58. På det kommer enligt hemmapublikens höga bifall äntligen en offensiv foul när Hanna Johansson trycker sig in mot Umeås korg.  Mershon foulas hårt och sätter straffkast 64-58.
Nu är det långa anfall. Ännu en gång kliver Jelena Ivezic fram. Två poäng plus bonuskast.  Missar det sistnämnda. men 66-58. McMorris en trea, 66-61. Sedan Umeå turnover, där missade Ivezic.
3 min kvar: 66-61. Nästa grej: McMorris kliver på sidlinjen. Airball av Lawrence, nu snackar vi nerver. Ida Fredrikson sänker tung trea.
2 min kvar: 66-64. Degbeon får i en tvåa. 68-64. Extrremt onödig foul av Brown efter det. McMorris säker på linjen 68-66. Missat skott Umeå.
ida Fredrikson bombar i en trea. 68-69. En minut kvar. Mershon missar skott. Hon är också snudd på kall som skytt. Sedan nya lagfoulskast för Högsbo. McMorris, miss och träff 68-70.
36 sekunder kvar: 68-70. Umeås timeout.
Lawrence lägger i kvitteringen till 70-70. Det är 21 sekunder kvar. Högsbos timeout. De kan nu välja sista skott och använda så mycket tid som möjligt. Umeå vågar nog knappast foula. Högsbo håller bollen – McMorris får ta avslutet – missar. Vi har förlängning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.