Lördagens gott o blandat

New York Liberty fortsätter att förlora – men WNBA-svenskan Amanda Zahui får spela mycket. I nattens möte med topplaget Connecticut Sun blev det 31 minuter för Zahui 9 poäng + 4 returer). Extra mycket speltid förstås då laget vilade Tina Charles.  Resultat 84-94. Luleås Natasha Hiedeman i Sun fick nöja sig med knappt sju minuter.

x x x x x

Träningscupen i Huskvarna bjuder på svängiga siffror. I går förlorade Eos stort mot Wetterbygden – i dag vann Eos stort mot Uppsala. Hela 74-49 till Lunda-laget där stora profilen Dubvraka Dacic levererade 15 poäng + 12 returer. Man ska dock komma i håg att i försäsongsmatchandet kan lagen uppträda ganska olika, exempelvis har Uppsala ännu inte med sin nya amerikanska center Anastasia Williams eller som klubben uttrycker det ”eventuella ytterligare nyförvärv”. Utan importer är det såklart Agnes Nordström som drar lasset i Uppsala, denna match med 17 poäng + 8 returer.

x x x x x

Bloggen ska nämna en sak som inte är dagsaktuell – men ändå. Spanske coachen Julian Martinez Alman som härom året under uppmärksammade former både kom och lämnade Umeås ligadamer under pågående säsong. Denna sommar har han coachat Mozambiques damer till en fjärdeplats i de afrikanska mästerskapen som tog slut för knappt två veckor sedan.  Finalen spelades inför utsåld arena med 15.000 åskådare i Dakar. Hemmanationen Senegal föll dock med 55-60 mot Nigeria. Bronsmatchen  tog Mali med 66-54 mot Mozambique.

x x x x x

Tidigare i dag spelade undertecknad en golfrunda med bland andra Bosse Ågren Malm, sportchef i A3 Basket som har bra koll på både veteraner att värva till svenska ligan och blick för framtidens stjärnor. Två smått obegripligt bra talanger fanns med i EM-finalen för U16;
Anastasiia Kosu, Ryssland, född i april 05. Denna 14-åring på 183 cm ledde Ryssland till EM-guld för  med 27 poäng + 14 returer i finalen som Ryssland vann med 73-66.
Juste Jocyte, Litauen, född i november 05. Denna 13-åring på 184 cm levererade 33 poäng + 9 returer i finalen.

Bilden: Rysslands Anastasiia Kosu i kamp om bollen med två spelare från Litauen. Foto: Fiba.

x x x x x

Herrarnas VM har startat. Värt att notera är inte minst att Polen efter 52 års väntan äntligen lyckades vinna en VM-match, det med 80-69 mot Venezuela.  Vidare: Ryssland var illa ute med åtta poängs underläge i sista perioden mot Nigeria, men skrällen kom av sig och Ryssland redde ut det till vinst med 82-77.
I morgon söndag går USA in i leken med match mot Tjeckien.
Tips: Internationella förbundet har en ny särskild app för VM, den heter ”FIBAWC”

Första VM-dagens resultat:
Serbien-Angola 105-59
Argentina-Sydkorea 95-69
Spanien-Tunisien 101-62
Italien-Filippinerna 108-62
Polen-Venezuela 80-69
Ryssland-Nigeria 82-77
Puerto Rico-Iran 83-81
Kina-Elfenbenskusten 70-55

x x x x x

Engelska Leicester Riders besegrade gästande Nässjö Basket med 83-69 i vänskapsmatch.

x x x x x

Färskt slutresultat lördag 19:40: Wetterbygden Stars-Borås Basket 75-88 (15-19, 27-17, 19-27, 14-25).
Borås främsta poängplockare: Zac Cuthbertson 18, Marcus Tyus 17, Eivar Fridriksson 15, Andreas Person 15.
Wetterbygden: Ty Sabon 21, Calvin Hermanson 15, Albin Häll-Eriksson 11, Adam Rönnqvist 9.

x x x x x

Norrköping Dolphins ligaherrar besegrade Alvik Basket (Superettan) med 103-71. Vänlig träningsmatch där Dolphins kunde använda 14 spelare. Flest poäng Tyre Gatwright 17, Kareem Canty 16. Anton Saks med dubbel-dubbel 13 poäng + 11 returer.

x x x x x

Lördag 21:50: Slut – Köping Stars utan nye britten Shane Walker (hjärnskakning) vinner stort, 91-61, mot norska Baerum (utan stjärnan Stian Mjös).

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.