Uppvisning: Umeå-Orman

EuroCup-premiär i Umeå.

Stor uppvisning av turkiska Orman Genclik. Umeå förmådde att prestera en bra period.
Orman sköt bland annat 48,1 procent på treorna, 13 av 27. Gästerna vann returtagningen med 44-21.

– Första halvlek var vi för rädda och i andra halvlek spelade vi inte bra som lag. Om det här var något att lära av, då ska vi se hur det blir när vi kommer ned till Ankara, summerar Umeås coach Janne Enjebo.

– Vi har kanske hamnat i den tuffaste gruppen i hela EuroCup och nu har vi två bortamatcher här närmast. Polska Polkowice var i EuroLeague förra säsongen och så har vi turkiska Kayseri som nu i första omgången vann borta mot Polkowice. Vi får se framåt, kämpa och försöka visa mer av det vi nu gjorde i en enda period, säger Umeås klart främsta spelare Tamara Radocaj.

Mer läsning: ”Kul att se det bästa lag som någonsin varit i Umeå”

Slut: EuroCup Women, grupp C
A3 Basket Umeå-Orman Genclik, Turkiet 65-109
(11–31, 14–22, 27–23, 13–33).
Poäng Umeå: Tamara Radocaj 22, Jelena Ivezic 11, Alyssa Lawrence 10, Tiffany Brown 8, Sofia Pelander 8, Isabelle Edholm 3, Sandra Hansson.
Orman: Arike Ogunbowale 28, Angelica Robinson 19, Courtney Paris 18, Johanna Leedham 17, Damla Gezgin 12, Pelin Bilgic 11, Naile Cirak 2, Milay Kartaltepe 2.

Flest returer: Courtney Paris med 15.
Flest assists: Milay Kartaltepe med 13.

Andra resultatet i gruppens första omgång:
Polkowice, Polen–Kayseri, Turkiet 59–64

x x x x x

Redan innan uppkast ett bakslag för A3 Basket Umeå. Amerikanska forwarden Lajahna Drummer kan inte komma till spel. Hon stukade foten i slutet av senaste ligamatchen mot Alvik och har stött över träning – det har nu visat sig att hon inte kan lira.

Turkiska Orman Genclik från Ankara har kört en imponerande uppvärmning ledd av fem-sex tränare. Totalt finns 13 ledare på plats i Umeå.

Publikt är det som tidigare i internationellt spel – inget intresse att tala om.

Umeå startar med: Tiffany Brown, Tamara Radocaj, Jelena Ivezic, Alyssa Lawrence och Sofia Pelander.
Ormans förstafemma: Arike Ogunbowale, Nilay Kartaltepe, Johannah Leedham, Angelica Robinson och Courtney Paris.

Första perioden: 11-31.
Inleds med en klockren trepoängare av stjärnguarden som den här säsongen blev trea i skytteligan i WNBA. Alltså Arike Ogunbowale,
Umeå lyckas få ihop till 4-5 innan Leedham bombar i en trea från hörnet. Sedan uppvisning med snabba pass för retfullt enkla turkiska poäng, 4-12.
Robinson och Paris spelar målvakter och blockar två Umeå-skott. Oj, oj, det här kan till och med bli tuffare än väntat. Ute på plan spelar den klart längre Leedham rejält försvar på Tiffany Brown. Efter fyra och en halv minut 6-17 och Janne Enjebo tar sin första timeout.  Ogunbowale tuggar tuggummi och har redan åtta poäng. A3 har bytt in Sandra Hansson (för Ivezic).
När Orman missar skott är offensiva returen plockpotatis för Robinson, 197 cm. Sandra Hansson tar offensiv retur på andra sidan.
Allt spel instrueras högt av någon av de sju coacher som sitter på turkiska bänken.  Umeå har extremt svårt att komma till i anfall. Vi har 6-21.
Robinson är 15 cm längre än Hansson och lägger i nya poäng. Sedan går långa Robinson långt från korgen och skjuter över Lawrence.
Orman Genclik spelar vackert och metodiskt. Bara att titta och njuta. Isabelle Edholm byter in då Lawrence ser trött ut. Sedan ska Frida Modig in så Brown får en pust. Q1 avslutas med offensiv retur och andrachanstvåa av Paris på ”buzzern”. Umeås center Pelander är inte alls liten – men Paris är av en annan dimension. En liten turkisk hejaklack är på topphumör.

Andra perioden: 14-22.
Orman har tagit in tre bänkspelare, de går inte av för hackor, exempelvis spelar turkiska landslagsguarden  Pelin Bilgic. Kvar i spel är Robinson – som är riktigt snabb och rörlig för att vara nära två meter. Vid 13-38 har gästerna skjutit nära 70 procent från golvet. Janne Enjebo måste ta sin andra timeout med knappt tre minuter spelat av Q2. Då är det 13-40. Umeås coach höjer nu rösten – med rätta. Det ser faktiskt redan uppgivet ut på flera håll i hemmalaget och så får det förstås inte vara. I anfall är Umeås spelare såpass stressade att även de skott som blir fria dras i väg mer på måfå.
Överlägset bäst i A3 är Tamara Radocaj, det märks att hon varit i hetluften förr då hon bland annat spelat i EuroLeague. Vid 18-40 har Radocaj gjort 11 poäng. Ogunbowale smeker i ett par nya trepoängsskott – i andra änden garvar Issa Edholm när hon kastar  en trea som går planka in.
Tiffany Brown är ännu poänglös – nu försvaras hon av Ogunbowale. Moa Dellbro tar av sig överdragströjan för byte. Radocaj får vila.
Brown tar två snabba foul och är då ppe på tre. Alltså krävs byte, Brown ut och Radocaj tillbaka efter bara sekunders vila.
I slutet av första halvlek får vi då se unga Umeå-produkten Dellbro i möte ”man-man” med WNBA-stjärnan Ogunbowale!

Halvtid: Umeå-Orman 25-53.
Intressant halvtidsfråga: Hur skulle svenska landslaget klara sig mot ett lag av Ormans kaliber? Svaret får vi aldrig – men blågult skulle nog få en match.

Tredje perioden: 27-23.
Gästerna jobbar oförtrutet vidare på högsta växeln. Noggranna i allt och ökar på sin ledning. För Umeå Jelena Ivezic positiv i starten av tredje med sju raska poäng. 40-70 på tavlan sex minuter in i tredje. Då är det 15-19 i den delen av matchen. Klart bättre energi av hemmalaget – sedan är det förstås fortsatt jobbigt under korgarna.  Att det är heltändning även i jätteledning visas av att Bilgic drar på sig en teknisk foul. Umeå har testat en zon med viss framgång. I slutet av Q3 får Tiffany Brown två straffkast – då kan hon spräcka sin poängnolla. Sänker båda. Det kommer en ny teknisk foul för snack – denna gång på Ogunbowale. I samband med det turkisk timeout då coachen vill samla ihop styrkorna. A3 har kört en rad blixtsnabba anfall och det har satt i alla fall lite myror i huvudena på Orman-spelarna. Brown sänker straffen för tekniska foulen och då har A3 25-23 i Q3.
Lyckad taktikändring i Umeås spel. Inför sista perioden ritar två turkiska coacher febrilt upp ur laget ska möta det annorlunda Umeå.

Läget inför sista: Umeå-Orman 52-76.

Fjärde perioden: 13-33.
Osportslig foul på Kartaltepe. Turkiska bänken kräver omedelbart att få med sig fler domslut. Det går alltså ändå att störa detta gäng. Men Ogunbowale kan fortsatt skjuta treor. Hon är nu 6 av 12 från trepoängsland. Har totalt gjort 28 poäng. Stort publikjubel sedan när Brown hittar av med en jättelång trea. Gästerna matchar fortsatt hårt och får utdelning i början av fjärde, bland annat trea av Leedham och insidepoäng av Robinson. Ett turkiskt ryck på 6-18 på fem minuter. Totalt i det läget 58-94. Timeout Umeå. Pelander har det jättetufft inne i färgen, snacka om att hon får en genomkörare. Lite trötthet och slarv av A3. Ny timeout.
Orman ska ha kredd för att inte slå av på någon takt. Inte det minsta. Det är full sula hela vägen. Det drar i väg poängmässigt i slutet. Sista två minuterna får Dellbro och Modig lite mer speltid.

Slut: Umeå-Orman 65-109

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.