Umeå vann drama

Det är väldigt tidigt på säsongen – men just nu är mötet Umeå BSKT-Nässjö Basket jumbofinal. Serienian mot serietian.

Slut: Umeå-Nässjö 84-83

– Jäkligt skönt det har. Vi spelade solitt försvar, även om jag som coach aldrig kommer att vara helt nöjd. Vi lyckades i lagspelet och var på tårna, säger Umeås coach Jesper Gustavsson.

Noterbart är en mycket stark insats av Nathan Dawit som gjorde sin första match i ligaspelet den här säsongen. Nathan spelade försvar som aldrig förr och var bäste man med +14 i plus/minus-kolumnen.
Rodney Williams inspirerad – sänkte 20 poäng och plockade 11 returer.

En Umeå-spelare som ännu inte gjort säsongsdebut är Egal Saleman. När blir det?
– Det får vi se, säger Egal i en kort kommentar.

David Jallow är en annan som ännu inte kommit in i ligaspel den här säsongen.

Mer läsning: Matchvinnare Milligan: ”Hans långa armar till stor hjälp”

Matchfakta
Umeå-Nässjö 84-83
(13-23, 32-25, 13-13, 26-22)
Umeå: Georgio Milligan 25, Rodney Williams 20, Nathan Dawit 12, Callum Lawson 10, Rashard Odomes 7, Jacob Johansson 5, André Nilsson 3, Adam Presutti 2.
Nässjö: NickRussell 21, Dartaye Ruffin 15, Mathias Christensen 12, Lucien Christofis 12, Franklin Williams 9, Daniel Johansson 6, Abdou Medjedoub 5, Karim Wazzi 3.
Publik: 301.

Här nedan Bloggens matchrapport:

Umeå har i kväll Adam Presutti tillbaka och Nathan Dawit har värmt upp och verkar redo för spel.
Match i matchen: Gamla lagkompisarna från college Umeås Rodney Williams och Nässjös Dartaye Ruffin möts.

Umeå startar med: Milligan, Presutti, Lawson, Odmes och Williams.
Nässjö: Christofis, Russell, Williams, Christensen och Ruffin.

Första perioden: 13-23
Bra start för gästerna som vid 6-10 tvingar Umeå till en tidig timeout, bara drygt tre minuter spelat. Hemmalaget måste styra upp sitt försvar. men det fortsätter i Nässjö-favör till 6-16. Efter sju minuter sänker inhoppare Jacob Johansson en trea till 9-16. Gästernas Nick Russell är uppe i 10 poäng vid 11-20. Nathan Dawit gör säsongspremiär i ligan, testar direkt en lång trea som går ringkant ut.
I första perioden har Umeå riktigt låg skottprocent.

Andra perioden: 32-25.
Inledande minuter gav rejäl run för Umeå. Mer intensivt försvar av de orangeklädda som mitt i Q2 når 26-28.
Även kvitterat till 28 lika. och ledning Umeå 30-28.  Hemmalaget gör 17-5 på fem minuter. Då måste Nässjö ta timeout.
Jätteapplåder där Nathan Dawit spelar superdefense och tar bollen. Nässjö foular i frustration och Nathan får skjuta kast för 32-28. Sedan byter lagen poäng och en obligatorisk varning delas ut till Umeås coach. Sedan en märklig bedömning där de tre domarna efter konferens ger osportslig foul på Umeås André Nilsson. men domarna har absolut tolkningsföreträde. Ställningen ändras till 37-38.

Läget i paus: Umeå-Nässjö 45-48.

Tredje perioden: 13-13.
Umeå missar sina skott. Nässjö öppnar genom att gå till 45-54. Noll mot sex i poäng och timeout Jesper Gustavsson. Det fortsätter gå illa. 45-59 efter fyra och en halv minut i Q3. Ännu mera. 45-61. Det är 0-13 på fem minuter.
Vi får se en comeback av BSKT – nu gör hemmalaget en rad poäng och når 58-61. Där är det 13-0 run.
Mycket märklig period. 0-13 och sedan 13-0.

Läget inför sista: Umeå-Nässjö 58-61.

Fjärde perioden:
Oj, oj, det här blir en kamp som heter duga. Umeå tar sig upp till ledning 70-68 med drygt sex minuter kvar. Nässjö fixar 70-70.
Hallen lyfter när Rodney Williams stjäl boll och dunkar in 74-70. Nässjö kontrar vasst med en trea! Här vill ingen ge sig någonstans.
4 min kvar: 76-74.
Härlig fajt nu, alla springer, alla hoppar. Nilsson får sin fjärde foul. Nässjös Russell forcerar och missar. men även Umeå missar. Ruffin träffar.
2 min kvar:  80-76. Ny dunk av Rodney Williams.
Ruffin är effektiv nu. 80-78. Rashard Odomes dunkar! 82-78. Foul på Lawson. Christensen två straffkast, då har vi 82-80.
1 min kvar: 82-80.
Lawson missar ett pressat närskott – då får Umeå en trea av Christensen i halsen!
44 sek kvar: 82-83. Timeout Umeå. Startar sedan på egen planhalva.  Milligan ska avsluta – en sen avblåsning foul. Boll från sidan. Sedan missar, returer och kaos. Till sist hamnar bollen hos Milligan som tar en extremt tuff utmaning mot Ruffin nära korgen. Bollen går i.
13,5 sek kvar: 84-83. Timeout Nässjö – som därmed har chans till sista skott. Boll på offensiv planhalva.
Russell är den som ska avsluta – men han missar. Ringkant ut. Umeå vinner.
Russell sänkte allt i första halvlek, kom helt ut ur det hela i andra halvan.