Tankar om Umeås herrligalag

I basketligan herr nalkas lagen den första tredjedelen. Häftigt i toppen med uppstickaren Köping Stars tillsammans med mer tippade BC Luleå och Borås Basket.  Just bakom ett regerande mästarlag Södertälje Kings som nu kan börja koncentrera sig på ligan efter Europa-äventyret.

Tre lag har utkristalliserats som bottengäng, det är Umeå BSKT, Nässjö Basket och nykomlingen Djurgården Basket.

Umeå har spelat elva matcher. Vunnit två – hemma mot just Djurgården och Nässjö. Resten torskar, må vara att det varit ”nära” ibland – men att knyta ihop säckar och tåla störningsmoment är inte bästa grenen för BSKT.

Allt detta ska skådas i skenet av att Umeå satsat på nytt delvis nytt koncept med fler importspelare som via sina individuella CV tycks ge klubben ett bättre lag än tidigare. Men glimtar av lagspel räcker inte i en liga där nivån och kraven samtidigt höjts.

Umeå BSKT 2019/2020 har ingen Eric Gilchrese. Ingen tydlig ledare på plan som håller i grejerna och gör alla andra bättre även i lagen när skiten hamnat rakt i fläkten som blåser motvind. Nya pointguarden Georgio Milligan är förvisso en skön lirare som även visar fina stats (snittar 18,1 poäng, 5,4 returer och 5,0 assists), men har ännu inte visat det där vinnande ledarskapet.

Rashard Odomes levererar drygt 16 poäng plus 7 returer, men kör alldeles för mycket solo och skjuter låga 24 procent från trepoängsland.

Fakta är att duon Milligan och Odomes tillsammans tar 42 procent av Umeås alla avslut. Inget unikt i sig – BC Luleås två toppspelare Brandon Rozzell och Quinton Upshur tar också 42 procent av alla sitt lags avslut.
Bloggen tror att Umeå skulle tjäna på att ha lite större spridning.

Rodney Williams har spelat upp sig rejält efter en sömnlös inledning på säsongen. Han har 13 poäng + 7,5 returer och blandar dunkar med att kunna skjuta 37,5% från trepoängslinjen.

Adam Presutti blandar och ger. Lite oklart hur mycket en trilskande fot stör honom. Just nu lagets bäste distansskytt med 44,4%. Ett minus är att han är lite väl foulbenägen.

Callum Lawson har även han ojämna prestationer och tar inte alltid bästa besluten.

Bakom de fem startspelande importerna (hittills) finns store André Nilsson som i nya konceptet fått gå från nära 30 minuter/match till hälften. En omställning som inte ser lätt ut då nya lagkompisarna har svårt att få in bollen till centern. Det känns faktiskt som lite slöseri.

Jacob Johansson vräkte in poäng med högprocentigt skytte i Italien, men tycks ha tappat mycket av självförtroendet sedan han kom till Umeå. Snittet på 3,7 poäng är inte mycket att hänga i julgran – man kan hoppas att det kan lyfta, han sköt 2 av 3 från trepoängsland och totalt nio poäng senast mot Södertälje.

Nathan Dawit drogs med en skada under tidiga hösten och det höll honom länge vid sidan. Spelar bättre försvar är tidigare säsonger, men har inte hittat flytet i sitt skytte på de sex första matcherna. Jag menar, 22,6% från trepoängsland, det är ju inte Nathan Dawit för fem öre. Fortsätter att skjuta och det är förstås det enda raka. Fick starta mot Södertälje och det kanske kan ge en boost.

Anton Leth godkänd för sina inhopp (8 min/match). Egal Saleman har precis gjort comeback, inte mycket att säga om i detta läge. Albin Frank är typ världens mest lojala lagspelare, en minut eller 20 – han ger järnet. 16-årige Melker Lindblom har fått göra ligadebut. 17-årige Nils Botold en annan ung Umeå-talang.

Nytt läge: Grekiska ångloket Alex Varytimiadis är tillbaka i Umeå. Hur ska han matchas? Vems speltid ska han ta? Är någon import på väg att skickas hem? Frågorna haglar.

Ett svar: Umeå BSKT:s ordförande Michael Jalmby säger till Bloggen att det förvisso finns långa ”tryout”-klausuler i kontrakt som gör att klubben kan avbryta med spelare – men att det inte är något som är aktuellt i dagsläget. Det är upp till coachstaben att matcha truppen och ta det match för match.

Då kommer vi till kärnfrågan. Kan detta gäng, som senaste två säsongerna mött Södertälje i SM-kvartsfinal, samla ihop sig, steppa upp och hålla sig bland de åtta främsta på slutspelsplats även våren 2020?
Bloggens svar per den 24 november: ”Som det ser ut för dagen är det långt ifrån slut på prövningarna. Umeå har närmast att möta topplagen Borås och Köping, sedan i december bortamatcher mot bottenkonkurrenterna Djurgården och Nässjö, plus i januari nya bortamöten mot just de två lagen. I skrivande stund återstår totalt 25 matcher för Umeå BSKT. Klockan tickar. Ett lag kan åka ur ligan direkt. Det är högst oklart hur illa det egentligen är med Djurgården Baskets ekonomi, men att vara sent ute med att betala domarkostnader redan tidigt på säsongen är ingen vidare bra signal.  Nåväl, det enda Umeå kan koncentrera sig på är att börja vinna matcher. När det gäller spelartruppen skulle det förvåna om vi inte får se något nytt ansikte efter jul.

Nästa match: Umeå BSKT spelar hemma mot Borås Basket lördag den 30 november kl. 16:04.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.