Umeå föll – coach utvisad

Tufft läge för Umeå BSKT uppe i Luleå Energi Arena.
Hemmalaget BC Luleå ledde inför storpublik med femton pinnars marginal (47-32) i paus och Umeås coach Jesper Gustavsson hade då blivit utvisad efter två tekniska foul, som han fick i en och samma situation i slutet på första halvlek.
Assisterande coachen Caroline Muzito-Bagenda fick leda laget resten av matchen.

– En teknisk foul kan jag köpa, det var jag beredd på. Jag är nog inte den ende i den här ligan som klivit ut på plan… men jag blir utvisad en eller två gånger per år. Så jag vet inte, kommenterar Jesper Gustavsson.

Mer läsning: ”Jobbar inte med könsord”

Andra halvlek blev inte spännande. BC Luleå var framför allt bättre i distansskyttet med 12 av 30 från trepoängsland – mot Umeås ynka 4 av 27 (= 14%). Inte heller straffkasten gick något vidare för BSKT med träff på 10 av 17 (= 58%).
BC Luleå ståtar nu med sju raka hemmasegrar. Umeå står kvar på facit med en enda bortaseger.

– Klart det är skillnad på att spela på hemmaplankor och som nu inför bortåt två och ett halvt tusen på läktarna i Luleå. Men annars tror jag inte det är något specifikt för oss, alla lag trivs väl bättre hemma, säger Jesper Gustavsson.

Nästa match för Umeå är hemma mot Norrköping den 3 januari.

Slut: BC Luleå-Umeå BSKT 83-60 (23-18, 24-14, 18-11, 18-17).
Luleås poäng: Brandon Rozzell 21, Denzel Andersson 17, Axel Nordström 11, Tim Kearney 10, Anton Kobylak-Berglund 9, Quinton Upshur 7, Daniel Eliasson 4, Daniel Hansson 4.
Umeås poäng: Rodney Williams 14, Adam Presutti 13, Nathan Dawit 8, Anton Leth 7, Georgio Milligan 7, André Nilsson 6, Rashard Odomes 5.
Publik: 2.288.

x x x x x

Här nedan Bloggens matchrapport:

2019 års sista ligaderby i norr spelas mellan BC Luleå och Umeå BSKT.

”Gratismatch” i LEA och förväntad storpublik. Uppkast kl 17:04.

BC Luleås startfemma: Brandon Rozzell, Quinton Upshur, Tim Kearney, Denzel Andersson och Axel Nordström.
Gästande Umeå startar med: Adam Presutti, Georgio Milligan, Egal Saleman, Rashard Odomes och Rodney Williams.

Första perioden: 23-18.
Matchens fösta poäng en trea från Kearney efter bra bollflytt i hemmalaget. BSKT gör en väldigt tidigt byte då Odomes går ut och ersätts av Anton Leth. Umeås första poäng en tvåa av Williams. Sedan en trea av Leth som ger 5-5 på tavlan. Sedan lite initiativ av BC som går till 11-7 efter Axel Nordströms första poäng. Presutti sänker en trea för 11-10. BSKT
hänger med bra och tar ledningen 11-12. Odomes inne igen (Saleman ute) och Odomes assisterar Williams.  Coach Jesper Gustavsson roterar på och skickar in Albin Frank för Milligan. När Luleå ökar tempot och går till 17-12 är det dags för matchens första timeout – av Gustavsson. Nära sex minuter spelat.
Nathan Sawit gör entré på plan. Även André Nilsson in. Luleå använder Daniel Hansson och Anton Kobylak-Berglund. Plus store Brice Massamba. 20-16 efter Nilssons första poäng. Upshur sänker sedan en trea.
Rättvis hemmaledning på mer aggressivt anfallsspel som gett ett antal straffkast.
Blandad start för Umeå med blek Milligan och blek Odomes, dock ska noteras att Odomes söker passningar. De som öppnat bäst är Leth, Williams och Presutti.

Andra perioden: 24-14.
Förre Umeå-spelaren Daniel Eliasson in för hemmalaget.  Umeå missar skott och Luleå går till 30-20 efter att Rozell fått skjuta en vidöppen trea. Tidig timeout i Q2 av Jesper Gustavsson som inte är nöjd med sitt lags försvarsspel. In med Leth igen. Leth pressar Nordström till stegfel. Umeå chanser på flera treor men har bara fått i 2 av 9. Milligan är helt iskall, missar även nära korgen. Mitt i Q2 är ställningen 30-22. Båda lagen i en fas där det är svårt att få bollen i korgen. En notering är att Umeå inte använt Alexandros Varytimiadis. Kobylak-Berglund sänker en trea, Milligan missar ännu en tvåa. 33-22. På det missar Williams två straffkast. Umeå har bara gjort fyra poäng i andra, det har gått mer än sex minuter. Denzel Andersson sänker en trea, 36-22. Milligan missar igen. Denzel blockar Williams. Milligan missar ännu ett skott. Han är 0 av 6. Det går inget vidare nu. I slutet av perioden låter Luleå Odomes stå omarkerad utanför trepoängslinjen, han tvekar länge innan han tar skottet – som går i.
Sedan en het situation där Milligan efter att ha gjort sina första två poäng får en rejäl smäll – utan åtgärd från domarna.
Umeås coach Jesper Gustavsson reagerar häftigt och kliver in på planen. Han får två tekniska fouls – därmed får han lämna arenan. Oklart vad han säger, ”normalt” brukar det bara bli en teknisk åt gången…
Så resten av matchen är Caroline Muzito-Bagenda coach för Umeå.
BC Luleå drar ifrån poängmässigt.

Läget i paus: BC Luleå-Umeå BSKT 47-32.

Tredje perioden: 18-11.
Under första halvan är det ingen vidare basketunderhållning, bortsett från en dunk av Rodney Williams. 55-37 mitt i Q3. Stämningen i hallen ganska avslagen, inte har detta utvecklats till något hett norrderby. Luleå har i alla fall en speaker som hejar på hemmalaget och försöker hetsa publiken till att gå igång (detta är som bekant mot reglerna, men verkar alltid vara fritt fram för speakers att leda hejaklacken).
Luleå går till 57-37. Umeå har skjutit usla 3 av 19  (16%) från trepoängsland –  Luleå har betydligt mer respektabla 10 av 24 (41%). En viss Brandon Rozzell skjuter dessutom extra långa treor. Vid 65-41 skiljer det alltså +24 poäng för Luleå.
När lagen möttes i höstas vann Luleå med +36.

Läget inför sista: Luleå-Umeå 65-42.

Fjärde perioden: 18-17.
Verkar vara en fotstukning på Brice Massamba. Han hoppar av banan på ett ben. Övriga i Luleå har ställt in skorna och när Umeå gör sju raka poäng till 65-50 och då tar coach Peter Öqvist timeout för att meddela att det är åtta och en halv minut kvar att spela. Efter timeouten försvarar Umeå i 24 sekunder utan att Luleå kan skjuta. På det missar båda lagen hejvilt tills Daniel Eliasson hittar av med en trepoängare.
5 min kvar: 69-54.
3 min kvar: 73-57.
Timeout av Muzito-Bagenda.
Det gäller att försöka ta vara på en del spel för framtiden – läs ligaspelet efter nyår. Luleå har mestadels kvar alla sina toppspelare på plan.
Publiksiffran ropas ut till 2.288 åskådare.

Slut: BC Luleå-Umeå BSKT 83-60

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.