Vecka för att gå vidare

Blandade känslor inför nya basketveckan. Mycket tankar kring Kobe Bryant och övriga offer i helikopterkraschen, inklusive en av basketlegendarens unga döttrar. Tragedi. Det där tar tid att bearbeta.

Lokalt i lilla basketlandet Sverige är det en del funderingar kring bråket mellan spelare i Södertälje och Jämtland som ledde till fyra avstängda spelare (diskvalificerande foul). Alltså: Thomas Massamba och Jordan Semple i Jämtland, samt Jonathan Person och Sheriff Drammeh i Södertälje. Var det korrekt bedömning av situationen, blev rätt spelare diskade (och därmed automatiskt avstängda en match)? Nja, klockrent var det inte – exempelvis fick Martin Pahlmblad i Södertälje inget straff trots att han lämnade bänken och gav sig ut på plan när bråket pågick, spelare som i sådan situation springer in på plan ska diskvalificeras – det är bara coach som får gå in på plan för att hjälpa till med att lugna läget – som Torbjörn Gehrke gjorde.

Den som naturligtvis tar efterspelet till högst nivå är denna Gehrke som är mästare på spetsiga formuleringar för att få fram sitt budskap. Han uttalar sig för ÖP:
”För oss, i nuläget, så är vi fortfarande indragna i bottenstriden. Så det här är ju en 500 000-kronorsmatch. Vi kan missa slutspel med en match och det skulle betyda att vi går med en halv miljon i förlust. Det får enorma konsekvenser. Det är något som man måste beakta både från förbund- och domarsida”.

Okej. Fram med kalkylatorn alltså… Vad kostar det en klubb när domarna dömer? Hur drabbas Umeå BSKT när Jesper Gustavsson blir utvisad och laget förlorar utan headcoach? Vad har Södertälje och Jämtland för intäkter framöver? Nej och åter nej. Hör inte till saken.

Men – en poäng har Torbjörn Gehrke definitivt då han vill införa möjligheten att använda videogranskning:
Jämtlands-coachen säger till ÖP att han hoppas att man i framtiden kommer att införa ”instant replay”, att domarna får möjligheten att använda video under match.
Och; ”Om man inte har det skulle jag vilja öppna för att man har en möjlighet att tolka i efterhand om det är spelare som blivit förfördelade, straffade för hårt eller för lite”.

Veckans svenska spel i SBL herr:
Måndagsmatchen – visas på SVT Play:
Kl 19:04 Jämtland Basket-Köping Stars Östersunds Sporthall.

Tisdag 28 januari:
Nässjö Basket-Umeå BSKT, Nässjö Sporthall
Södertälje Kings-BC Luleå, Täljehallen
Djurgården Basket-Wetterbygden Stars, Brännkyrkahallen S
Norrköping Dolphins-Borås Basket, Stadium Arena A
(samtliga kl. 19:04).

x x x x x

Svenska cupen, herrar: final four,
Semifinaler lördag 1 februari: Borås-BC Luleå (15.00), Södertälje-Wetterbygden (17.30).
Spelas i Täljehallen-Södertälje.
Söndag: Cupfinal  (15.30), match om tredje plats (13.00).

x x x x x

Veckans svenska spel i SBL dam:
Torsdag 30 januari

Telge Basket-Uppsala Basket, Täljehallen

Fredag 31 januari
Norrköping Dolphins-A3 Basket Umeå, Stadium Arena A
Högsbo Basket-Visby Ladies, Gothia Arena 2
IK Eos-Mark Basket, Eoshallen, Lund
(samtliga kl. 19:00).

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.