Klart: Elitlicens införs

Svenska Basketbollförbundet går samma väg som andra bollsporter och inför en ”elitlicens”.

– Att vi behövde göra något, det fanns det en samsyn kring, säger basketförbundets generalsekreterare Johan Stark till SVT Sport.

Klubbar har gått omkull och klubbar har ekonomiska trubbel. Förbundet vill ta nytt grepp om problematiken. Elitlicensen ska införas från säsongen 2021/2022 om omfatta herrligan, damligan och superettan herr.

– Själva syftet är ju självklart: Det är att skydda föreningarna, många av de här föreningarna har ju även en väldigt fin breddverksamhet. Det här har varit väldigt positivt i och med det har funnits en total samsyn om att det här är nödvändigt, säger Johan Stark till SVT Sport.

För närvarande har svensk basket ert system där förbundet granskar föreningarnas organisation och ekonomi innan klartecken ges för spel i högsta serierna. När det gäller eget kapital finns för dagen inga obligatoriska regler, endast en rekommendation att positivt eget kapitel vore bra att ha.

Vad den nya elitlicensen kommer att innebära för klubbarna återstår att se.

– Jag har ingen aning, hade inte ens hört något om elitlicensen, säger Umeå BSKT:s ordförande Michael Jalmby.

– I dagsläget vet jag inte, alla klubbar ska vara med på en telefonkonferens i nästa vecka, då är det lite olika punkter som ska tas upp, säger A3 Baskets klubbdirektör Lotta Enjebo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.